Vjesnik: 17. 12. 2001.

Dajte oporbi da kaže koju o Budiši

BRANKO VUKŠIĆ

Juri čovjek jednosmjernom ulicom i čuje na radiju vijest o tome kako jedan pomahnitali vozač vozi u krivome smjeru.

– Vraga jedan – dometne veselo – Svi!

Gorana Granića je na tog zabludjelog čovjeka iz vica, glavna je vijest i Dnevnika i CCN-ovih Vijesti dana, podsjetio Dražen Budiša, koji godinama – s vremena na vrijeme, ovisno o godišnjem dobu – vozi u kontra smjeru. Kontra čega ili koga? Svega i svih koji ne uviđaju da je raspoložen kao uvrijeđena mlada. Sjetite se samo sukoba s Vladom Gotovcem i njegova uzvika:

– Vratite mi ključeve Amruševe!

Nakon samo pet mjeseci šutnje, koja je uslijedila s najavom da se povlači u sjenu, Budiša je još jednom zaskočio stranačke kolege i koalicijske partnere. Izlemao ih je u intervjuima kao kakvu balavurdiju, ustvrdivši, među recima, kako ni HSLS-a, a ni Hrvatske, stabilne, bez njega nema. Je l" vam to od nekud poznato?

Kada ga je Mirjana Hrga pitala za Dnevnik stoji li iza svih svojih riječi i nakon dvije, tri prospavane noći, osokoljen povratkom među glasne, Budiša je sa smješkom ustvrdio kako intervjue nije davao u afektu. Pa, punih je pet mjeseci promatrao i skužio da se Goran Granić odvojio od stranke i priklonio SDP-u. Njega će, ako postane po stoti put predsjednik HSLS-a (lijepog li društva čija opstojnost ovisi o vozaču koji je uvjeren da svi, osim njega, krivo voze), frknuti i iz Vlade, i, valjda, stranke. Neće mnogo bolje proći ni Jozo Radoš, za kojeg čovjek izašao iz sjene tvrdi da je nesamostalan. Pa s njim na čelu ne može biti samostalan ni HSLS. Što trebaju učiniti Radoš i Granić da bi postali samostalni? Slušati Budišu, premijeru podmetati noge i vladu rasturati iznutra. Tako da bude zadovoljan i Sanader.

I Dnevnik i Vijesti dana napravili su više nego korektnu priču o Budišinu talasanju koalicije. Pa, ipak, nedostajala je izjava ponekog hadezeovca. Šeksa, Pašalića ili Krpine. HTV-ovci i CCN-ovci, ne škrtarite na oporbi. A u nedjelju će biti u Dnevniku (ili Vijestima dana) valjda mjesta i za kakvu analizu svih Budišinih odlazaka i povrataka, uspjeha i neuspjeha te svih vožnji protivnih prometnim znacima.

I Lina Kežić je u Dnevniku vozila. Ali – slalom. I to vještije od Janice Kostelić. Zašto? Zato da ništa ne kaže o premijeri splitske Gospode Glembajevih. A čemu onda, pobogu, prilog. U Splitu su se dogodila Gospoda Floramye. Scenom su tekle bujice riječi, ali ni jedna misao. Od prve do posljednje minute sve je bilo prazno, površno i krivo. Lina Kežić možda misli drukčije? Pa, neka onda kaže, jer izvještaji tipa »najte ništ zameriti«, trošenje su vremena, odnosno, love.