Vjesnik: 15. 12. 2001.

»Vlasti ne odgovora da se Radio 101 čuje izvan Zagreba«

Vrabec-Mojzeš: Vojnici partije HDZ-a barem su glasovali javno i objasnili svoje razloge/ Matić: Tragikomično je da se radio sa 18 godina iskustva, koji je zadužio Hrvatsku, tretira ugovorom o zakupu kao da je najobičniji štand

ZAGREB, 14. prosinca - »Odluka da Radio 101 ne dobije regionalnu radijsku koncesiju, samo je uvod u ukidanje tog radija«, istaknuo je Željko Matić, jedan od urednika i predsjednik Nadzornog odbora Radija 101. Na konferenciji za novinare, koju su čelnici Radija 101 održali u petak, nakon što im Vijeće za radio i televiziju nije dodijelilo regionalnu koncesiju, Matić je kazao da je argumentacija Vijeća za radio i televiziju »tragikomična«. »Glasovanje članova Vijeća nemalo nas je iznenadilo«, naglasila je Zrinka Vrabec-Mojzeš, glavna urednica Radija 101. Dodala je da od novog Vijeća nisu dobili ni obrazloženje te odluke. »Vojnici partije HDZ-a barem su glasovali javno i objasnili nam svoje razloge«, kazala je Vrabec-Mojzeš, osvrnuvši se na bivši sastav Vijeća, koje 1995. nije dodijelilo koncesiju tom radiju.

»Jedino što je ovo Vijeće radilo je da je potvrđivalo zatečeno stanje, a nije ni ispitalo sumnjive koncesije«, ustvrdila je glavna urednica. »Ni jednoj vlasti, pa ni ovoj, ne odgovora da se Radio 101 čuje izvan Zagreba«, rekla je Vrabec Mojzeš. Ona je najavila da će Radio 101 o tome obavijestiti sve međunarodne ustanove i zamoliti ih za pomoć u rješavnju problema. Radio 101 ima lokalnu koncesiju do 30 listopada 2002. godine, pa mu emitiranje nije u pitanju. No, rekao je Željko Matić, na Vijeću se čulo da će se preferirati nove postaje, a ne postojeće. Zato on drži da je ovo uvod u ukidanje Radija 101 i pita što će biti kad mu istekne koncesija.

»Tragikomično je da se jedan radio sa 18 godina iskustva, koji je zadužio Hrvatsku, tretira samo ugovorom o zakupu kao da je najobičniji štand«, ustvrdio je Matić. Predsjednik Uprave Dario Dusper naglasio je da ti događaji zahtijevaju raspravu o vjerodostojnosti Vijeća za radio i televiziju te obnovu postupka dodjele koncesija.

Anuška Fjorović