Slobodna Dalmacija: 18. 12. 2001.

EKSKLUZIVNO PREMA TVRDNJI IZ DOBRO OBAVIJEŠTENIH IZVORA:

Gotovina kod Hrvata u kanadskom Norwallu

Čini se da za najnovije skrovište Ante Gotovine zna i tužiteljica Carla del Ponte, koja navodno namjerava od kanadskih vlasti zatražiti generalovo izručenje

Piše: Davorka BLAŽEVIĆ

Iz dobro obaviještenih izvora "Slobodna" doznaje da je haaški optuženik, za kojim je izdana međunarodna tjeralica, general Ante Gotovina već neko vrijeme izvan Hrvatske. Naši izvori tvrde da se Gotovina sklonio u Norwallu, u Kanadi, gdje se o njegovoj sigurnosti brine tzv. norwallska skupina.

U Kanadu je Gotovina, navodno, dospio uz pomoć fra Petra Krasića, širokobriješkog franjevca koji je osnivač samostana Masna Luka Centar, smještenog između Vran planine i Čvrsnice. Samostan služi kao fratarsko odmaralište i uzgajalište pasa tornjaka, a predstavlja i filijalu hrvatskog socijalno-kulturnog centra u kanadskom gradu Norwallu, koji je, kako su svojedobno pisale hrvatske novine, godinama služio kao glavno sjedište "otporaša", grupacije hrvatskih emigranata koji su se smatrali nasljednicima Maksa Luburića. Norwallskim centrom (radi se zapravo o farmi), u kojemu je stasao i politički se profilirao Gojko Šušak, upravljao je također širokobriješki franjevac Ljubo Krasić (Petrov brat). Centar, tvrdi se, nikad nije imao status katoličke misije, bio je u stalnom sukobu i s Vatikanom i s kanadskim biskupima, a govorilo se i da su Krasići i njihovi sljedbenici bili zagovornici "raskolničke" Hrvatske katoličke crkve (navodno nisu priznavali ni papu). "Norwallska skupina" ugostila je nekoliko puta i dr. Franju Tuđmana na njegovim turnejama po Kanadi (1987., 1988. i 1989.).

Čini se da za najnovije skrovište generala Gotovine zna i tužiteljica Međunarodnoga kaznenog suda Carla del Ponte, koja navodno uskoro namjerava zatražiti od kanadskih vlasti izručenje haaškog optuženika Ante Gotovine.

U namjeri da provjerimo tvrdnje iz pouzdanih izvora, nazvali smo hrvatski centar u Norwallu. Glas s druge strane žice bio je kategoričan: Tražite generala Gotovinu negdje drugdje!

Fra PETAR KRASIĆ: Nemam veze s tim

Piše: P. MILOŠ

Ja nemam nikakve veze ni s negdašnjim slučajem Norac niti, pak, s nekakvim prebacivanjem generala Gotovine u inozemstvo. Onima koji svojim pisanjem mene dovode u taj kontekst, i nije cilj istina, nego sramoćenje Katoličke crkve kojoj pripadam kao svećenik. Baciti ljagu na mene kao svećenika, znači prozvati Crkvu i moj franjevački red, a kako djelujem u Hercegovini, tu se dodatno želi na stup srama pribiti sve Hercegovce kao Hrvate i uglavnom katolike. To je već viđeno. Oni znaju da demanti nema snagu istine kao objavljena objeda, ali ipak moram kazati da su to ciljane laži i podmetanje u kojima moja malenkost služi tek kao sredstvo za diskreditiranje većih i viših vrijednosti i čitavih skupina ljudi. Poznavajući Norca i Gotovinu kao čestite ljude, katolike i Hrvate, također sam uvjeren da se oni nikada ne bi obratili ni meni ni bilo kojem svećeniku za takvu vrstu pomoći, pa makar im ja to želio učiniti. Baš zato što cijene te više vrijednosti svoga naroda, a svjesni manipulacija, objeda i medijskih laži koje nam se svakodnevno događaju.

 

BORIS GOTOVINA I ANTE ŽONI MAKSAN: Pa, on je kod kuće!

Piše: I. NEVEŠĆANIN

U Kanadi? – začudio se Boris Gotovina kad smo ga u telefonskom razgovoru upitali za komentar informacije po kojoj se njegov brat, odbjegli general Ante Gotovina, nalazi u kanadskom gradiću Norwallu. Nepoznato mi je to, pa meni je brat kući. Jedino ako concordi nisu počeli voziti, a koliko ja znam, još nisu.

Kažete da je general Gotovina u Pakoštanima?

Ako baš hoćete pravu informaciju, bio je kod mene na ručku u 13 sati. Pa nije mogao samo tako "odletjeti" u Kanadu. Ja sam, evo, sjeo u auto nešto obaviti pa se vraćam. Popodne imamo dogovor zaigrati na karte. Eto, to vam je prava informacija za sve one koji misle da je Ante otišao vani jer oni bi htjeli da je tako, kao i vi neuredni novinari i vlast, komunistička bagra, koja mrzi sve što je naše. Ako ne vjerujete, dođite popodne pa ćete s nama baciti jednu na karte.

Odgovor na naše sljedeće pitanje o Carli del Ponte koja zna za informaciju gdje se Gotovina navodno nalazi, Boris Gotovina je započeo uvredama

Za njihovu informaciju Ante je u domovini za koju se borio i koju je oslobodio, a da bude istinski slobodna treba se još riješiti ovih bandita na vlasti. U tomu će mu pomoći nacionalno osviješteni hrvatski građani. Mogu ga tražiti kukom po vodi jer ova domovina zna čuvati svoje sinove. Moj je brat u mojoj kući, a kreće se gdje hoće i gdje želi jer je slobodan čovjek. A to što je za ovu vlast on nevidljiv i uvijek jedan metar ispred njih nije njegov problem jer tako Ante oduvijek misli i radi. Svugdje ga traže, ali ga ne traže na njegovoj kućnoj adresi jer bi time povrijedili moje privatno vlasništvo, a tada bi se moglo svašta dogoditi.

Za komentar smo pitali i Antu Žonija Maksana, bliskog prijatelja generala Gotovine i predsjednika Stožera za obranu digniteta Domovinskog rata Zadarske županije.

Po našim informacijama Ante Gotvina se nalazi među svojim ljudima, u svojoj domovini, za koju se borio. A naša domovina nije mala, što može značiti da se nalazi i tu gdje sam ja.

U Pakoštanima?

U svom domu odakle sam i ja, u Norwallu nije. Nema svrhe da Ante ide dalje od svojih ljudi.

Iako smo poziv Borisa Gotovine na partiju karata u društvu njegova brata Ante i Žonija Maksana spremno prihvatili, nakon njihovih međusobnih kraćih konzultacija kartaški je susret ipak odgođen za "drugi put".