Slobodna Dalmacija: 15. 12. 2001.

OTVORENO PISMO 29 NEVLADINIH UDRUGA RADOVANU ORTYNSKOM

Traže se rezultati istrage o smrti Darka Jurišića i aferi "Kameleon"

Prije točno dvije godine kod naplatnih kućica nadomak rodnog Slavonskog Broda, pod sumnjivim je okolnostima poginuo koordinator kampanje Glas 99 Darko Jurišić

Piše: M.K. SABOLIĆ

ZAGREB — Prije točno dvije godine, prvog dana predizborne kampanje 14. prosinca 1999. godine, kod naplatnih kućica na domak rodnoga Slavonskog Broda, pod sumnjivim je okolnostima poginuo programski koordinator kampanje Glas 99 Darko Jurišić.

Pozivamo vas da iskoristite ovlasti koje proizlaze iz funkcije državnog odvjetnika i u najskorijem roku predstavite javnosti rezultate istrage o ovom slučaju, ali i čitavoj operaciji "Kameleon", koju su hrvatske obavještajne službe vodile protiv nevladinih organizacija, u prvom redu HHO-a i Glasa 99 — osnovni je naglasak iz otvorenog pisma 29 nevladinih udruga glavnom državnom odvjetniku Radovanu Ortynskom, predstavljenog u petak na konferenciji za novinare Hrvatskoga helsinškog odbora.

Aktualna vlast obećala je objaviti istinu o akciji "Kameleon", ali u protekle dvije godine nije uložila pretjerani trud da rasvijetli ni jednu od najmračnijih afera bivše vlasti — ustvrdio je izvršni direktor HHO-a Tin Gazivoda, ocijenivši katastrofalnim što su u međuvremenu pojedini protagonisti ove zloglasne akcije promovirani u šefove zagrebačkog SIS-a.

On je optužio Markicu Rebića da lažno tvrdi da u SIS-u ne postoje dosjei novinara i djelatnika nevladinih ogranizacija, jer je "Slobodna Dalmacija" u ožujku ove godine u nekoliko nastavaka objavila upravo podatke iz tih dosjea, koje sadrže detalje iz njihova privatnog života te prave psihoprofile. Gazivoda je najavio i mogućnost podizanja tužbe protiv ministra obrane Joze Radoša jer nije učinio ništa na rasvjetljavanju nepravilnosti koje su nastale nakon što su vojne obavještajne službe špijunirane civile.

— U Hrvatskoj je, kao i devedesete, na sceni pogodbena tranzicija, u kojoj postoji dogovor između nove vlasti i elite stasale u vrijeme diktature Franje Tuđmana da se ne razotkriju opačine potonjih — ocijenio je Davor Gjenero, najavljujući osnivanje Zaklade "Darko Jurišić", koja će podupirati programe obrazovanja mladih za lobiranje u korist javnog dobra.

TKO JE BIO DARKO JURIŠIĆ

Darko Jurišić bio je, kazali su njegovi kolege, pionir nevladina sektora još od kraja osamdesetih, sudjelovao je u radu Omladinske organizacije, osnivao je Savez studenata, inicirao je nastanak GONG-a, jedan je od osnivača Pokreta za demokratsku i socijalnu pravdu i glavnih aktivista kampanje za poštene izbore Glas 99. Ima dva sina.