Slobodna Dalmacija: 13. 12. 2001.

OPTUŽENOG HRVATSKOG ČASNIKA ČEKA NJEGOV URED U GLAVNOM INSPEKTORATU OS RH

General Ademi odbio posjet glavnog inspektora MORH-a

Piše: Davorka BLAŽEVIĆ

Iako su se mnogi, a prije svega sama obitelj, nadali da bi general Rahim Ademi, koji se ovog ljeta dobrovoljno predao Haaškom sudu, možda i Novu godinu mogao dočekati na privremenoj slobodi, kod kuće, to se danas zbog "tehničkih razloga" (spora procedura, a premalo vremena je ostalo do isteka godine) čini sve manje izvjesnim. Odvjetnik hrvatskog generala Ademija Čedo Prodanović uputio je novi prigovor na ispravljenu i proširenu optužnicu protiv svoga branjenika, na koji bi se Tužiteljstvo trebalo očitovati u roku od dva iduća tjedna. U Haag su proslijeđena i jamstva Vlade i predsjednika RH Stipe Mesića kao snažna potpora Prodanovićevu zahtjevu da se njegovu klijentu omogući obrana sa slobode, a čime država de facto garantira da će se optuženik odazvati svakom pozivu Suda.

U očekivanju suđenja i eventualnog Ademijeva privremenog puštanja iz haaškog zatvora, a neki vjeruju i mogućeg brzog okončanja postupka i dokazivanja njegove nedužnosti, neslužbeno doznajemo da je ovih dana i generalov ured u Glavnom inspektoratu vraćen u stanje u kakvom ga je ljetos ostavio Rahim Ademi. Naime, nakon njegove dragovoljne predaje Tribunalu, izdan je nalog da se ured konzervira zajedno sa svim njegovim osobnim i službenim stvarima i ne useljava, iako nije moguće prognozirati Ademijev konačni povratak u službu. U međuvremenu ta je odluka, kako doznajemo iz pouzdanih izvora u MORH-u, revidirana te je ured ispražnjen, a sve što je pripadalo haaškom pritvoreniku pohranjeno je na sigurno mjesto.

U studenomu je Ademijev ured, kaže naš izvor, preuzeo stožerni brigadir Veselko Gabričević, ali se u njemu zadržao samo mjesec dana. Glavni inspektorat obrane naredio je, naime, da se zaposjednuti generalov ured hitno isprazni "od ljudi i stvari" i vrati u prvobitno stanje te konzerviran ostaje do daljnjega. Rečeno-učinjeno, i, prema našim informacijama, primopredaja je već obavljena, a prazna kancelarija, čini se, čeka njena izvornog korisnika...

Napose intrigira vijest, koja dolazi iz istih MORH-ovih izvora, da je haaški optuženik Rahim Ademi odbio primiti posjet svoga pretpostavljenog, glavnog inspektora obrane general pukovnika Josipa Ignaca. Priča se, naime, da se zadnjih dva-tri mjeseca priprema posjet iz Glavnog inspektorata obrane haaškim zatvorenicima Tihomiru Blaškiću i Rahimu Ademiju, jer su obojica bili djelatnici ove službe. U Haag su trebali poći, kako doznajemo, pomoćnik ministra obrane Ivan Kozlica i glavni inspektor Josip Ignac. No, tvrdi naš izvor u MORH-u,čim je za to Ademi doznao, poručio je da Ignaca ne želi primiti. To je, tvrdi se, i razlog zbog kojega do danas Glavni inspektorat obrane nije posjetio svoje kolege u Haagu.