Novi list: 11. 12. 2001.

DANAS MEĐUDRŽAVNO VIJEĆE ZA SURADNJU HRVATSKE I BiH

Hrvatska za promjenu ugovora o Pločama

ZAGREB - Međudržavno vijeće za suradnju između Hrvatske i BiH odižat će danas na Pantovčaku svoju petu sjednicu. Domaćin sjednice hrvatski je predsjednik Stjepan Mesić, a visoko izaslanstvo BiH predvodit će predsjedavajući Predsjedništva BiH Jozo Križanović te članovi Predsjedništva Beriz Belkić i Živko Radišić.

Izaslanstva će razgovarati o provedbi dosadašnjih sporazuma i o bilateralnim ugovorima čije je usuglašavanje u postupku, uključujući i sporazum o luci Ploče koji je potpisan još 1998, ali nije ratificiran. Sporazum o luci Ploče, kako je zaključeno na jučerašnjoj sjednici saborskog Odbora za vanjsku politiku, neprihvatljiv je za Hrvatsku jer u slučaju spora između BiH i Hrvatske oko upravljanja lukom predstavnik međunarodne zajednice donosi konačnu odluku. Zbog toga će Odbor od hrvatske Vlade, kako je na kraju sjednice najavio njegov predsjednik, zatražiti da povuče sporazum iz postupka parlamentarne ratifikacije te pokrene inicijativu za promjenu i reviziju sporazuma.

- Korištenje luke Ploče dvije zemlje mogu rješavati suvereno, bez upletanja međunarodne zajednice. Za Hrvatsku je neprihvatljivo da predstavnik međunarodne zajednice donosi ključne odluke. To je protektorat koji suverene države ne mogu prihvatiti, kazao je Tomac. Sličnu ocjenu na jučerašnjoj konferenciji za novinare iznio je i premijer Ivica Račan, naglasivši da se s predstavnicima BiH nastoji dobiti razumijevanje za promjenu nekih elemenata sporazuma o luci Ploče.

- Ni Vlada nije zadovoljna svim elementima sporazuma o Pločama naslijeđenim od prošle vlasti. Nismo zadovoljni odredbom da hrvatski državljani nisu u većini u povjerenstvu koje upravlja lukom. Tri člana su iz Hrvatske i BiH i jedan predstavnik međunarodne zajednice. O tome je trebalo razmišljati kod potpisivanja sporazuma, jer ga je sada teško jednostrano mijenjati. Pokušavamo nešto promijeniti i dobiti razumijevanja druge strane, rekao je Račan, dodavši da bi do ratifikacije moglo doći ako se promjene obostrano podrže.

Premijeru Račanu Tomac je, kako je kazao na sjednici Odbora, uputio pismo u kojem se od Vlade traži da pokrene inicijativu za sklapanje novog općeg sporazuma s BiH, koji bi zamijenio postojeći sporazum o posebnim odnosima s Federacijom BiH.

Naglasivši da su odnosi s BiH jedan od prioriteta hrvatske vanjske politike, ministar vanjskih poslova Tonino Picula upozorio je članove Odbora da promjena već potpisanih međunarodnih sporazuma predstavlja složen proces, te da bi zbog toga bilo dobro da Zagreb i Sarajevo obostrano pokrenu inicijativu za reviziju sporazuma o luci Ploče.

Na današnjoj sjednici Međudržavnog vijeća, kako je ranije najavljivano, trebalo se razgovarati i o sporazumu o imovinsko-pravnim odnosima. Neslužbeno se doznaje da je rasprava o tome pitanju odgođena zato što vlasti Republike Srpske inzistiraju da se kroz njega riješi i problem stanarskih prava Srba izbjeglih iz Hrvatske u BiH. Z. BAJT