Jutarnji list: 14. 12. 2001.

Vijeće za radio i televiziju nije odlučilo kome dodijeliti koncesiju na 88,1 Mhz

Radio 101 opet bez regionalne frekvencije

Regionalna radijska koncesija za Grad Zagreb i Zagrebačku županiju nije dodijeljena jer na jučerašnjoj sjednici Vijeća za radio i televiziju ni Radio 101, ni Radio Centar nisu dobili potreban broj glasova.

Za dobivanje regionalne koncesije na frekvenciji 88,1 Mhz, koju sada koristi Radio Sljeme, bilo je potrebno pet od osam glasova članova Vijeća. Radio 101 dobio je tri, a Radio Centar jedan glas, dok su četiri člana Vijeća bila suzdržana. Kako frekvencija nije dodijeljena, Vijeće je odmah raspisalo novi natječaj na koji se ponudači mogu javiti do sredine veljače sljedeće godine, a odluka će biti donesena do 14. lipnja.

Ta frekvencija bi "Stojedinici", koja ima gradsku koncesiju, ili pak drugom kandidatu, Radiju Centar, koji još ne postoji, omogućila da se čuje i u dijelu Zagorja, Moslavine, Međimurja i Prigorja, a procjenjue se da bi dopirala do oko 1,5 milijuna stanovnika.

- Povraća nam se od ovakve odluke Vijeća, a od Hrvatskog sabora zahtijevat ćemo njegovo raspuštanje. Nema ni opravdanja ni objašnjenja koji bi to obrazložili. Neshvatljivo je da bilo tko od članova Vijeća nakon 17 godina našeg rada može misliti da Radio 101 nije dovoljno dobar da bi emitirao na regionalnoj razini. Pa mi se već ionako čujemo na području Zagreba i Zagrebačke županije, pa zar nismo onda dovoljno dobri da se čujemo i u Špičkovini - rekao je jučer predsjednik Uprave Radija 101, Dario Dusper, komentirajući odluku.

Naveo je kako ne zna je li u pitanju politička volja jer je glasovanje bilo tajno, a "Stojedinica" je dosad dobila podršku i od lijevih i od desnih.

Ako su u pitanju neki nedostaci u prijavi, nastavio je Dusper, zašto je onda dosad bila praksa Vijeća da dopusti koncesionarima da naknadno prije potpisivanja ugovora donesu ili isprave te nedostatke.

- Ne znamo koji su razlozi te odluke - istaknuo je Dusper dodajući kako je siguran da će Vijeću suditi javnost i kako njihovi sluštalji nikad nisu dopuštali da im se prodaju mutne fore. Smatra i kako je "101" trebao dobiti tu koncesiju još prije dvije godine bez natječaja, kako bi se ispravile stare nepravde.

Također je naveo i da ga je nakon takve odluke nazvao jedan od članova Vijeća, Ivo Josipović, kojeg nije upoznao, a koji nije bio prisutan na toj sjednici.

- Zatražit ću od članova Vijeća da ponovno glasujemo o toj koncesiji, a ako ne pristanu na to, podnijet ću ostavku - potvrdio je Josipović dodajući kako trenutačno ne može komentirati takvu odluku dok sve ne ispita te da se nada da je u pitanju nesporazum oko kriterija. Članica Vijeća RTV-a, Marina Mučalo, rekla je kako ne bi od nje bilo kolegijalno, profesionalno ni pristojno kada bi komentirala odluku Vijeća, čiji je član.

- Radio 101 predstavlja više od radija, i ova odluka koja je donesena nije moj osobni stav i ograđujem se od nje - bila je kratka Marina Mučalo. Vijeće je na pet godina obnovilo koncesiju Obiteljskom radiju za područje Grada Zagreba i Zagrebačke županije, na frekvenciji na kojoj je i dosad emitirao. Odluku o preraspodjeli regionalnih frekvencija na zagrebačkom području Zavod za telekomunikacije donio je u lipnju ove godine, nakon dogovora s Hrvatskim radijom.

Tina Premec-Štambuk, H