Večernji list: 12. 12. 2001.

HAAŠKI SUD BIVŠEM JUGOSLAVENSKOM PREDSJEDNIKU HAAŠKI SUCI SPOJILI SUĐENJE ZA ZLOČINE U HRVATSKOJ I BiH

Milošević se proglasio mirotvorcem

DEN HAAG - Bivši jugoslavenski predsjednik Slobodan Milošević u utorak je odbio izjasniti se osjeća li se krivim za genocid u BiH, poručivši sudskom vijeću Haaškog suda da je ta optužnica "vrhunac apsurda".

- Želim vam reći da je ovaj žalosni tekst vrhunac apsurda. Meni pripada zasluga za mir u Bosni, a ne za rat. Odgovornost za rat u Bosni snose sile koje su rušile Jugoslaviju i njihovi satrapi u Jugoslaviji - a ne Srbija ili srpski narod - rekao je Milošević nakon čitanja optužnice, što je trajalo više od sat vremena.

Britanski sudac Richard May odredio je da se Miloševićev istup evidentira kao da se izjasnio kako nije kriv ni po jednoj točki optužnice.

Optužnica za genocid u BiH dosad je najteža optužnica protiv Miloševića i tim je dokumentom haaško tužiteljstvo zaokružilo svoju istragu o njegovoj ulozi u zločinima počinjenima na području bivše Jugoslavije. Optužnica ga tereti da je sudjelovao u zajedničkom zločinačkom pothvatu, radi prisilnog i trajnog uklanjanja nesrpskog stanovništva s velikih područja BiH, a proveden je uz pomoć JNA i snaga bosanskih Srba te njihova vodstva. U tim napadima pobijene su tisuće stanovnika BiH, a protjerano je više od četvrt milijuna ljudi. Bivši jugoslavenski predsjednik u haaškom je pritvoru od 29. lipnja ove godine.

Sudsko vijeće odlučilo je jučer spojiti optužnice za zločine počinjene u Hrvatskoj i BiH i voditi zajedničko suđenje za ta dva predmeta, dok će se u slučaju optužbi za Kosovo voditi odvojeno suđenje koje će započeti, kako je ranije zakazano, 12. veljače iduće godine. Datum početka suđenja za Hrvatsku i BiH još nije određen. Tužitelj Nice tijekom prijepodnevnog dijela rasprave rekao je da tužiteljstvo za sva tri predmeta planira izvođenje oko 600 svjedoka najavljujući da bi se postupak mogao znatno skratiti ako bi se polovici dopustilo da svjedoči u pisanoj formi. Posrijedi su uglavnom žrtve zločina, dok bi u sudnici svjedočili visoko rangirani političari.

Milošević je poručio Haaškom sudu da je jedini cilj zahtjeva tužiteljstva za spajanjem gurnuti u drugi plan suđenje za Kosovo koje bi otkrilo izravnu spregu administracije bivšeg američkog predsjednika Billa Clintona i "terorista na Kosovu, uključujući i bin Ladena". - Optužnice za Hrvatsku i Bosnu ekspresno su lansirane da bi se utopila optužnica za Kosovo koja ukazuje na terorizam - rekao je Milošević rekavši da su muslimani u BiH gurnuti u rat kako bi se stvorio alibi zapadnim silama za ubijanje muslimana diljem svijeta. (H)