Jutarnji list: 14. 12. 2001.

IMOVINA MORH-a U sklopu racionalizacije Ministarstvo obrane prodaje dio svoje imovine Gradu Zagrebu

MORH prodao Vojarnu Gradu Zagrebu, a Vlada traži kupca za bivšu trgovinu Nevenke Tuđman

Pišu: K. Žabec i A. Dasović

ZAGREB - U sklopu racionalizacije i grupiranja svojih uprava Ministarstvo obrane priprema, veliku seobu nekih uprava u vojarnu "Kralj Tomislav" na, Črnomercu u Zagrebu.

Osim uprava, MORH iseljava i vojarnu u zagrebačkom naselju Prečko koju je Grad Zagreb 1997. godine otkupio od MORH-a. Prema utvrđenom planu, tijekom sljedeće godine u vojarnu "Kralj Tomislav" trebale bi preseliti Uprava za stambene poslove i Uprava za gospodarenje. U istu zgradu trebale bi biti preseIjene i uprave za informiranje, dio Uprave Vojne policije i Uprava za zdravstvo, te Uprava za graditeljstvo kojoj je sadašnja adresa u Zvonimirovoj ulici.

Natječaj za prostore

Ta uprava neko je vrijeme dijelila adresu s poslovnim prostorom koji je iznajmila Nevenka Tuđman i tamo otvorila trgovinu NETEL. Spomonute prostore, dakle i prostore nekadašnjeg NETEL-a, MORH vraća Državnom uredu za upravljanje nekretninama, a Vladino povjerenstvo određuje kome će ti objekti biti iznajmljeni ili prodani. Dosad je odlučeno da će u prostorije u Vlaškoj ulici ući Ministarstvo javnih radova. Za ostale prostorije Vladino povjerenstvo tek treba naći nove vasnike. Kako smo neslužbeno saznali u Ministarstvu obrane, prostorije u vojarni "Kralj Tomislav" već su djelomično uređene.

Gradnja stanova

Prema našim izvorima, MORH bi na taj način trebao zamijeniti deset do petnaest poslovnih prostora. Ministarstvo obrane s Gradom Zagrebom je riješilo i svoj problem s prostorima u Selskoj ulici i u naselju Prečko u Zagrebu. U Selskoj ulici MORH je preuzeo nekadašnju vojarnu "27. juli", površine 89.804 četvornih metara. Ta golema površina već deset godina stoji netaknuta, a Grad kao njezin vlasnik dosad nije pokazo interes za elementarno uređenje prostora - košenje trave i rezanje grana na drveću. Vojarnu "Prečko" u Zagrebačkoj ulici Grad Zagreb je od MORH-a otkupio 30. rujna 1997. U vojarni je trenutačno samo manji broj vojnika, a prema informacijama iz MORH-a, vojnici su već dobili odluke o premještaju u vojarne u Karlovcu. Riječ je o prostoru veličine 150.000 četvornih metara koji Grad Zagreb, kao i prostor u Selskoj, planira prodati, a trenutačno se pripremaju javni natječaji za obje lokacije. Za prostor u vojarni Prečko pripremljena je dokumentacija do razine programa gradnje. Prema informacijama Gradskog ureda za upravljanje imovinom Grada, obje lokacije namijenjene su stambenoj gradnji i nisu predviđene za iznajmljivanje.