Slobodna Dalmacija: 14. 12. 2001.

MINISTAR VANJSKIH POSLOVA OŠTRO KRITIZIRAO MINISTRA OBRANE

Lagumdžija: Sto Anić ima raditi u Izraelu u ovo doba

Bolje bi bilo da ministar Mijo Anić nije u Izraelu, a ne znam što mu je to sve uopće trebalo, izjavio je Zlatko Lagumdžija, istaknuvši da je Ministarstvo obrane odabralo najgori mogući trenutak za odlazak u Izrael i za pregovore o suradnji

Piše: B. MAGAŠ

SARAJEVO — Bolje bi bilo da ministar Mijo Anić nije u Izraelu, a ne znam što mu je to sve uopće trebalo, izjavio je sarajevskom Dnevnom avazu predsjedavajući Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija, kazavši kako je o tom posjetu Ministarstvo vanjskih poslova upoznato preko tehničkih kapaciteta.

Lagumdžija je također rekao kako nitko od Ministarstva vanjskih poslova nije tražio nikakvu procjenu niti informaciju političke prirode glede odlaska federalnog ministra obrane u Izrael.

— Mislim da je Ministarstvo obrane odabralo najgori mogući trenutak za odlazak u Izrael i za pregovore o suradnji vezano za namjensku proizvodnju.

Za takav potez posljedice trebaju snositi oni koji su donijeli takvu odluku. Ministarstvo je o tome obaviješteno nakon što je već sve bilo dogovoreno - kazao je predsjedavajući Vijeća ministara.

On je također potvrdio kako je poziv za posjet Izraelu došao već odavno, a da je tek sada došlo do te realizacije.

Stranka Demokratske akcije također smatra kako je ministar Anić izabrao pogrešan politički trenutak za posjet Izraelu, riječ je o posjetu koji će izazvati negativne reakcije i posljedice u islamskim zemljama naklonjenim BiH, smatraju u SDA.

Ministru Aniću se također predbacuje kako za vrijeme putovanja u inozemstvo svoje ovlasti prenosi na šefa kabineta Martina Frančeševića, a ne na svog zamjenika Ferida Buljubašića, što bi po zakonu trebao uraditi.