Vjesnik: 13. 12. 2001.

Europski parlament potvrdio Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s Hrvatskom

STRASBOURG, 12. prosinca (Od Vjesnikove dopisnice) - Europski je parlament bio brz, za samo 31 sekundu usvojena su dva sporazuma Hrvatske i Europske unije. Prvo je prihvaćen Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju EU-a i Hrvatske, što je jedna od etapa dugotrajnog i kompliciranog procesa ratifikacije, potom je dao zeleno svjetlo Privremenom sporazumu.

Privremeni sporazum pada u prazninu između kraja ove godine i stupanja na snagu SSP-a, nakon zadnje instance, koja će ga ratificirati. Taj će proces, optimisti tvrde, trajati godinu dana - bude li u Hrvatskoj sve po očekivanjima i bez problema.

Trgovinske povlastice, koje su se sve do ove godine temeljem nasljeđa iz sporazuma bivše SFRJ i EU-a obnavljale i za Hrvatsku, a potom bile osnažene novim paketom specijalnih trgovinskih pogodnosti za zemlje jugoistočne Europe, prestaju važiti s 31. prosincem. Od 1. siječnja zamijenit će ih sadržaj prijelaznog, Privremenog sporazuma. Sporazum se primjenjuje od početka 2002. godine, a formalno na snagu stupa (vjerojatno) 1. ožujka. Između ta dva datuma Sporazum treba potvrditi Ministarsko vijeće EU-a, također bez rasprave, na svoj sjednici u siječnju. Potom slijedi rok od 30 dana za stupanje na snagu odluke koja, pak, postaje pravno važeća prvoga dana dolazećeg mjeseca, dakle 1. ožujka.

Šef hrvatske Misije pri EU Vladimir Drobnjak izjavio je kako je zadovoljan brzinom, upozoravajući na činjenicu da je hrvatski sporazum prvi kojemu je blagoslov dao Europski parlament.

Taj parlament inače još propušta, »iz tehničkih razloga« potvrditi makedonski sporazum, dogovoren nekoliko mjeseci prije hrvatskoga. Makedonija, na žalost, radi unutarnjih nesređenih problema i nesporazuma s međunarodnom zajednicom, još uvijek plaća kamate za neispunjavanje traženih uvjeta, kroz potpunu (iako neformalnu) blokadu njezina sporazuma.

Lada Stipić Niseteo