Glas Slavonije: 10. 12. 2001.

Tko je zatajio bolest prvog hrvatskog predsjednika:

Zašto je dr. Jakšić rak jednjaka pretvorio u čir želuca?

ZAGREB - Afera o prikrivanju prave prirode bolesti prvog hrvatskog predsjednika, dr. Franje Tuđmana ne jenjava. Od izjave u intervjuu što ga je bivši ministar zdravstva te voditelj predsjednikovog liječničkog konzilija, dr. Andrija Hebrang prije dva tjedna dao našem listu, a u kome je ustvrdio kako su psihičke mogućnosti pokojnog predsjednika u posljednju i pol godinu života bile narušene, obavili smo niz razgovora, a neki su se i neupitani osjetili prozvanim da kažu nešto o toj temi. Sve to samo svjedoči koliko je ovo pitanje važno za prosuđivanje hrvatskih političkih i društvenih prilika u razdoblju od 1996. do predsjednikove smrti 11. prosinca 1999. godine.

Samo probavne smetnje

Naime, ako se vratimo u prošlost, onda ćemo vidjeti da su hrvatski dnevni listovi 17. studenoga 1996. godine objavili izjavu koju je dan ranije dr. Branimir Jakšić, tadašnji osobni liječnik predsjednika Tuđmana, dao Hrvatskoj televiziji. Naime, dr. Jakšić javio se iz Washingtona, gdje je na pregledu u vojnoj bolnici "Walter Reed" bio predsjednik Tuđman. Jakšić je u telefonskom razgovoru s Ljiljanom Bunjevac-Filipović, tadašnjom urednicom HTV-ova Dnevnika, izjavio da je predsjednik Tuđman "imao probavne smetnje zbog kojih je pregledan u Zagrebu, a obavljen je i konzultativni pregled u Medicinskom centru "Walter Reed". Pregledi su pokazali da su tegobe prouzročene želučanim vrijedom, čirom. Na provedenu terapiju tegobe se povlače, a pretrage su uz to ukazale na povećanje limfnim čvorova u trbuhu. Međutim, povećani limfni čvorovi ne prave tegobe. Njihova je priroda takva da ne zahtijeva nikakvu terapiju nego samo povremeno praćenje". Potvrđujući da je u stalnom kontaktu s predsjednikom, dr. Jakšić naglasio je da predsjednik redovito obavlja sve svoje dužnosti pa prema tome nisu utemeljena nagađanja da je riječ o problemu koji umanjuje predsjednikovu radnu sposobnost, a svakako ne o stanju koje bi u nekoliko sljedećih mjeseci moglo uvjetovati njegovo duže izbivanje s posla.

"Na kontrolnim pregledima u sljedećim mjesecima i godinama vidjet će se hoće li biti potrebno liječenje limfnih čvorova. Predsjednik se vraća krajem sljedećeg tjedna u Zagreb, u predsjedničke dvore. Uvjeren sam da će našim ljudima biti drago čuti da predsjednik poziva svoje teniske partnere na meč u uobičajeno vrijeme u nedjelju", kazao je dr. Jakšić.

To je dakle bilo 17. studenoga 1996. godine. A u subotu, 8. prosinca 2001. godine Ankica Tuđman, supruga pokojnog predsjednika dr. Franje Tuđmana u intervjuu za "Večernji list" doslovce kaže: "Kad je 1996. godine bio na pregledu i konzultacijama u New Yorku, liječnički konzilij, a bili smo nazočni sin Miroslav i ja, rekao mu je da će poživjeti od šest do devet mjeseci. Nevjerojatno je kako je on to mirno prihvatio. Nikada nije pravio pitanje oko toga." Udovica prvog hrvatskog predsjednika u istom intervju demantira izjavu dr. Andrije Hebranga kako predsjednik nije mogao zdravo prosuđivati, tvrdeći kako je on "u bolnici poslije operacije još donosio neke odluke. Razgovarala sam i s nekim liječnicima koji su rekli da karcinom nije ni imao nikakve veze sa zdravim prosuđivanjem i mentalnom sposobnošću".

U jučerašnjoj emisiji "Nedjeljom u 2", kada je voditelj te emisije upitao dr. Hebranga što misli o tome što je gospođa Tuđman demantirala njegovu izjavu danu "Glasu Slavonije", on je izjavio kako "gospođa Tuđman nije medicinski stručnjak, te da ona ne poznaje psihologiju osuđenika na smrt".

A da podsjetimo, nekadašnji predsjednikov najbliži suradnik i predstojnik Ureda predsjednika Hrvoje Šarinić u nedavnoj izjavi našem listu izjavio je kako je predsjednik imao metastaze na centru za ravnotežu u mozgu, te da je dr. Lucijan Negovetić imao namjeru taj tumor odstraniti. Međutim, kad su francuski liječnici pogledali snimke, rekao je Šarinić, rekli su da to ne dolazi u obzir jer su pokraj onog velikog tumora na centru za ravnotežu pronašli još tri mala tumora, pa je predsjednik podvrgnut radijaciji. "I naravno da je radijacija - jer je to bila radijacija glave - utjecala na njegove intelektualne sposobnosti", kaže Šarinić, dodajući: "Neki oko njega su to i znali pa su to i koristili."

Cinično pozivanje na CNN

Prije tjedan dana autorica ovog teksta imala je neslužben telefonski razgovor s dr. Branimirom Jakšićem, s kojim je porazgovarala o dvojbama koje su se nametnule vezano uz predsjednikovo zdravlje. On je tvrdio kako predsjednik i njegova obitelj nisu željeli da se objavi dijagnoza njegove bolesti.

Međutim, ostaje pitanje jesu li građani Republike Hrvatske zaslužili da iz samog vrha hrvatske vlasti čuju što se događa s njihovim predsjednikom, a ne da se kao što to danas cinično upućuju na to da su sve mogli saznati iz vijesti CNN-a ili da im se laže kako je predsjednik bio bolestan od - čira na želucu.

(Autor: Vesna KLJAJIĆ)