Slobodna Dalmacija: 13. 12. 2001.

FLORENCE HARTMANN, GLASNOGOVORNICA HAAŠKOG TUŽITELJSTVA, O

ZAHTJEVU ZA PUŠTANJE RAHIMA ADEMIJA NA PRIVREMENU SLOBODU:

Ako budemo protiv, bit će to zbog Gotovine

DEN HAAG, ZAGREB — Glasnogovornica haaškog Tužiteljstva kazala je u srijedu u Den Haagu da će, bude li se Tužiteljstvo usprotivilo zahtjevu hrvatskog generala Rahima Ademija da ga se pusti na privremenu slobodu, ulogu imati činjenica da hrvatske vlasti nisu uhitile drugog optuženog hrvatskog generala Antu Gotovinu. Upitana o razlozima navodno negativnog stajališta haaškog Tužiteljstva Florence Hartmann je kazala: — Ne želim dati konačnu odluku prije nego se zahtjev podnese i ne znam što će biti konačna pozicija Ureda Tužiteljstva u sudnici... no, vlasti nisu uhitile drugog optuženog u Hrvatskoj i omogućeno mu je da pobjegne iz zemlje. To nam je razlog za zabrinutost - rekla je Hartmann. — To nije jedini razlog, ali je jedan od elemenata — dodala je. Ona je podsjetila da je glavna haaška tužiteljica Carla del Ponte već pred Vijećem sigurnosti upozorila da je Hrvatska omogućila bijeg generalu Gotovini. Hartmann nije imenovala druge razloge protivljenja zahtjevu generala Ademija, osim toga što nije uhićen general Gotovina. Ademi je po zapovjednoj odgovornosti optužen za zločine nad Srbima Medačkog džepa u 1993. i dobrovoljno se predao u srpnju ove godine. Gotovina je optužen za zločine koje su navodno hrvatske snage počinile tijekom i nakon oslobodilačke akcije "Oluja".

Neven PAVELIĆ, Hina

ODVJETNIK ČEDO PRODANOVIĆ, BRANITELJ OPTUŽENOG GENERALA:

Ne može odgovarati za tuđe propuste...

Na vijest o stajalištima Haaškog suda branitelj generala Rahima Ademija Čedo Prodanović kazao je kako smatra da njegov klijent ne može odgovarati za tuđe propuste i ponašanje.

— Pod propustima sam mislio na eventualnu odgovornost Vlade za neuhićenje generala Gotovine, a pod ponašanjem na to što se Gotovina nije sam predao, što nije stvar moga branjenika - kazao je Prodanović, dodajući kako se Ademi samoinicijativno javio u Haag, pa ne vidi razloga zašto se ne bi javio i drugi put.

Čedo Prodanović jučer popodne je uputio Haaškom sudu zahtjev za puštanje generala Ademija do početka suđenja. U prilogu zahtjeva je i pismo podrške koje je kao svojevrsnu garanciju dao i predsjednik RH , te garanciju Vlade RH za privremeno puštanje na slobodu.

LUKA MIŠETIĆ, ODVJETNIK ANTE GOTOVINE:

Zaprepašten sam

WASHINGTON — Izjava glasnogovornice Haaškog suda da bi se tužiteljstvo moglo usprotiviti puštanju na slobodu Rahima Ademija zbog toga što je Hrvatska propustila uhititi optuženog Antu Gotovinu zaprepastila je Gotovinina odvjetnika Luku Mišetića koji je u izjavi za Hinu u srijedu kazao kako se čini da je Tužiteljstvo ICTY-ja pristrano.

"Zaprepašten sam ovime što se čini kao pristranost Ureda tužiteljice prema pritvorenicima iz Republike Srpske i SRJ nasuprot onima iz Hrvatske", kazao je Mišetić. Mišetić podsjeća da se Ured tužiteljice ICTY-ja Carle del Ponte nije usprotivio puštanju na slobodu Pavla Strugara iako je samo nekoliko dana prije toga, 27. studenoga pred Vijećem sigurnosti UN- a ustvrdila da "jugoslavenska vojska zajedno s federalnim vlastima u SRJ pruža utočište i zaštitu Ratku Mladiću i vukovarskoj trojki Šljivančanin - Mrkšić - Radić".