Vjesnik: 18. 12. 2001.

»Gredelj nije zloupotrijebio položaj i ovlasti«

Bjelovarsko tužilaštvo u rujnu je zatražilo pokretanje istrage zbog tri navodna kaznena djela zloporabe položaja i ovlasti kojom je Gredelj stekao protupravnu imovinsku korist

ZAGREB, 17. prosinca - Rješenjem Izvanraspravnog vijeća zagrebačkoga Županijskog suda, neće se provoditi istraga protiv Vladimira Gredelja, predsjednika Županijskog suda u Bjelovaru i Udruge hrvatskih sudaca. Kako se navodi u rješenju, istražni je zahtjev odbijen kao neosnovan.

U obrazloženju Suda o odbijanju istražnog zahtjeva navodi se, među ostalim, da »ni za jedno kazneno djelo inkriminirano istražnim zahtjevom nema dostatnog i relevantnog stupnja osnovane sumnje da su ispunjeni elementi bića predmetnih kaznenih djela te je, slijedom iznijetog, valjalo riješiti kao u izreci rješenja«.

Protiv Gredelja bila je podnesena kaznena prijava, a potom je bjelovarsko tužilaštvo 12. rujna zatražilo pokretanje istrage, zbog tri kaznena djela zloporabe položaja i ovlasti kojom je stekao protupravnu imovinsku korist.

Teretilo ga se da je kao predsjednik bjelovarskog suda koristio službeni automobil u privatne svrhe u razdoblju od 1997. do 1999., čime je oštetio sud za 42.000 kuna. U drugoj ga se točki teretilo da je novcem suda 1998. kupio sliku za 6000 kuna koju je poklonio tadašnjem ravnatelju HIS-a i bivšem ministru pravosuđa Miroslavu Šeparoviću. Osim toga, Gredelj je bio osumnjičen da je na zloporabu ovlasti poticao direktora bjelovarske poslovnice »Croatia osiguranja« Dragu Rajića, stručnog referenta Milu Sušilovića i voditelja zagrebačkog Odjela pravnih poslova »Croatia osiguranja« Radovana Jakopca. Radilo se o navodnom naknadnom osiguranju službenog automobila i isplati naknade za vozilo koje je Gredelj oštetio u sudaru.

Odlukom Vrhovnog suda, daljnji istražni postupak 5. studenoga prebačen je Županijskom sudu u Zagrebu stoga što je Gredelj sudac i predsjednik bjelovarskog Županijskog suda, te da ne bi došlo do utjecaja na objektivnost i nepristranost vođenja postupka.

U svojoj obrani, iznesenoj krajem studenoga pred istražnim sucem Zdenkom Konjićem, Gredelj je pobio sve navode tužilaštva. Postupak protiv Gredelja omogućen je skidanjem sudačkog imuniteta na zahtjev glavnoga državnog odvjetnika Radovana Ortynskog.

Nakon toga je Gredelj odustao od kandidature za ponovnog predsjednika bjelovarskog Županijskog suda. Nakon rješenja zagrebačkog suda o odbijanju zahtjeva za provođenjem istrage, Gredeljev odvjetnik Anto Nobilo nije htio komentirati rješenje, već je samo podsjetio na Gredeljevu izjavu: »Rekao je kako će, u slučaju da se utvrdi njegova krivnja, podnijeti ostavku na sve svoje funkcije, a u protivnom bi to trebao učiniti Ortynski koji je sve i pokrenuo«. Istražni je zahtjev odbijen i u slučaju osumnjičenih Rajića, Sušilovića i Jakopca.

Jasminka Ivančić