Vjesnik: 17. 12. 2001.

Za koga igra Budiša?

SANJA KAPETANIĆ

Zasjedne li opet na čelo HSLS-a, Draženu Budiši na pamet ne pada biti »samo« saborski zastupnik, iako je kao kandidat za predsjednika Republike tvrdio da će ga taj časni položaj potpuno zadovoljiti ako izgubi izbore.

Posljednje Budišine izjave nisu, kao što se može čuti, prvenstveno namijenjene haeselesovcima, koji u veljači biraju novog predsjednika. Ma što tko o Budiši mislio, ipak je on predugo u politici da bi mu se slučajno omaklo da koalicijskoj vladi pod bor istrese cijelu vreću papra, a Ivici Račanu i Goranu Graniću doda i posebne pakete ljute paprike. I da se to objavi istog dana kada je vođa treće koalicijske stranke po snazi, Zlatko Tomčić, pred tv-kamerama Račanu zapakirao punu podršku sa širokom vrpcom sjajnog optimizma.

Pristane li Račan na uvjete koje je Budiša jasno naznačio, morao bi sam sebi opaliti pljusku. Jer, Budiša je i Račana i njegova najbližeg suradnika Granića proglasio prevarantima i izdajnicima. Ako ne pristane, Budiša prijeti raspadom koalicije. On to, doduše, izbjegava jasno reći, ali njegovi najbliži stranački kolege ne libe se u neformalnim razgovorima s novinarima zahtijevati prijevremene izbore jer, tvrde, HSLS nije dobio komad vlasti koji je zaslužio.

Svi čelnici koalicijskih stranaka, osim Budiše i njegova klana, uporno tvrde da u siječnju 2000. izboreni mandat namjeravaju izgurati do kraja. Prema rezultatima svih objavljenih anketa, nakon prijevremenih izbora vlada bi opet bila djelo koalicije najmanje četiriju stranaka. Prema svim tim anketama, HSLS ne može računati s boljom pozicijom od ove koju ima u Račanovoj vladi.

Zašto onda Budiša igra tako tvrdo? Računa li da će Račan pristati na sve samo da bi mandat izgurao do kraja? Budući da ni Račan nije od jučer, teško je očekivati da će mirno gledati kako Budiša na njegov račun ruši ovu i gradi neku novu koaliciju (makar i s istim članovima). Ulogu koju si je namijenio Budiša neće objeručke prihvatiti ni ostatak petorke. Tomčić i Vesna Pusić već su to jasno pokazali.

Za koga onda igra Budišta? Cijeli ovaj cirkus oduševiti može samo inicijatore tzv. bloka desnog centra. No, sudeći prema anketama, a i iskustvima s vladom nacionalnog jedinstva, veliko je pitanje bi li njegovi vođe Budiši nakon izbora morali i htjeli dati tako veliku ulogu kakvu on traži od Račana.