Novi list: 11. 12. 2001.

SAD TRAŽI OD NAŠE VLADE ODUSTAJANJE OD ZABRANE UVOZA GENETSKI MODIFICIRANE HRANE

Amerika prijeti Hrvatskoj

SAD prijeti da će iskoristiti mehanizme pritiska koje joj dopušta Svrjetska trgovinska organizacija

ZAGREB - Sjedinjene Američke Države traže od Hrvatske da odustane od Zakona o zabrani proizvodnje, upotrebe i stavljanja u promet genetski modificiranih organizama i ne zabrani proizvode proizvedene genetskom modifikacijom, a u slučaju da se Hrvatska ogluši na taj zahtjev SAD prijeti da će iskoristiti mehanizme pritiska koje joj dopušta Svjetska trgovinska organizacija (WTO).

- Tražimo da se genetski modificirana hrana ne zabrani ukoliko se ne predoče znanstveni dokazi da ta hrana nije sigurna u jednakoj mjeri kao konvencionalno proizvedena. Ako se zabrana usvoji američka Vlada mora razmisliti o svojim pravima unutar WTO-a, stoji u pismu koje je Veleposlanstvo SAD-a uputilo Ministarstvu zaštite okoliša i prostornog uređenja. U pismu se upozorava na ozbiljne posljedice koje bi zabrana imala na trgovinu odnosno uvoz hrane i krmiva, te se preporuča oprez pri implementaciji regulative Europske unije koja zahtijeva značajne institucionalne kapacitete.

“U Ministarstvu gospodarstva su nam pojasnili da bi uvođenje zabrane moglo imati posljedice na hrvatski izvoz. Naime, prema pravilima WTO-a Hrvatska mora poslati prijedlog zakona svim zemljama članicama te organizacije koje će se u roku od 30 do 60 dana o njemu izjasniti. Zemlje će dati svoje pismene primjedbe, a smatraju li da su oštećeni postoji mogućnost da kao protumjera u nekom trenutku reagiraju zabranom uvoza nekog od hrvatskih proizvoda u svoju zemlju”, pojasnio je Krunoslav Capak, član radne skupine za izradu zakona.

Ministar zaštite okoliša Božo Kovačević je kazao da postoji način da se bez posljedica stavi zabrana na GMO. On tvrdi da pravila WTO-a dopuštaju zemlji koja sama ne proizvodi GMO da se suzdrži od njihova uvoza, a osim toga zabrana je privremenog karaktera i važit će dok to područje ne urede Zakon o hrani i Zakon o zaštiti prirode.

Capak drži da ta prijetnja najvjerojatnije neće imati nikakve ozbiljne posljedice jer Europska unija bez posljedica od 1998. godine drži moratorij na uvoz genetski modificirane hrane, a GMO-i se u međunarodnim ugovorima vjerojatno još smatraju nepokrivenim područjem.

- Ovo je sramotna i nedopustiva arogancija američke Vlade koja pobuđuje silno nezadovoljstvo građana. Ako se damo slomiti bit ćemo kolonija, poručio je na tematskoj tribini dr. Vladimir Lay, član Bioetičkog povjerenstva Vlade. Zelena aktivistica ANPAD-a Iza Kruszewska je zajedno sa Zelenom akcijom apelirala da Hrvatska ostane čvrsta u svojoj namjeri da zdravlje ljudi i zaštitu okoliša stavi iznad trgovine i ne popusti pritiscima.

Nina DOMAZET