Slobodna Dalmacija: 12. 12. 2001.

ŠTO JE POZADINA NOVOG SUKOBA UNUTAR HDZ-a NA ZADARSKOM PODRUČJU

Krpina preko udara na Kalmetu ruši Pašalića

Krpininu motivaciju za udar na Kalmetu zadarski HDZ-ovci vide u osiguravanju potpore Ivi Sanaderu, ali i pretpostavci da bi Krpina upravo u ovoj županiji mogao potražiti bazu za parlamentarne izbore

Piše: Predrag OPAČIĆ

ZADAR — Naizgled politički bezazleno pitanje Ante Belje upućeno Slavku Liniću na aktualnom satu Sabora o tome zašto dopušta prodaju zadarskog Vodovoda, prečicom je pretvoreno u vrhunsku dilemu svih političkih pitanja i unutarnjih odnosa u HDZ-u: Ivo Sanader ili Ivić Pašalić!

Beljo, koji nema nikakve veze sa Zadrom, a još manje s Vodovodom, tvrdi da su ga o prodaji ovog komunalnog poduzeća njemačkoj RWE Aqui obavijestili Hrvati iz Pečuha sugerirajući mu da tu prodaju spriječi jer znaju za loša iskustva Pečuha s njemačkom tvrtkom. Usput su ga informirali o tajanstvenom posjetu zadarske delegacije Berlinu i RWE Aqui, a slične informacije dobio je i od direktora Vodovoda Ante Kale.

U zadarskom HDZ-u Beljino je pitanje shvaćeno kao nedvosmislen napad na gradonačelnika Zadra Božidara Kalmetu budući je Grad Zadar većinski vlasnik Vodovoda koji se "misteriozno prodaje" Nijemcima. Kalmeta uzvraća tvrdnjom kako je točno da su Nijemci napravili studiju o stanju u Vodovodu, ali da su nakon konzultacija s oporbom svi kontakti s RWE Aqua prekinuti.

- Beljo nema pojma o Zadru i Vodovodu, pa je očito da mu je to pitanje netko dao. Sve se to prenijelo na lokalne medije koji objavljuju nekoliko naručenih tekstova ne samo o tome kako prodajem Vodovod, nego i da sam protiv postojanja općina ispod 3000 stanovnika što je notorna laž jer postoji fonogram mog istupa na Saboru - kaže Kalmeta i poentira:

- Sve se to plasira iz redova HDZ-a s ciljem da me se posvadi s ostatkom Županije, općinama i načelnicima. Uvlači me se u sukob za slučaj da se eventualno kandidiram za predsjednika županijskog odbora HDZ-a!

Ovakvo čitanje Beljina pitanja pojačava se činjenicom da su općine u županiji suvlasnici Vodovoda, te da bi se mnogi u županijskom HDZ-u našli pogođeni ukidanjem malih općina. Sve bi to Kalmeti otvorilo bokove pred unutarstranačke izbore.

Kako je Kalmeta u više navrata označen kao čovjek od povjerenja Ivića Pašalića, on svakako predstavlja najvećeg konkurenta ljudima Ive Sanadera koji pokušajem dezavuiranja Kalmete "pucaju" na blokiranje njegove eventualne kandidature za predsjednika ŽO HDZ-a odakle bi mogao imati presudnog utjecaja na sastav izaslanika za sabor HDZ-a koji će odlučiti o predsjedniku stranke. Time bi Kalmeta bio u situaciji značajno pomoći Pašaliću.

Osim toga, Kalmetina pozicija u HDZ-u ojačana je odličnim izbornim rezultatom na lokalnim izborima, pa bi se ovim dezavuiranjem mogle osujetiti i njegove stranačke ambicije koje se svode na prolaz u Predsjedništvo HDZ-a i na jedno od potpredsjedničkih mjesta.

Ovako se Beljino pitanje interpretira u Gradskom odboru HDZ-a koji je, za razliku od Županijskog odbora, kudikamo skloniji Pašaliću negoli Sanaderu. Odluči li se Kalmeta kandidirati za predsjednika ŽO HDZ-a, imat će punu potporu Gradskog odbora, tvrdi njegov predsjednik Davor Aras i dodaje kako je GO čvrsto stao na stranu Kalmete i ocijenio da je Beljin istup netaktičan upoznavši s tom ocjenom središnjicu. Što se tiče utrke Pašalića i Sanadera, Aras misli da su ovo "samo treninzi pred presudne utakmice".

Iako o tome nitko ne želi javno govoriti, u zadarskom je HDZ-u rašireno mišljenje da je "streljivo za pucnjavu po Kalmeti" došlo od Drage Krpine. Krpina je, kaže neslužbena priča, o "tajanstvenoj prodaji" Vodovoda saznao od njegova direktora Ante Kale i gradskog vijećnika Jadranka Kaleba, a potom ih poslao Belji. Naravno, Krpininu motivaciju zadarski HDZ-ovci vide u osiguravanju potpore Ivi Sanaderu, ali i pretpostavci da bi Krpina upravo u Zadarskoj županiji mogao potražiti izbornu bazu za parlamentarne izbore u čemu bi imao potporu Županijskog odbora HDZ-a.

Inače, prodaja Vodovoda zasad je skinuta s dnevnog reda.