Vjesnik: 14. 12. 2001.

Vijeće HRT-a raspisalo natječaj za glavne urednike

Vijeće je odbacilo inicijativu Ante Čovića za pokretanjem postupka razrješenja Mirka Galića s mjesta direktora HRT-a

ZAGREB, 13. prosinca - Vijeće HRT-a u četvrtak je raspisalo javni natječaj za glavnog urednika Hrvatske televizije i Hrvatskog radija. Natječaji će najvjerojatnije početi u subotu, 15. prosinca, a trajat će 20 dana od dana službene objave.

Vijeće HRT-a imenuje glavne urednike, kojima mandat traje četiri godine, na temelju javnog natječaja, dok Upravno vijeće HRT-a daje prethodnu suglasnost na izbor glavnih urednika. Na sjednici je odlučeno da će postupak glasovanja za glavne urednike biti tajan, te da će u glasovanju biti onoliko krugova koliko bude kandidata koji zadovolje kriterije. U krugovima ispadaju oni kandidati koji dobiju najmanji broj glasova, sve dok jedan od kandidata ne dobije glasove većine prisutnih. Ako u posljednjem krugu dva kandidata imaju isti broj glasova, glasovanje se ponavlja samo jedanput, nakon čega se ponavlja cijeli natječaj.

Izabrano je i Povjerenstvo za verifikaciju natječaja, kojega čine članovi Vijeća - Stjepan Lice, Ante Čović te Nada Gačešić–Livaković. Kandidati za glavne urednike moraju imati visoku stručnu spremu društvenoga, humanističkog ili umjetničkog usmjerenja, najmanje pet godina radnog iskustva na novinarskim i uredničkim poslovima vezanim uz medije radija i televizije, te moraju aktivno znati najmanje jedan svjetski jezik. Nadalje, kandidati za glavne urednike moraju poznavati tehnologiju proizvodnje i emitiranja programa, te ne smiju biti stranački ili državni dužnosnici. Uz prijavu, kandidati moraju priložiti i programsku i uređivačku koncepciju, odnosno viziju javnog radija ili televizije, programski ustroj radija ili televizije, te kriterije za predlaganje urednika pojedinih programskih cjelina.

Vijeće je odbacilo inicijativu Ante Čovića za pokretanjem postupka razrješenja Mirka Galića s mjesta direktora HRT-a, i to nakon dugotrajne rasprave koja se pretvorila u »cirkus«.

Naime, nakon rasprave članova Vijeća o sadržaju i formi inicijative, odlučeno je da će se glasovati hoće li se točka odbaciti ili će se uopće raspravljati o njoj.

Neki članovi Vijeća smatrali su da bi se raspravljanjem o toj točki posredno upleli u natječaj za ravnatelja HRT-a, koji stupa na snagu u petak.

Galić je, međutim, inzistirao na iznošenju svojih stajališta o optužbama u inicijativi koje, kako je kazao, nisu dokazane. Kazao je da su kroz HRT prošle dvije revizije i tri policije, koje nisu našle ništa nezakonito u poslovanju te kuće. Također je ustvrdio da je on našao 260 milijuna kuna gubitka kad je došao na čelo HRT-a, dok je u prvih deset mjeseci ove godine kuća ostvarila 120 milijuna dobitka. Čović je, pak, tvrdio da će na sljedeću sjednicu donijeti sav materijal s dokazima iznesenim u inicijativi: mitu i korupciji, lošem poslovanju kuće, ikono-korupciji...

Međutim, kada je došlo do glasovanja o odbacivanju njegove inicijative, Čović je napustio sjednicu, što su učinili i još neki članovi Vijeća, tako da najprije nije bilo kvoruma za glasovanje. Nakon opetovanih poziva predsjednika Vijeća da se članovi vrate na sjednicu, jednoglasno je odlučeno da se inicijativa odbacuje. Ipak, Čović je kazao da će na iduću sjednicu donijeti materijale koji stoje iza njegove inicijative, iako nije nazočio glasovanju. Predsjednik Vijeća Vlatko Silobrčić istaknuo je da »očito ima ljudi koji nemaju građanske hrabrosti izdržati glasovanje o točki koju su sami predložili«.

Anuška Fjorović