Večernji list: 17. 12. 2001.

REDOVITO ISTRAŽIVANJE VEČERNJEG LISTA O POPULARNOSTI VLADE

U godini dana Račanu popularnost pala 20 posto

Pri kraju prve polovice mandata, Račanova je vlada u našoj anketi dobila jednu od dosad najgorih ocjena, samo 2,64 prosječno, a dosad najgora zabilježena je u lipnju. Istodobno Budiša izaziva i novu krizu odnosa unutar HSLS-a i u koaliciji. Zato je lako zaključiti da će idući mjeseci biti presudni, kako za raščišćavanje odnosa između SDP-a i HSLS-a, tako i za eventualni popravak opće ocjene Vlade.

Ako se ostvare najave ministra gospodarstva Goranka Fižulića, uskoro bi trebali biti očiti prvi pozitivni rezultati u gospodarstvu. No, u nas su nastale duboke podjele na one koji su uspjeli naći svoje mjesto u tranzicijskom gospodarstvu i na one koji su zauvijek iz njega ispali. Zato relativno velik dio ljudi promjene nabolje ne može uopće osjetiti. Odnosi se to na većinu nezaposlenih iznad 35. godine. No, među nezaposlenima većina nema poštenu školu, čak 24 posto ima samo osnovnu, ili manje od toga. Tu su i mnogi umirovljenici koji su očekivali znatno veće povećanje mirovina. No, spoznaja da su veliki izgledi da nikad neće dočekati udobniji život s mirovinom, zacijelo ne pomaže da im vladajuća garnitura bude simpatična.

Kako bilo, premijer je na rubu da dobije negativnu ocjenu. Tek nešto je minimalno više onih koji su njegovim radom zadovoljni od nezadovoljnih, dok je prije godinu dana zadovoljnih bilo znatno više, 60,9 posto, dvadesetak posto više nego sada.

No, sada čak 60,2 posto ispitanika kaže kako su njihovi prijatelji i znanci pesimistični. Zanimljivo je da je ipak većina Vladinih poteza dobila podršku naših ispitanika, od potpisivanja kolektivnih ugovora, najave ukidanja glasovanja u dijaspori, pa čak i povećanje cijene benzina zbog gradnje cesta. Građanima se nije svidjelo što od pojeftinjenja automobila iz EU nakon ukidanja carina nije ostalo gotovo ništa, jer su uvedene nove trošarine.

S. Perica