Sredstvima priopćavanja

Berlin, 13. 12. 2001.

HDZ-ove SMICALICE I PREVARE U BERLINU

Mi članovi HSP-a 1861 koji djelujemo, evo, već jedanaest godina (ovdje) u Berlinu svjedoci smo medijske i svake druge kampanje koja se vodi kako u Republici Hrvatskoj tako i u dijelovima Bosne i Hercegovine koju kontrolira HDZ preko svojih strančica, udruga i kojekakvih udruženja sklepanih na brzinu, a sve u cilju povratka HDZ-a na vlast.

Istina za volju, ove stranke, koje su danas na vlasti, koalicija pet stranaka se uistinu trudi i daju povoda da hrvatsko glasačko tijelo na slijedećim izborima opet da glas HDZ-u ili da se birači razočaraju, pa jednostavno ne izađu na izbore. Istina, jedan takav potez birača neizlazak na izbore u jednoj SR Njemačkoj bio bi katastrofalan i sa nesagledivim posljedicama za čitavu političku elitu.

Kako stvari stoje, hrvatska politička elita za takvo nešto, kao neizlazak birača na izbore uopće nije zabrinuta, jer kako stvari stoje u ovih zadnjih 10 godina političke stranke se uporno trude, da ako već moraju voljom birača sa vlasti prijeći u oporbu da u mogućim nasljednicima, dakle, onim strankama koje voljom birača preuzimaju vlast instaliraju što više svojih poslušnika koji su opterećeni kojekakvim dosjeima bilo kriminalne ili političke naravi.

Ovdje valja konstatirati jednu činjenicu: Kada je HDZ 1991. godine pruzeo vlast nije se pristupilo sa raščišćavanjem prošlosti nego su svi oni nosioci vlasti za vrijeme druge hrvatske diktature, one komunističke, dobili položaje, možda ne na prvoj liniji izloženi očima javnosti, ali malo maknuti u stranu sa istim ovlastima kao i za vrijeme komunističke diktature. Zato se i ovih današnjih pet stranka, koje su na vlasti, a dobro su infiltrirane ljudima za kojima se vuku kojekakvi repovi vrlo dobro trude da se revanširaju HDZ-u za blagonaklonost proteklih 9 godina vlasti. Istina, ima u ovim današnjim strankama na vlasti vrlo časnih i poštenih, ali su oni u manjini, pa ni u svojim strankama ne mogu doći do izražaja, a kamoli na nivou koalicije.

Dalje, mi smo kao članovi stranke kojima je silom nametnut predsjednik (Ante Đapić), puno više očekivali od novog predsjednika gosp. Mesića, koji se izgleda nakon nekoliko bljeskova na početku mandata utopio u političkom sivilu koje je danas u Republici Hrvatskoj.

Kako stvari stoje, isto takva je stvar i sa sindikatima. Jedino ostaje još Katolička crkva koja se nedavno oglasila svojim pastirskim pismom što mi uistinu i pozdravljamo ali sa jednom malom ogradom.

Ovdje želimo istaći i dio katoličkih svećenika koji su se stavili u službu ovakvog scenarija ponovnog instaliranja i povratka HDZ-a na vlast, a nalaze se raspoređeni po Hrvatskim katoličkim misijama, i to na vrlo odgovornim dužnostima, kao župnici, a pokrivaju veliki dio vjernika. Ovdje uglavnom mislimo na župe kao što su München Stuttgart, Frankfurt i Berlin.

Mi se konkretno želimo osvrnuti na one svećenike koji su bili ili su na župi ovdje u Berlinu, prvenstveno misleći na župnika.

Tu bi se trebali vratiti u vremena kada je počelo višestranačje u bivšim komunističkim zemljama u koje ubrajamo i Republiku Hrvatsku. Padom komunističke diktature su tako i u našem Katoličkom centru, ovdje u Berlinu održavana predavanja svih istaknutijih tadašnjih političkih prvaka iz Republike Hrvatske u dvorani koja se nalazi u sastavu Katoličkog centra. Sve je dobro išlo dok mi članovi HSP-a nismo odlučili organizirati jedno predavanje na koje smo pozvali predsjednika gos. Dobroslava Paragu, tadašnjeg pročelnika za promidžbu Marija Mihaljevića, te zapovjednika obrane Vukovara Milu Dedakovića Jastreba.

Tadašnji župnik, ne da nije dao dvoranu, nego nije htio niti najaviti mjesto održavanja naše tribine. Tribinu je najavio jedan od tadašnjih kapelana na svoju ruku protiv izričite naredbe župnika. Nažalost, taj je svećenik ubrzo umro, iako je bio star negdje oko 40 godina, navodno od srčanog udara, da bi nas župnik u slijedeću nedjelju poslije tribine nazvao lažovima za vrijeme sv. Mise.

