Vjesnik: 17. 12. 2001.

Vladajući se ne boje za koaliciju, HDZ nudi suradnju Budiši

Trconić: Stalno se bavimo jednom strankom i jednom politikom / Kosor: Želimo da HSLS razriješi probleme i počne razmišljati o suradnji sa HDZ-om / Kajin: Najnoviji potres u HSLS-u bit će još dramatičniji od onoga 1997., kad se Budiša razilazio s Gotovcem / Blažeković: Budišin istup informativan za članove HSLS-a /Kramarić: Budiša je procijenio da treba igrati oštrije i da je to dominantan stav unutar HSLS-a / Granić: Mala je vjerojatnost da će Račan prihvatiti Budišine zahtjeve / Rožić: Budiša ne ruši Vladu nego to tvrde HSLS-ovi ministri u Vladi koji na taj način brane svoje fotelje

ZAGREB, 16. prosinca – Dražen Budiša, bivši predsjednik HSLS-a, posljednjim je istupima uzdrmao temelje već ozbiljno narušene vladajuće koalicije. Čim se u Hrvatskom saboru proširila vijest da je, nakon petomjesečne medijske šutnje i rada u izolaciji, Budiša odlučio javno progovoriti, očekivalo se da će to za vlast i koalicijske partnere biti šokantno.

I doista, Budiša se javno obračunao s višegodišnjim najodanijim i najbližim suradnicima, premijerovim zamjenikom dr. Goranom Granićem i v. d. predsjednikom HSLS-a, ministrom obrane Jozom Radošem. Iznijevši i dosad nepoznate događaje, Budiša je bacio rukavicu u lice i svom najvećem koalicijskom partneru, premijeru i predsjedniku SDP-a Ivici Račanu, progovorivši i o naličju funkcioniranja koalicije, za koju tvrdi da odavno ne funkcionira kao zajednica ravnopravnih stranačkih partnera.

Radoš i Granić uzvratili su odmah oštrim udarcima, optužujući Budišu da takvim načinom komunikacije i optužbama sam ruši Vladu. HSLS se definitivno podijelio, pitanje je može li i dalje funkcionirati jedinstveno i koliki uopće rejting ima kod birača nakon svih turbulencija koje je teško pratiti.

Čak je i poslovično oprezan i kalkulacijama sklon premijer Račan otvoreno uzvratio da je riječ o Budišinoj predizbornoj kampanji za vodstvo HSLS-a. Na sjednici Glavnog odbora SDP-a u nedjelju Račan nije želio podrobnije komentirati slučaj, ograđujući se da »ne želi zaoštravati odnose u HSLS-u«. Samo je šturo izrazio žaljenje zbog činjenice da je Budiša javno iznio »neke stvari koje su bile rečene u četiri oka«.

Pripadnici vladajuće koalicije s kojima smo u nedjelju razgovarali nisu skrivali da ih svaki Budišin istup iznenađuje, ali su se složili da njegovo ponašanje i potresi u HSLS-u neće značajnije protresti koaliciju. S druge strane, HDZ je otvoreno ponudio suradnju Budiši i HSLS-u, a HSP je podržao Budišu i njegove ocjene o koaliciji i HSLS-u.

»Ovakav istup našu političku scenu srozava na nisku razinu. Ne smije se voditi takva politika, to je neozbiljno i neodgovorno i za HSS neprihvatljivo. Stalno se bavimo jednom strankom i jednom politikom, a to ne koristi općem interesu, kao ni interesu koalicije«, komentirao je potpredsjednik HSS-a Luka Trconić.

On je takav istup od Budiše i očekivao jer, kaže, »Budiša kao da uživa na takav način šokirati hrvatsku javnost«. Trconiću nije jasno »zašto to Budiša radi«, ali je uvjeren da takvi »šok-istupi neće ništa dramatično promijeniti u koaliciji«. Smatra da je sve što se dogodilo nepotrebno, pogotovo ako se »netko želi ozbiljno baviti politikom«. Budući da Budišu poznaje još od 1971. i da ga je, kako kaže, uvijek iznimno cijenio i uvažavao, Trconić ističe da mu upravo stoga nije jasno zašto Budiša sve to radi i »što mu sve to treba«.

