Vjesnik: 12. 12. 2001.

Kućanstvima skuplja struja u 2002.

Postupno uvođenje realnih cijena bit će usklađeno s provedbom liberalizacije hrvatskog energetskog tržišta početkom naredne godine, rekao je predsjednik Uprave HEP-a Ivo Čović

ZAGREB, 11. prosinca - Cijena struje za kućanstva u Hrvatskoj je među najnižima u Europi i čak je dvostruko manja nego u dobrom dijelu zapadnoeuropskih zemalja, kazao je u utorak na Danu potrošača Hrvatske elektroprivrede predsjednik njene Uprave Ivo Čović. Pritom je istaknuo potrebu da se i u Hrvatskoj uvede realna cijena električne energije.

Vjerojatno će postupna izmjene cijena biti usklađena s provedbom liberalizacije hrvatskog energetskog tržišta početkom naredne godine. Prema Čovićevim riječima, trebalo bi postupno prilagođavati cijene struje za pojedine kategorije potrošača prema stvarnim troškovima njihove opskrbe, kao što se to radi u europskim državama.

Naime, od 1. siječnja svi će veliki potrošači (s godišnjom potrošnjom većom od 40 milijuna kWh te oni koji struju koriste za proizvodnju toplinske energije i kogeneraciju) moći birati od koga će kupovati struju, a postupno će to pravo dobiti svi, dakle i kućanstva. Otvara se i mogućnost konkurencije u proizvodnji struje, dok će prijenosna i distributivna mreža morati biti dostupna svima pod jednakim uvjetima. Kako HEP želi zadržati dominantnu poziciju na dereguliranom tržištu, morat će svojim potrošačima osigurati što kvalitetniju uslugu, prije svega sigurno napajanje uz što povoljnije cijene. Ali to neće biti moguće s postojećom cijenom, upozorio je Čović.

Kako HEP uvozi oko 25 posto potrebne električne energije, poslovanje mu, po riječima Čovića, u posljednje vrijeme dodatno otežava porast cijena struje na europskom tržištu za više od 50 posto. Rast cijena izazvali su propast Enrona, kvarovi u nekoliko velikih elektrana te zbog zahlađenja povećana potrošnja. Međutim, u HEP-u se nadaju da to neće duže potrajati. Oko Božića i Nove godine i u Hrvatskoj su uobičajene špice potrošnje, pa su zbog skupljeg uvoza znatno povećani troškovi.

Govoreći o poslovanju HEP-a, Čović je najavio da će ovu godinu završiti s puno boljim rezultatom (vjerojatno pozitivnim) nego prošlu, u kojoj su imali gubitke od gotovo 700 milijuna kuna. Ove godine su u gradnju novih i obnovu postojećih objekata uložili 1,6 milijardi kuna, a i za narednu imaju vrlo ambiciozan investicijski plan.

Najavljeno je da će vjerojatno 1. veljače naredne godine na snagu stupiti novi tarifni sustav za prodaju struje koji će biti puno jasniji od dosadašnjeg, a ne bi trebao donijeti bitnije promjene na računima.

Na Danu potrošača Hrvatske elektroprivrede potrošačima koji su najredovitije plaćali potrošenu struju, toplinsku energiju i plin uručena su prigodna priznanja. Priznanja su dodijeljena u tri kategorije: kućanstva, pravne osobe - mali i srednji potrošači, te veliki industrijski potrošači. Predstavljena je i publikacija »Korištenje električne energije u kućanstvu« čiji su autori Josip Moser i Ernest Mihalek. Željko Bukša