Jutarnji list: 15. 12. 2001.

OKONČAN OSTAVINSKI POSTUPAK O IMOVINI PRVOG HRVATSKOG PREDSJEDNIKA

TUĐMANOVA OSTAVŠTINA Vila na 4 dijela, Ankici Tuđman 500.000 kuna i tri pištolja

Kuću u Nazorovoj i autorska prava podijelili su na jednake dijelove Miroslav, Nevenka, Stjepan i Ankica Tuđman, koja je naslijedila i novac s tri računa u Zagrebačkoj i Privrednoj banci

Piše: Tomislav Krasnec

Vilu u Nazorovoj 59 podijelili su u četiri jednaka dijela Ankica, Nevenka, Miroslav i Stjepan Tuđman, u istom je omjeru razdijeljeno i vlasništvo nad autorskim pravima za pisana i govorna djela pokojnoga dr. Franje Tuđmana, a dva pištolja, revolver i tri bankovna računa, od kojih je najveći onaj sa 512.134 kune, pripali su Ankici Tuđman. Rezultat je to ostavinskog postupka okončanog dvije godine nakon smrti prvog predsjednika Republike Hrvatske.

Od rujna ove godine, kada je rješenje Općinskog suda postalo pravomoćno, gospođa Tuđman može raspolagati s pola milijuna kuna u Zagrebačkoj banci, kao i novcem s dva računa u Privrednoj banci na kojem su znatno manji iznosi. Jedan od njih je devizni račun na kojem je u veljači prošle godine bilo 2003 američka dolara, a na drugom je istodobno bilo oročeno 175 kuna.

IZNENAĐENJE U POSTUPKU

Kako smo doznali u Općinskom sudu, ostavinska rasprava u obitelji Tuđman trajala je tako dugo zato što vila, koja se u spisima vodi kao "ulična obiteljska stambena zgrada", nije bila upisana u gruntovnicu. U srpnju je opunomoćenik obitelji Tuđman zamolio sutkinju Dubravku Burcer, predsjednicu izvanparničnog odjela Općinskog suda, da odgodi donošenje rješenja o nasljeđivanju dok se ne okonča zemljišnoknjižni postupak. On je završen u lipnju ove godine, a iz dokumentacije o Nazorovoj 59 može se vidjeti kako je Zagrebačka banka uknjižila pravo zaloga na tu nekretninu radi kredita od 200.000 njemačkih maraka koji je uzela Nevenka Tuđman.

Oružje čiji je vlasnik bio Franjo Tuđman također se detaljno opisuje u spisu. Riječ je o pištolju Beretta kalibra 9 milimetara, pištolju Sig Sauer JP226 istog kalibra te revolveru Smith&Wesson 686-3, 357 magnum. Vlasnik ih je registriraro u rujnu 1993. godine.

Ostavinski postupak u srpnju prošle godine prošao je neočekivnu fazu: građanin Rene Hollos zatražio je od suda da prekine postupak te da se njega osobno uputi u parnicu radi utvrđivanja opsega i naknade štete nastale navodnom zloupotrebom njegova autorskog djela, znaka Hrvatske demokratske zajednice. Umjetnik koji tvrdi da je autor poznatog stiliziranog slova H, zaštitnog znaka HDZ-a, odbijen je jer njegov zahtjev nije bio zakonski utemeljen.

Iz nepoznatih razloga, osobna kolekcija umjetničkih slika koju je pokojni predsjednik prijavio kao svoje vlasništvo u imovinskoj kartici, sastavljenoj u rujnu 1998. godine, nije bila uključena u ostavinski postupak. Tuđmanova kolekcija umjetnina, prema ocjeni ravnatelja Moderne galerije Igora Zidića, sadrži mnoga vrijedna djela.

