Vjesnik: 18. 12. 2001.

Tomčić: Hrvatska želi surađivati s državom BiH, a ne entitetima

Češćim susretima i otvorenim razgovorima o svim pitanjima čelnici parlamenata dviju država nadaju se da će pridonijeti bržem rješavanju otvorenih pitanja Hrvatske i BiH, te stvoriti takvo ozračje zbog kojeg će i EU drukčije ocjenjivati dvije države / Predsjednik Hrvatskoga sabora ocijenio da je nedostatak novca najveća prepreka povratku

ZAGREB, 17. prosinca - Izaslanstvo Sabora na čelu s predsjednikom Zlatkom Tomčićem u ponedjeljak se u Saboru sastalo s parlamentarnim izaslanstvom BiH predvođenim predsjedavajućim Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH dr. Željkom Mirjanićem te predsjedavajućim Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Sejfudinom Tokićem.

Svi sudionici su nakon sastanka izrazili zadovoljstvo suradnjom parlamentarnih izaslanstava koja će se ubuduće sastajati četiri puta godišnje. Češćim susretima i otvorenim razgovorima o svim pitanjima, čelnici parlamenata dviju država nadaju se da će pridonijeti bržem rješavanju otvorenih pitanja Hrvatske i BiH, te stvoriti takvo ozračje zbog kojeg će i EU drukčije ocjenjivati dvije države.

Nakon sastanka, kao jedno od važnijih pitanja naveli su povratak izbjeglica i prognanika. Predsjednik Sabora Tomčić pritom je istaknuo da su financije najveći problem za definitivno otvaranje procesa povratka, pa stoga treba naći donatore koji će ga ubrzati.

»Hrvatska želi prijateljske i dobrosusjedske odnose s BiH, a kao država želimo se otklanjati od suradnje s entitetima jer smo zainteresirani da se u našem susjedstvu stvori povoljno okružje za daljnje korake prema EU«, istaknuo je Tomčić. Napomenuo je da će Hrvatskoj takva parlamentarna suradnja s BiH pomoći da ispuni i svoju obvezu prema Hrvatima u BiH što proizlazi iz Ustava i Daytonskog sporazuma.

Na sastanku se razgovaralo i o Luci Ploče, koja, kako je rekao Sejfudin Tokić, ima golemo ekonomsko značenje zbog čega treba što prije riješiti sva eventualno sporna pitanja. BiH, koja je sporazum ratificirala prije tri godine, ima razumijevanja i za eventualne anekse, ali želi da se sporazum što prije ratificira i u Hrvatskoj, rekao je Tokić. Tomčić pak smatra kako bi dobro rješenje bilo da se pitanja koja su još sporna dogovore na razini dviju vlada, pa da Hrvatski sabor paralelno ratificira i Sporazum i aneks. »To je dobar put da u roku od mjesec, dva izađemo iz ove situacije jer problemi nisu tako veliki da iz njih ne bi mogli izaći na obostrano zadovoljstvo«, zaključio je Tomčić.

Marija Pulić