HRVATSKA UDRUGA SUDACA

ZAGREB

Zagreb, 14. 12. 2001.

INICIJATIVA HSP-1861 ZA REHABILITACIJOM BIVŠEG PREDSJEDNIKA VRHOVNOG SUDA G. VJEKOSLAVA VIDOVIĆA, SUDACA VRHOVNOG SUDA POKOJNOG VLADIMIRA PRIMORCA, MARIJANA SVEDROVIĆA, SUCA ŽUPANIJSKOG SUDA U ZAGREBU BRANKA ŠERIĆA I CIJELOG NIZA SA SPISKA OD VIŠE OD 400 SUDACA SMIJENJENIH ZBOG POLITIČKE DISKRIMINACIJE ILI TZV. MORALNO-POLITIČKE PODOBNOSTI

Povodom nedavnog poziva u ime Hrvatske udruge sudaca, njezinog predsjednika g. Vladimira Gredelja da se udruzi obrate suci koji smatraju da su smijenjeni ili udaljeni iz sudačkih redova iz političkih razloga, odnosno radi obrane svoje neovisne sudačke pozicije, HSP-1861 želi ovom inicijativom pokrenuti postupak dostojne sudske i profesionalne rehabilitacije odnosno postuhmne satisfakcije za gore navedene bivše suce koji su između načela pravednosti i nepotkupljivosti s jedne strane i podlijeganja političkim pritiscima tadašnje režimske nomenklature s druge strane, ostali vjerni onom prvom i zbog toga bili udaljeni sa svojih višedesetljetnih časnih sudskih i profesionalnih dužnosti.

Treba posebno istaknuti da su poimence navedeni suci bili maknuti zbog toga što su odbili miješanje najviših struktura HDZ-ove vlasti u njihove konkretne sudske rješidbe i predmete. Na primjer, bivši predsjednik Vrhovnog suda Hrvatske bio je osobno pozvan kod bivšeg predsjednika Republike Tuđmana, koji mu je kazao da “nije zadovoljan sa Vašim radom i radom Vašeg suda” navodeći kao razlog da Dobroslav Paraga nije smio biti pušten iz pritvora 1991. godine(zapisnik sa glavne rasprave povodom tužbe privatnog tužitelja g. Vjekoslava Vidovića, Općinski sud u Zagrebu, 11.09.1995.).

Dobro je poznata sudbina istaknutog pravnog stručnjaka i suca Vrhovnog suda g. Vladimira Primorca, sada već pokojnog, koji je nije prošao reizbor na tzv. Potrebičinom i Vukovićevom DSV-u isključivo jer nije bio po volji ondašnje državne nomenklature.

Zbog sudskih odluka i rješidbi otjeran je sa Vrhovnog suda i uvaženi sudac g. Marijan Svedrović, a sudac Županijskog suda u Zagrebu g. Branko Šerić nije reizabran za suca Županijskog odnosno Vrhovnog suda Hrvatske, samo zato što je mimo naputaka ondašnjeg potpredsjednika HDZ-ove vlade o oslobađajućoj presudi, donio osuđujuću presudu u slučaju odgovornih za ubojstvo hrvatskog političara g. Ante Paradžika.

Uvjereni smo da će ova naša inicijativa dobiti punu potporu Hrvatske udruge sudaca i da će se gore poimence navedeni ali i stotine nenavedenih sudačkih imena pravno, profesionalno i moralno rehabilitirati, premda u struci ne radili više niti jednog sata, a neki su već ionako umrli. Fiat iustitia, pereat mundus!

S osobitim štovanjem

Dobroslav Paraga, predsjednik HSP-1861