Večernji list: 12. 12. 2001.

PRIVREMENA UPRAVITELJICA HERCEGOVAČKE BANKE T. ROBINSON SASTAVILA POPIS ŠTEDIŠA KOJI NE MOGU PODIĆI SVOJ NOVAC

Mudrinić, Rojs i Jambo ne mogu do svojih ušteđevina

MOSTAR - "Večernjak" je došao u posjed dokumenta koji je privremena upraviteljica Hercegovačke banke Toby Robinson uputila svim direktorima poslovnica banke. U dokumentu se nalaze dva popisa s imenima osoba koje su isključene iz isplate depozita te banke, koja upravo ovih dana isplaćuje štedišama svote do pet tisuća KM.

Na prvom su popisu članovi Nadzornog i Upravnog odbora, Uprave, dioničari s udjelom od najmanje pet posto u osnovnom kapitalu banke i osobe odgovorne za izvršavanje statutarnih revizija računovodstvenih dokumenata banke. Na popisu su brojni hrvatski političari i gospodarstvenici, poput predsjednika HDZ-a BiH Ante Jelavića, hrvatskog saborskog zastupnika Ljube Ćesića Rojsa i metkovskog tajkuna Stipe Gabrića Jamba.

Toby Robinson je iz isplate isključila i sve članove njihovih obitelji, srodnike po krvi i rodbinu do trećeg koljena, u koje se ubrajaju roditelji, djedovi i bake, djeca, braća i sestre štediša s popisa. Svi oni koji podižu svoje štedne uloge moraju potpisati Izjavu o poricanju prava, kojom izjavljuju da nisu članovi uže obitelji.

Na drugom popisu nalazi se 60 osoba koje su, kako piše u dokumentu, svojim radnjama pridonijele pogoršavanju financijske situacije u Hercegovačkoj banci. Na tom se popisu nalaze i predsjednik Uprave HPT-HT-a Zagreb Ivica Mudrinić te njegov kolega Slavo Kukić, predsjednik UO HPT-a Mostar, kao i brojni drugi gospodarstvenici, političari i nekoliko franjevaca. (R. B.)