Vjesnik: 15. 12. 2001.

Svilanović izrazio žaljenje, a kao motiv za zločine Srba naveo »njihov strah«

Picula: O normalizaciji bilateralnih odnosa između Zagreba i Beograda ovisit će i proces političke i gospodarske stabilizacije na prostoru jugoistočne Europe/ Svilanović predložio šefu hrvatske diplomacije da zajedno posjete Sarajevo te da s tamošnjim kolegom Zlatkom Lagumdžijom razmotre stradanja u BiH, pri čemu je posebno spomenuo Srebrenicu/ Na upit kad će Beograd izručiti Šljivančanina, Mrkšića i Mladića, Svilanović je rekao da je tamošnja vlada odlučna surađivati s Haaškim sudom

ZAGREB, 14. prosinca - Tijekom svojeg prvog službenog posjeta Hrvatskoj, ministar vanjskih poslova SRJ Goran Svilanović u petak je izrazio »iskreno žaljenje zbog stradanja hrvatskih državljana - Hrvata i Srba proteklih nekoliko godina«.

Ponudio je »objašnjenje i razumijevanje« za zločine koje su Srbi počinili u Hrvatskoj proteklih godina. »Strah je nešto što ljude navodi na najveći zločin. U njihovom je sjećanju Jasenovac ili neka druga stratišta, i to je ono što ih je učinilo manje ljudima«, istaknuo je Svilanović.

»Vukovar i druga mjesta ostat će duboko u srcima svih Hrvata«, istaknuo je Svilanović u izjavi za novinare, dodavši da je na političarima da učine korake koji vode pomirenju. »Povjesničarima, međutim, treba prepustiti da prouče zašto su se sukobi na ovim prostorima dogodili«, nastavio je.

Nakon sastanka s izaslanstvom SRJ, koji je ocijenio izvrsnim, ministar vanjskih poslova Tonino Picula novinarima je rekao da su razgovarali »o gotovo svim otvorenim pitanjima između dviju zemalja koja se rješavaju ili će biti riješena«. U tom kontekstu spomenuo je problematiku nacionalnih manjina, granična pitanja, proces povratka izbjeglica, pregovore o sporazumu o slobodnoj trgovini, ali i o suradnji dvaju ministarstava unutarnjih poslova. »Trebali bi uskoro početi i razgovori o liberalizaciji viznog režima, o cestovnom i željezničkom prometu te o određenim pravnim pitanjima«, dodao je Picula.

Naglasio je da će o normalizaciji bilateralnih odnosa između Zagreba i Beograda ovisiti i proces političke i gospodarske stabilizacije na prostoru jugoistočne Europe. »Siguran sam da ćemo idućih mjeseci otići korak dalje u čitavom nizu područja i sklopiti sporazume«, naglasio je Picula, a povratak otuđenoga kulturnog blaga Vukovaru potvrđuje na kojoj su razini odnosi Hrvatske i SRJ.

S obzirom na »traumatičnost nedavne prošlosti«, tj. na rat i agresiju koji su ostavili puno toga razrušenoga, Picula je rekao da će se »materijalno vjerojatno uspjeti obnoviti, ali je obnova veza među ljudima naša obveza«.

»Prepoznali smo tu odgovornost i želimo etapno rješavati probleme, ali bez opterećivanja naših javnosti nerealnim očekivanjima«, zaključio je, upozorivši da sadašnji pozitivni razvoj odnosa na relaciji Zagreb-Beograd nikako nije samo rutinski.

Ministar Svilanović predložio je šefu hrvatske diplomacije da uskoro zajedno posjete Sarajevo te da s tamošnjim kolegom Zlatkom Lagumdžijom razmotre stradanja u BiH, pri čemu je posebno spomenuo Srebrenicu.

Na novinarsko pitanje kad će Beograd izručiti vukovarsku trojku - Šljivančanina, Mrkšića i Mladića, Svilanović je rekao da je tamošnja vlada odlučna surađivati s Haaškim sudom, o čemu svjedoči i izručenje nekoliko osoba Tribunalu protekle godine, dodavši da zagovara i procesuiranje osumnjičenih ratnih zločinaca pred domaćim sudovima.

Na upit zašto nije došao u službeni posjet Zagrebu još u lipnju, kako je i najavljivano, odgovorio je da nisu bile završene pripreme za taj sastanak.

Dodao je da će sporazumi o readmisiji te o slobodnoj trgovini između dviju država vjerojatno biti potpisani u siječnju iduće godine.

Svilanović je tijekom susreta s Piculom u Ministarstvu vanjskih poslova potpisao Sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja te Protokol o suradnji ministarstava vanjskih poslova dviju zemalja.

Vinka Drezga