Slobodna Dalmacija: 18. 12. 2001.

REAGIRANJA NA INFORMACIJU O BORAVIŠTU GENERALA GOTOVINE

Ne mogu potvrditi, niti odbaciti vijest

Izjavila je to Florence Hartmann, glasnogovornica Carle del Ponte — "To je nevjerojatno!" uskliknuo je kanadski veleposlanik u Hrvatskoj — Šutljivi Beljo i rječiti Sopta — Ranko Ostojić: "I da znam, ne bih vam mogao reći"

Pišu: N. PAVELIĆ, A.B. KRILE, S. PAVIĆ, M.K. SABOLIĆ

U Haaškom sudu ponedjeljak je neradni dan pa vam ne mogu odgovoriti je li glavna haaška tužiteljica Carla del Ponte dobila neke nove informacije o tome gdje se nalazi Ante Gotovina. Iako ne mogu ni potvrditi ni odbaciti spekulaciju da se Gotovina skriva u Kanadi, to ništa ne mijenja na proceduri oko njegova mogućeg izručenja — izjavila je za Slobodnu Dalmaciju u ponedjeljak glasnogovornica glavne tužiteljice ICTY-ja Florence Hartmann.

Florence Hartmann je podsjetila kako je Carla del Ponte nadavno na sjednici Vijeća sigurnosti u New Yorku kazala da je Gotovina napustio Hrvatsku i da hrvatska vlast nije spriječila njegov bijeg, a za Gotovinom je izdana međunarodna tjeralica Interpola. "Ako se doista Gotovina skriva u Kanadi, a to znaju tamošnje vlasti, oni su ga dužni pritvoriti već na osnovi međunarodne tjeralice", istaknula je Hartman. Naglasila je također da sudske vlasti nekih država traže dodatne dokumente za izručenje osumnjičenika, no ona tu ne vidi nikakav problem jer za vrijeme dok je osoba koja je uhićena na temelju tjeralice u pritvoru, Haag je spreman poslati sve potrebne dokumente koje traži nacionalno pravosuđe.

Ravnatelja policije Ranka Ostojića iznenadilo je pitanje o generalu Anti Gotovini.

I da imamo takve informacije, ne bih vam mogao reći, morat ćete preko Ureda glasnogovornika. Moram reći da mi je to prvi glas — kazao je Ostojić o informaciji da se Gotovina krije kod fratara u Norwallu.

Glasnogovornica MUP-a Zinka Bardić također nije čula za takvu informaciju.

MUP ionako nema ništa s tim, mi pokrivamo samo teritorij Republike Hrvatske, to je u ingerenciji Haaškog suda, oni su ionako raspisali tjeralicu za njim — kazala je Bardić.

No, na Interpolovoj međunarodnoj tjeralici obično piše u kojim zemljama bi se mogao skrivati bjegunac. Za Antu Gotovinu su kao zemlje gdje bi se mogao skrivati navedene BiH i još jedna europska zemlja. Osim toga, činjenica da bi se mogao skrivati u Kanadi i nije toliko povoljna, jer ta zemlja ima vrlo jak sustav koji se bavi pronalaženjem ljudi optuženih za ratne zločine. No, kao francuski državljanin, mogao je tamo stići prije objavljivanja međunarodne tjeralice jer mu viza za dolazak u tom slučaju nije potrebna.

Ante Beljo, saborski zastupnik HDZ-a, nekadašnji ravnatelj Hrvatske matice iseljenika i jedan od Hrvata povratnika iz kanadskog Norwalla, u ponedjeljak je bio neuhvatljiv. Preciznije rečeno, nakon što je njegovoj tajnici uredno prenesena zamolba da nam prokomentira informacije kako je general Ante Gotovina u Kanadi te dogovora da se čujemo, "nestalo" je i tajnice i Belje.

Znatno rječitiji bio je pak Marin Sopta, nekad visoko pozicionirani dužnosnik HDZ-ove vlasti i voditelj Centra za strateška istraživanja, inače također nekadašnji stanovnik Kanade i Norwala. Na upit drži li mogućim da je general Ante Gotovina u Kanadi, kazao nam je: "To je fantastika, neviđen apsurd i novinarska spekulacija!" Sopta podsjeća kako svako putovanje u Kanadu traži dobivanje vize i ispunjavanje opsežnoga upitnika te kako vizu nije nedavno mogao dobiti ni Miroslav Tuđman, da bi na koncu ponovio: "To je falsifikat, neozbiljna, neodgovorna i najgora vrsta žurnalizma. A i stvaranje fame u vezi Norwala, sve je to iz iste kuhinje!"

Nevjerojatno — riječ je koju je kanadski veleposlanik u Zagrebu Dennis A. Snider prvo izgovorio nakon što smo ga upoznali s informacijama "Slobodne Dalmacije" da se Ante Gotovina, hrvatski general odbjegao pred optužnicom Haaškog suda, skriva u Norwallu u Kanadi. Vidno zatečen našim pitanjem, on je izrazio sumnju u izvor koji je plasirao takvu informaciju.

To je neki potpuno bizaran trač — kazao nam je potom, ustvrdivši da bez znanja izvora informacije ni on, ni kanadska vlada neće biti u mogućnosti komentirati čitav slučaj. On ništa nije mogao reći ni o navodnom zahtjevu za Gotovininim izručenjem, koji bi glavna haaška tužiteljica Carla del Ponte uskoro trebala uputiti vladi u Ottawi.

Naše stajalište je jasno: svi oni protiv kojih je podignuta optužnica od strane Tribunala moraju izići pred lice pravde — zaključio je kanadski veleposlanik u Zagrebu Dennis A. Snider.