Vjesnik: 12. 12. 2001.

Križanović: Moguće nadopune Sporazuma o luci Ploče

Hrvatska i BiH potpisale Ugovor o povratku izbjeglica, Protokol o slobodnom tranzitu kroz neumski koridor, Aneks ugovora o određivanju graničnih prijelaza, Protokol o kategorizaciji graničnih prijelaza/ Mesić: Hrvatska i BiH moraju same riješiti probleme, jer će tako brže ostvariti europske standarde

ZAGREB, 11. prosinca - Iako Hrvatska i Bosna i Hercegovina pregovaraju o desetak ugovora, u utorak su, nakon pete sjednice Međudržavnog vijeća za suradnju između dviju država, potpisana četiri: Ugovor o povratku izbjeglica, Protokol o slobodnom tranzitu kroz neumski koridor, Aneks ugovora o određivanju graničnih prijelaza te Protokol o kategorizaciji graničnih prijelaza.

»Probleme koji postoje neće riješiti ni Europa niti šira međunarodna zajednica, već mi sami, a kad ih riješimo, brže i lakše ćemo ostvariti europske standarde, a i put u ujedinjenu Europu bit će brži«, izjavio je hrvatski predsjednik Stjepan Mesić nakon potpisivanja četiriju sporazuma. Zauzeo se za to da se od sada ubrzano rješavaju problemi na nižim razinama, ne čekajući sljedeći sastanak Međudržavnog vijeća za suradnju.

Probleme dvije zemlje trebaju rješavati, poručio je, na načelima povezivanja i suradnje, konstitutivnosti triju naroda u BiH, ostvarivanja svih oblika građanskih i nacionalnih prava. U skladu s tim načelima, smatra Mesić, trebale bi se ponašati i ostale zemlje u regiji. Važnost odnosa Hrvatske i BiH potkrijepio je činjenicom da je BiH, iza Njemačke i Italije, treći gospodarski partner Hrvatske, zbog čega je izuzetno važno da se mnoga praktična pitanja riješe međusobnim sporazumima.

Na gotovo četverosatnom sastanku Međudržavnog vijeća raspravljalo se i o zajedničkim infrastrukturnim projektima, situaciji u regiji u kontekstu antiterorističke koalicije u koju se moraju uključiti i Hrvatska i BiH.

»Nedavno potpisani Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju Hrvatske Europskoj uniji može pomoći, ne samo Hrvatskoj, već i BiH«, istaknuo je Mesić.

Zadovoljstvo razgovorima na Pantovčaku izrazio je i predsjedavajući Predsjedništva BiH Jozo Križanović, posebno stoga što su »definirani rokovi i konkretni nositelji« za pripremljene sporazume. »Današnja sjednica dala je novi poticaj intenziviranju suradnje između Hrvatske i BiH«, smatra Križanović. Potvrdio je da je bilo riječi i o Sporazumu o luci Ploče.

Upitan je li bosansko-hercegovačka strana spremna i na izmjene Sporazuma o luci Ploče, sa čijim pojedinim odredbama, po riječima premijera Ivice Račana, ni hrvatska Vlada nije zadovoljna, Križanović je odgovorio da su izmjene Sporazuma moguće, te pojasnio: »Očekuje se ratifikacija s hrvatske strane, a potrebu eventualne dogradnje aneksima pokazat će praksa«.

Miroslava Rožanković