- Posljednji sam put u stanu Franje Tuđmana bio 1971. godine, kada smo se dogovarali oko Hrvatskog tjednika. Ono čega se sjećam iz njegove kućne zbirke je jedno izvrsno platno Ljube Babića i jedna mrtva priroda koja mi je odmah zapela za oko. Sjećam se da je imao platna Ede Murtića, Jerolima Miše, Ivana Lackovića... To je bila pristojna zbirka koja je imala solidan građanski nivo, zbirka lijevog intelektualca. Moje je mišljenje da je na formiranje Tuđmanove zbirke snažno utjecao Miroslav Krleža. U cjelini, radilo se o ozbiljnoj zbirci, puno boljoj nego što bi čovjek očekivao od osobe koja se time ne bavi profesionalno kaže Igor Zidić.

Bankovni računi od 210.000 maraka i 15.740 dolara, koje su Ankica Lepej i novinari otkrili u Zagrebačkoj banci, nisu mogli biti predmet ostavinskog postupka jer ti računi nikada nisu glasili na Franju Tuđmana, nego na njegovu suprugu Ankicu.

Veći dio od pola milijuna kuna, koji su bili u ostavštini, na Tuđmanov je račun u Zagrebačkoj banci dospio nakon njegove smrti. Krajem prosinca 1999. godine iz državnog je proračuna, podsjetimo, na račun Franje Tuđmana uplaćeno otprilike 400.000 kuna uz obrazloženje da je riječ o "povratu novca za plaćeni dio zemljišta pri kupnji stana". Predsjednik je, naime, 1998. godine iskoristio tadašnju zakonsku mogućnost i zatražio povrat novca za zemljište otkupljeno zajedno s kućom u Nazorovoj.

OTKUP U ZADNJI ČAS

Sudskom spisu ostavinskog postupka priložen je i ugovor o kupoprodaji vile koji je, kako su mediji već objavljivali, ovjeren dan prije stupanja na snagu zakona koji je zabranjivao prodaju državnih vila kakva je bila i Tuđmanova. Na ugovoru je naznačena cijena od 213.758 maraka. Nakon povrata novca od zemljišta, cijena stambenog prostora u Nazorovoj pokazuje se nevjerojatno niskom.

U ožujku prošle godine, kada je javnost saznala za 400.000 kuna vraćenih obitelji pokojnog predsjednika, Ankica Tuđman navela je kako je Ministarstvu financija željela vratiti taj novac, ali je račun njezina pokojnog supruga tada već bio blokiran do okončanja ostavinskog postupka. Odvijalo se to u doba kada je Ankica Tuđman poslala tek izabranom premijeru Ivici Račanu zahtjev da nova vlast započne reviziju pretvorbe upravo s obitelji Tuđman.

Nakon ovotjednog uvida u rješenje o nasljedstvu, pokušali smo kontaktirati članove obitelji Tuđman, ali odgovora nije bilo. Nepoznato je stoga ostaju li nasljednici pri namjeri da vrate 400.000 kuna državi. Pitanja o povoljnoj cijeni kuće u Nazorovoj u javnosti su produbljena kad je postalo očito da se u nju ulaže i novac iz državnoga proračuna. U medijima se spominjao milijun njemačkih maraka potrošen na njezino uređenje.

Novcem poreznih obveznika plaćen je i sigurnosni sustav koji je još u Nazorovoj 59 i koji je, čini se, prešao u trajno vlasništvo obitelji Tuđman. Iako je za sigurnost predsjednika i državnih dužnosnika zadužen MUP-ov Odjel za osiguranje, glasnogovornica Zinka Bardić kaže da Ministarstvo nema saznanja o sigurnosnom sustavu u Nazorovoj 59.

- Kamere i ostali dijelovi toga sigurnosnog sustava vlasništvo su Ureda Predsjednika. MUP ga nije postavljao rekla je Zinka Bardić i uputila nas na Ured predsjednika. Ondje se, međutim, čude kakve bi veze mogli imati s osiguranjem, kad taj dio posla leži na MUP-u. O uklanjanju vrijednog sustava nadzora nitko, očito, ni ne razmišlja, iako u kući više ne živi visoki državni dužnosnik. A stanari Nazorove 59, prema onome što su izjavili u intervjuima, pristali bi na to da se kamere, alarm i ostali dijelovi sustava uklone.