Da bi podkrijepili naše tvrdnje, da se malo vratimo u ovo novije vrijeme. Prilikom kupnje zgrade veleposlanstva Republike Hrvatske u Berlinu prema odluci Vlade sa podpisom tadašnjeg ministra financija gos. Borislava Škegre, hrvatska država zadužila se kod Dresdner bank 20 miliona DM za kupnju navedenog veleposlanstva, a građevinske radove obavila je tvrtka predsjednika ogranka HDZ Berlin, sumještanina Ivića Pašalića, bez javnog natječaja, iako navedena tvrtka nije kvalificirana za građevinske radove nego za bravariju i aluminijum. Navedena zgrada je procijenjena na otprilike 6 miliona DM skupa sa građevinskim radovima koji su navodno iznosili 1,5 miliona DM. Sve ovo nije smetalo našem župniku da se u bilo kojoj formi distancira, nego je to po običaju poškropljeno.

Ovdje ne završava „ljubav“ župnika i HDZ-a nego usporedo sa medijskom promocijom nekadašnje prve dame Ankice Tuđman i vozača autobusa, koji se za vrijeme HDZ vladavine na brzinu prometnuo u generala hrvatske vojske, Ljube Ćesica-Rojsa, te se predstavljajući kao žrtvom nove vlasti navodno počeo brinuti za gladne u Kninu u kojeme je odmah po silasku sa vlasti HDZ-a zavladala glad. Tu se pridružio i naš župnik prikupljajući marljivo svake nedjelje novac za gladne u Kninu. Nema nitko ništa protiv, da se prikuplja za gladne, ali gladnih ima diljem Republike Hrvatske, a posebno diljem Bosne i Hercegovine, nije nam poznato da je našem župniku palo prije ili posle na pamet prikupljati za gladne u kojem drugom kraju Republike Hrvatske ili Bosne i Hercegovine, a da o Hrvatima katolicima koji žive u SR Jugoslavij niti govorimo. Istina, ovdje se uglavnom radilo o prognanicima koji su žrtve etničkog čišćenja, pa umjesto da ih se stimulira na povratak uglavnom u Republiku Srpsku, ovdje ih se hrani da stanuju u tuđim kućama. Ovdje nam je jasan interes HDZ-a. Oni trebaju biračko tijelo koje mogu ucjenjivati na izborima, ali stav svećenika koji sudjeluju u ovakvom projektu ne bi smio biti nikako, koji na ovakve projekte nagovaraju vjernike.

Tako se “ljubav nastavila i prilikom tribine HDZ-a na kojoj su bili gosti predstavnici “Slobodne Dalmacije”, koja je u to vrijeme bila “igračka“ u rukama HDZ-a ili bolje rečeno Pašalićeve struje, pozivom svećenika za vrijeme sv. Mise da se pretplatimo na ovu tiskovinu.

Organizirano je i potpisivanje “peticije za obranu digniteta domovinskog rata“ od strane HDZ-a ali sa pozivom svećenika za vrijeme sv. Mise, dok je potpisivanje peticije organizirano, ne pred crkvom, što naravno nema nitko protiv, nego „slučajno“ u Sakristiji.

Dalje, incijativa HDZ-a, bolje rečeno gos. Ive Sanadera o postavljanju spomenika Marku Maruliću na jednom od Berlinskih trgova, s tim što je spomenik gotov samo da mi Hrvati u Berlinu prikupimo novac za postolje. Ovdje treba spomenuti da sastanak nije održan u katoličkom centru, nego u veleposlanstvu. Naime, tada je veleposlanstvo služilo za promociju HDZ-ovih ideja jer je gos. Sanader bio pomoćnik ministra vanjskih poslova. Mi smo se potrudili i saznali kako je navedeni spomenik trebao biti postavljen u Zagrebu na Marulićevu trgu, i pošto nije prošao na natječaju trebalo ga je negdje „utopiti“. Izvođenje radova je „slučajno“ dobila ista tvrtka kao i na veleposlanstvu, s tim što je vlasnik tvrtke predfinancirao radove koji su kasnije narasli do sume od preko 20 tisuća DM. Realna vrijednost radova za postolje na spomeniku otprilike 1 do 1,5 kubičnih metara armiranog betona, oko 2 do 3 tisuće DM. Ništa to ne smeta našeg župnika, nego naprotiv, na sastanku kao jedan od prvih pristaje u ime Katoličkog centra izmiriti svoj dio duga, s tim da se ostale udruge potaknu na izmirenje navodnog duga od preko 20 tisuća DM, a sve u kasu HDZ-a.

