Vjesnik: 11. 12. 2001.

Nabijena komemoracija

ZORAN VODOPIJA

Na drugu godišnjicu smrti prvog hrvatskog predsjednika u nedjelju se na zagrebačkom Mirogoju okupilo nekoliko tisuća ljudi. Odali su mu počast cvijećem i svijećama, a neki su prigodu iskoristili za skandiranje uvredljivih slogana na račun aktualne vlasti. Na skup su autobusima, uglavnom iz južnih krajeva, stigli brojni članovi HDZ-a i štovatelji Tuđmanova djela. Teško se prisjetiti kad je na Mirogoju neka komemoracija imala takav politički naboj.

U ponedjeljak, vijence su na Tuđmanov grob postavili predstavnici aktualne vlasti. Nedjeljni skup organizirao je HDZ dan ranije od točne obljetnice smrti dr. Franje Tuđmana. U Velikom Trgovišću otkrivena je Tuđmanova bista, a u Starogradskoj vijećnici održana je službena komemoracija. Sva tri skupa prošla su u ozračju najavljivanja comebacka HDZ-a.

Nitko ne osporava pravo svakoj stranci da bira vrijeme i način za slanje svojih političkih poruka. Hoće li to činiti na groblju, u rodnom mjestu bivšega predsjednika ili u gradskoj vijećnici njena je stvar. Poruke su odaslane sa sva tri mjesta. Ipak, najupečatljivije su bile dvije: jedna HDZ-ova predsjednika Ive Sanadera u Starogradskoj vijećnici i druga tajnika iste stranke u »Novom listu« 9. prosinca.

Čelnik pojedinačno, vjerojatno, najjače stranke u Hrvatskoj rekao je, među ostalim, da je »sadašnja vlast samo privremeni eksperiment, dok Tuđmanovo djelo ostaje stalno«. Dodao je »kako se više nikad ne smije ponoviti partijska vladavina koju smo porazili 1990., niti se vlast smije odvajati od građana«.

Predsjednik HDZ-a može misliti da je sadašnja vlast privremena (svaka je) i da je eksperiment (svaka je naša dosad to bila) i sasvim je u pravu kad kaže da Tuđmanovo djelo ostaje stalno. Nije u pravu kad tvrdi da za konačan sud o Tuđmanu nije potreban vremenski odmak jer je riječ o »velikanu hrvatske povijesti i najvećem hrvatskom političaru«. Sud o tome prepustimo ipak vremenu.

Što je partijska vladavina i koja se vlast odvaja više od građana uvijek točno pokazuju rezultati sljedećih izbora. Tako je bilo 1990., pa onda i 2000., a tako će biti i 2003. ili možda ipak ranije.

Škara pak tvrdi da danas imamo partijsku cenzuru u sredstvima javnog priopćavanja, za razliku od vremena prije 3. siječnja »kada se puno kritiziralo i pisalo protiv visokih dužnosnika HDZ-a i samog Tuđmana«. Joso Škara očito ima visoku partijsku svijest i kratko pamćenje. Previše se medijskih konzumenata (koji su ujedno i glasači) i novinara sjeća kako je zapravo bilo.