Glasnogovornica HDZ-a Jadranka Kosor poručuje da se HDZ ne želi miješati niti komentirati događaje u drugim strankama, pa tako ni u HSLS-u.

»Žao nam je što ima napetosti i turbulencija u HSLS-u i želimo im da razriješe svoje probleme, kao što želimo da u budućnosti počnu razmišljati o suradnji s HDZ-om«, kaže Jadranka Kosor.

Za IDS je situacija vrlo jednostavna. »Postoje dvije opcije, a obje vode prema izbjegavanju prijevremenih izbora. Ili će Račan prihvatiti ostavku Gorana Granića i HSLS-ovih ministara u cilju smirivanja strasti unutar koalicije, ili će se HSLS rascijepiti na dva dijela, od kojih će jedan biti odan izvršnim strukturama, a drugi onom dijelu HSLS-a koji će voditi Budiša«, kaže potpredsjednik IDS-a Damir Kajin. »Prvi dio će se voditi oportunizmom, a drugi će pokušati kroz formu opozicije graditi novi HSLS«, kaže Kajin.

On je, međutim, uvjeren da će najnoviji potres u HSLS-u biti još dramatičniji od onoga 1997., kada se Budiša razilazio s Vladom Gotovcem. »Ali, to što se događa na političkoj pozornici je "prirodno" stanje jer petorka djeluje kao koalicija ministara, a ne stranaka. Potpuno smo marginalizirali Sabor, doveli do toga da polupredsjednički sustav koji je "krasio" zemlju za vrijeme Franje Tuđmana zamijenimo poluparlamentarnim, u kojem je sva moć koncentrirana u izvršnoj vlasti«, kaže Kajin. Smatra da ni jedan ni drugi sistem nije ni perspektivan niti obećavajuć, a to je »moguće izbjeći samo tako da građani neposredno biraju svoje zastupnike«.

U HNS-u smatraju da je Budišin intervju prije svega upućen članovima HSLS-a i da se teme iz intervjua ne mogu komentirati. »To će biti moguće samo ako Budiša postane predsjednik HSLS-a«, kaže glasnogovornik HNS-a Boris Blažeković. Stoga članovi HNS-a Budišin istup smatraju informativnim za članove HSLS-a, koji iz njega mogu iščitati u kojem će pravcu Budiša voditi stranku postane li ponovno HSLS-ov predsjednik.

Da Budiša prije svega upućuje poruku HSLS-u uvjeren je i predsjednik LS-a dr. Zlatko Kramarić.

»Procijenio je da treba igrati oštrije i da je to očito dominantan stav unutar HSLS-a, ali usput je otvorio i pitanje rada koalicije i nekih partnera«, kaže Kramarić. On je uvjeren da Budišin istup i događaji u HSLS-u neće bitnije utjecati na odnose u koaliciji.

Komentirajući Budišine intervjue, predsjednik DC-a Mate Granić ocijenio je kako je jasno da Budiša traži nove odnose u vladajućoj koaliciji. »Ako Budiša bude izabran za predsjednika HSLS–a, mala je vjerojatnost da će uspjeti naći zajednički jezik s Račanom, jer povjerenja među njima očito nema. Osim toga, mala je vjerojatnost da će Račan prihvatiti Budišine zahtjeve«, rekao je Granić.

On predviđa da će HSLS u tom slučaju izaći iz koalicije koja bi tada ostala »vrlo tanka« i teško bi izdržala do kraja mandata, jer ne bi mogla provesti sve potrebne gospodarske i političke reforme. Granić nije htio komentirati Budišine izjave koje se tiču HSLS-a, jer je »to stvar HSLS-a i tu se nitko ne smije miješati«.

»Budiša ne ruši Vladu nego to tvrde HSLS-ovi ministri u Vladi koji na taj način brane svoje fotelje. Oni ne mogu braniti svoje funkcije ni na koji drugi način nego optužujući Budišu«, kaže dopredsjednik HSP-a mr. Miroslav Rožić.

On smatra da upravo »ljudi koji su svoja mjesta u Vladi pretpostavili djelovanju u HSLS-u optužuju Budišu. Oni su izdali i Budišu i stranku onog trenutka kad su ušli u Vladu. A te ljude je unutar HSLS-a isforsirao i stvorio upravo Dražen Budiša«, zaključuje Rožić.

Andrea Latinović, Marija Pulić