Daleko bi nas odvelo nabrajati usluge Berlinskog župnika HDZ-u, ali valjalo bi još napomenuti ove dvije posljednje. Prva je gostovanje saborskog zastupnika HDZ-a Ivića Pašalića u organizaciji ogranka HDZ-a u Katoličkom centru, da bi naš župnik dokazao lojalnost HDZ-u, a posebno ovoj Pašalićevoj struji i onim strankama i strančicama koje putem tajnih službi još kontrolira Pašalić i društvo, zauzeo položaj odmah uz gos. Pašalića naravno, tu se obuče i franjevačka odjeća tako da se uputi jasna poruka, a tribina se zakaže odmah poslije sv. Mise tako da i svi oni koji su kod sv. Mise ne propuste čuti mišljenje Ivića Pašalića zauzme se mjesto pored doktora sa dva prezimena, da bi sve sjelo na svoje mjesto. Ne smeta to našem župniku što je upravo tada gos. Pašaliću oduzet imunitet i što nema afere u Republici Hrvatskoj u kojoj se ne spominje ime ovog Tuđmanova savjetnika za unutarnju politiku. Gospodin Pašalić svaki dan dok je radio kod predsjednika, kao savjetnik za unutarnju politiku, dobivao izvještaje svih 7-8 tajnih službi, koje, koliko nam je poznato, nisu špijunirale naše neprijatelje, nego vlastite građane i sada se mi pitamo kako obaviti savjesno Božićnu sv. Ispovjed kod ovakvog svećenika?????

I na kraju nedjeljno sustavno reklamiranje nekakvih demostracija fantomskog „ogranka HČSP Josip Frank „ protiv navodnog ulaska Republike Hrvatske u nekakav zapadni Balkan. Doduše, ova gospoda koja se indentificiraju sa „stožerom za obranu digniteta Domovinskog rata“ i Lukom Podrugom predvođena nekadašnjim predsjednikom ogranka HSP-a, kojega su ovi članovi isključili radi pronevjere novca i neovlaštenim raspolaganjem riznicom ogranka ne igra nikakvu ulogu nego funkcionira kao paravan HDZ-a za one akcije koje bi štetile HDZ-u i isključivo demonstracijama prisustvuju članovi i simpatizeri HDZ-a. Ovdje valja napomenuti kako su navedene demonstracije održane točno dan prije velikih demonstracija NPD-a i da je na demonstracijama bilo 13 sudionika, mahom pristalica HDZ-a, jer ovi Pašalićevi pravaši nemaju članstva iako im je župnik sustavno poslije svake sv. Mise mjesec dana prije datuma održavanja demonstracija reklamirao te i takve demostracije.

Stoga proizlazi, da ove stranke koje su na vlasti niti pokušavaju, niti su organizirane bilo gdje u inozemstvu naročito po gradovima gdje živi veliki broj Hrvata nego su sva polja djelovanja prepustile HDZ-u i naravno uz potporu ovakvih svećenika, da se zaključiti da se prvo radi na ponovnom povratku HDZ-a na vlast.

Stoga želimo upozoriti javnost, a posebno hrvatske biskupe koji svojim pismom upozoravaju na negativne posljedice u društvu da je došlo vrijeme, da malo „pročešljaju„ i svoje redove pa prije što vide u „tuđem oku trun da iz svoga izvade gredu“. Zato i upozoravamo na ovakve postupke pojedinih svećenika i smatramo da nije dovoljno jednoga svećenika, koji se ponaša na ovakav način premjestiti iz jedne župe u drugu kao što je bila dosadašnja praksa da može nastaviti po starom nego da su potrebne temeljitije promjene.

Mi članovi i simpatizeri HSP kao i ostali vjernici koji rade po onoj Bogu – Božije, a caru – carevo, ne kanimo više trpjeti samare HDZ i njegovih trabanata ispod svećeničke mantije, nego kao crkveni porezni obveznici imamo pravo upozoriti i njemačke nadležne crkvene i druge institucije. Jer je apsurd, dok SR Njemačka preko svojih društvenih i crkvenih institucija pomaže povratak izbjeglica i izgradnju Bosne i Hercegovine kao moderne države financira razne projekte, dotle ovi naši svećenici ugošćavaju ovakve političare, koji su sudjelovali u etničkom čišćenju i preseljenju naroda.

U ime HSP1861 ogranak Berlin

Ivan Marić