NIŠTA NIJE KAO PRIJE

Članovi obitelji prvog hrvatskog predsjednika danas žive povučenim životom. Ipak, ništa nije kao prije.

Nad Nevenkom Tuđman otvorena je sudska istraga na temelju optužbi njezina suradnika Igora Kneževića da je primila 2,7 milijuna kuna provizije za poslove koje mu je osiguravala koristeći svoj tadašnji politički utjecaj. Posao koji je Stjepan Tuđman vodio preko holdinga Domovina, čiji je osnivač, također je postao predmet istrage Financijske policije. Njegova je tvrtka bila glavni dobavljač hrane za Studentski centar Sveučilišta u Zagrebu, a u okviru te suradnje otkrivene su razne makinacije. Nakon istrage uslijedile su kaznene prijave, ali protiv Stjepana Tuđmana prijava nije podnesena jer je prodao svoj udio u Domovini.

Miroslav Tuđman sada je u političkim vodama. Njegova udruga HIP odnedavno i stranka, osvojila je 7,5 posto glasova na lokahiim izborima u Zagrebu i sprema se za prijevremene parlamentarne izbore.

"Unukova banka", kako se popularno nazivala Kaptol banka čiji je osnivač predsjednik Uprave Dejan Košutić, morala je u likvidaciju. Financijsko carstvo Nevenkina sina urušilo se nakon što su politički vjetrovi prestali puhati u smjeru njegove banke. Dejan Košutić banku je ugasio "elegantno", bez puno buke, isplativši sve vjerovnike.

Siniša Košutić i dalje izvrsno vozi sportske automobile koje, za razliku od 1998. godine, više ne krase sponzorske etikete Croneta, Croatia osiguranja, Zeptera, Tomića i drugih domaćih pokrovitelja. Doduše, utrke koje Tuđmanov unuk sada vozi su međunarodne, a sponzori njemački. Siniša danas smatra da nezainteresiranost hrvatskih sponzora nije političke, nego gospodarske prirode. Osim na automobilskim utrkama, angažiran je i u poduzeću Kornet d.o.o., u vlasništvu njegove majke Nevenke Tuđman. Tvrtka je i dalje dobavljač korneta za tvrtku Ledo. Opseg suradnje u domeni je poslovne tajne, ali sudeći prema dosadašnjem tijeku, Nevenka Tuđman i dalje će biti u tom poslu.

- Dosadašnjom smo suradnjom zadovoljni i namjeravamo je nastaviti – naglašava direktor marketinga i razvoja u Ledu Davorin Šimunić. Nevenka Tuđman vozi elegantni crni Mercedes, kupljen u vrijeme poslovne suradnje s nekadašnjim direktorom ACI-ja Thomasom Gozdeckijem. Nedavno ga je razbila u automobilskoj nesreći.

Ankica Tuđman u javnosti se ne pojavljuje često, ali u razgovoru objavljenom u ovotjednoj Gloriji otkriva da je zaokupljena arhiviranjem suprugovih rukopisa. Nije izgubila interes za humanitarni rad, te je i dalje angažirana u zakladi Za djecu Hrvatske, koju je osnovala prije deset godina. Kuća na Pantovčaku u kojoj Zaklada ima sjedište vlasništvo je MORH-a, galerija Zaklade na Trgu bana Jelačića koristi lokal Croatia osiguranja i pitanje je vremena kada će vlasnici tražiti da se ti atraktivni poslovni prostori isprazne.

"Na žalost, prepolovio se broj djece kojoj pomažemo. Sada ih je otprilike dvije tisuće. Znam da to nije malo, ali ako znate da ste se brinuli i za pet tisuća, onda nam se ovo čini malo. Uz to, stipendiramo 112 studenata deficitarnog učiteljskog zanimanja", izjavila je u razgovoru za ženski časopis. Gospođa Tuđman često odlazi na suprugov grob na Mirogoj. Svaku vrpcu s vijenaca i buketa cvijeća položenih na grobnicu iza crkve Krista Kralja pomno spremi i čuva. Na prvu obljetnicu smrti dr. Franje Tuđmana bilo ih je točno 146.