Jutarnji list: 18. 12. 2001.

INTERVJU Ante Zoričić, predsjednik Mladeži HDZ-a, protiv kojega je stranački Sud časti proširio optužnicu tvrdeći da je ucjenjivao Sanadera

Jasno zašto je Tuđman najviše volio Pašalića

Razgovarala: Ana Plišić

Kad je stranački Sud časti proširio optužnicu protiv predsjednika Mladeži HDZ-a tvrdeći da je ucjenjivao Ivu Sanadera, Ante Zoričić angažirao je odvjetnika Bosiljka Mišetića. Obrana je trebala dobiti riječ na sudu prošli tjedan, no ročište je odgođeno.

· Jeste li ucjenjivali Sanadera?

- Zar je on ucjenjiv?

Izmišljene prijetnje

· Potpredsjednik stranke Hrvoje Hitrec tvrdi da ste Sanaderu prijetili stanovitim kompromitirajućim materijalima.

- Priča o ucjenama i prijetnjamaje izmišljena, a to su udbaške metode nedostojne HDZ-a. Jedini razlog stegovnog postupka protiv mene je moja potpora zahtjevima hrvatskih branitelja prije zagrebačkog prosvjeda.

· Je li točno da zajedno s Ivićem Pašalićem pokušavate kompromitirati i srušiti Sanaderovo vodstvo stranke?

- Kada se ne može naći pametan izgovor za glupe poteze, optuži se Pašalića za nekakvu urotu. Ali to više ne pije vodu.

· Zašto podržavate zastupnika Pašalića?

- Nismo mi u Mladeži HDZ-a nikakvi pašalićevci. No, moram priznati da mi je sada, nakon svih progona koje je Pašalić proživljavao, potpuno jasno zašto ga je Tuđman najviše volio. Žao mi je što su ga ljudi u mojoj stranci pokušali dokrajčiti kada to nisu uspjeli ni Račan ni Mesić. Zbog svog slučaja sada bolje razumijem Pašalića.

· Hoće li vas izbaciti iz stranke?

- Mislim da su i tužitelji postali svjesni da bi uoči 7. sabora HDZ-a zaradili veliki minus da mene izbace. Na Saboru vjerojatno neću biti jer će se postupak protiv mene odugovlačiti. No, bez obzira na mene, na Saboru će biti brojni izaslanici Mladeži koji će zastupati naše stavove. Moj puni povratak slijedi nakon Sabora.

Stegovni postupci

· Koliko se stegovnih postupaka vodi protiv članova Mladeži i zašto?

- Prije 18 mjeseci pokrenut je sramotni postupak protiv našeg dopredsjednika, Osječanina Siniše Lučića. U prijavi stoji da je on nešto o nekome govorio u ugostiteljskim objektima. Svatko normalan se nad tim stegovnim postupkom zgraža, ali on i dalje traje. Nedavno je pokrenut i postupak protiv predsjednika Mladeži Krapinsko-zagorske županije, i to bez objašnjenja. Najavljen je postupak i protiv predsjednika Nacionalnog odbora Krunoslava Gašparića i glavnog tajnika Orlanda Mede. Prijeti se još nekolicini županijskih predsjednika.

· Koliko ima članova Mladeži? Je li se broj povećao u posljednje dvije godine?

- Nakon 3. siječnja pristupio nam je veliki broj članova, a većina ih je imala uvjet da na pristupnici piše 3. siječanj 2000. Imamo puno članova i zato me čudi egzibicionizam pojedinaca koji misle da se mogu obračunavati s takvom organizacijom. Čak je i Račan na prošlim izborima uvidio kolika je važnost mladih pa je sve svoje snage usmjerio prema mladoj populaciji. Kad svi kompetentni u mojoj stranci shvate te trendove, prestat će u HDZ-u stegovni postupci.

Vladimir Šeks je naštetio stranci

· Jeste li zaista nudili Vladimiru Šeksu svoj stan za "određene potrebe"?

- Sve i da jesam, Šeks to nije smio javno reći jer je time nanio štetu stranci. To sam mu i sam rekao, ali on je samo šutio.