Novi list: 14. 12. 2001.

PRVOOPTUŽENI ZA RATNE ZLOČINE U GOSPIĆU IZABRAO BRANITELIICU

Odvjetnica Košta s Oreškovićem priprema obranu

Orešković je jučer imao ugovoren susret s riječkim odvjetnikom Klaudijom Deklevom kojega je također pozvao radi mogućnosti angažiranja kao drugog branitelja iz povjerenja

RIJEKA - Splitska odvjetnica Doris Košta jučer je sutkinji Iki Šarić uložila ponomoć za obranu Tihomira Oreškovića, prvooptuženog za ratne zločine u Gospić. Kako saznajemo punomoć je potpisala Oreškovićeva supruga, pa Orešković od jučer ponovno ima i branitelja iz povjerenja koji će zamijeniti otpuštene advokate Željka Olujića i Bosiljka Mišetića kojima je na prošloj raspravi Orešković otkazao punomoć. Orešković još uvijek ima i riječkog odvjetnika Sašu Žarkovca kojega mu je u međuvremenu po službenoj dužnosti dodijelio sud, a neslužbeno saznajemo da Orešković još pregovara s nekim riječkim odvjetnicima o mogućnosti da ih angažira za branitelje iz povjerenja.

Doris Košta je široj javnosti poznata, između ostalog, i kao odvjetnica Nogometnog kluba “Hajduk” iz Splita, ali i njihovog poznatog i često kontroverznog igrača Igora Štimca. Poznata je odvjetnica, a kako se to kaže u pravnim krugovima, “tužilački je kadar”, odnosno ima prakse i u toj domeni jer je ranije radila kao tužitelj. Jučer oko 13 sati vidjeli smo odvjetnicu Košta kako je ušla u sobu sutkinje Ike Šarić, a malo potom doveden je i Tihomir Orešković, zadržali su se do iza 15 sati, i kako saznajemo, proučavali su spis.

Orešković je potom odveden natrag u pritvor, a odvjetnica Košta ostala je proučavati dokumente do 16 sati. Saznajemo da se Orešković vratio u pritvor jer je za 15 sati imao ugovoren susret s riječkim odvjetnikom Klaudijom Deklevom kojega je također pozvao radi mogućnosti angažiranja kao drugog branitelja iz povjerenja.

- Dobro ste informirani, bio sam na dogovoru u vezi s mogućim preuzimanjem obrane Tihomira Oreškovića. Razgovarali smo o predmetu, ali zasad nismo ništa precizno dogovorili, još ćemo razgovarati. Mogućnost mog ulaska u obranu ostavljena je za neki kasniji termin, za to ima vremena, zasad je već ušla gospoda Košta, pa nema žurbe, rekao nam je Dekleva oko 17 sati nakon povratka iz zatvora gdje je posjetio Oreškovića.

Pratitelji sudskih zbivanja odmah su se prisjetili da je Dekleva između niza poznatih slučajeva bio jedna od istaknutijih odvjetničkih figura u obrani grupe za crikveničko razbojstvo, koja je ostala upamćena kao prvi slučaj u kojem je izrazito mnogo korišteno odgađanje rasprava, otkazivanje i vraćanje advokata i slično. Po sličnim stvarima dosad je upamćen i proces za ratne zločine u Gospiću.

Inače, Orešković je dosad već pozvao i razgovarao s riječkim odvjetnikom Goranom Gatarom, ali ni oni još nisu ništa precizirali. S obzirom na nove okolnosti još se ne zna hoće li biti suđenja u ponedjeljak ili će doći do odgode uz zahtjev za pripremu nove odvjetnice. Koliko znamo, ona to danas nije zatražila.

I. MIKULIČIĆ