Večernji list: 18. 12. 2001.

SKUPŠTINA TRGOVAČKIH DRUŠTAVA U VLASNIŠTVU GRADA

Bandić smijenio Pavelića, Ledića i još šest direktora

HNS zaštitio direktora najvećeg gubitaša – Plinare. Funkciju je zadržao direktor ZET-a Julius Pevalek

ZAGREB - Skupština trgovačkih društava u vlasništvu Grada Zagreba smijenila je jučer osam direktora gradskih poduzeća i imenovala nove. Na mjestu Jurice Pavelića, direktora Zagrebačkog velesajma, od danas je Davorin Spevec, dosadašnji komercijalni direktor Pastora TVA. Umjesto Ante Ledića, u Zrinjevcu je sada direktor Igor Toljan, dosadašnji direktor uređenja zelenih površina.

Direktor Autobusnog kolodvora diplomirani je pravnik Vjekoslav Karara, koji je zamijenio Marjana Rajsmana. Diplomirani kriminalist Darko Borovina postao je direktor Gradskih groblja umjesto Josipa Reljića. U AGM-u je novi direktor diplomirani dizajner Janislav Šaban. Direktor "Vladimira Nazora" sada je Ivan Garac, bivši zamjenik direktora Hrvatske lutrije, a Zagreb filma Damir Demonja s Instituta za povijest umjetnosti. Aleksa Kocijan, bivši prvi tajnik KK Cibone i bivši prvak Jugoslavije u juniorskom veslanju, postao je direktor Jaruna.

HNS naglo promijenio mišljenje

Na funkcijama je ostalo 13 dosadašnjih direktora, među kojima i direktor ZET-a Julius Pevalek, Plinare Ivan Vulas i Zagreb-parkinga Mate Kraljević.

Mjesecima prije smjena direktora trgovačkih društava u vlasništvu Grada Zagreba gradonačelnik Bandić i Poglavarstvo naglašavali su kako će isključivo o rezultatima poslovanja ovisiti hoće li neki direktor ostati na funkciji. No jučerašnji izbor odnosno smjena u nekim slučajevima to opovrgavaju i dokazuju da se Skupština trgovačkih društava rukovodila politikom, a ne stručnošću.

Sve je iznenadio ostanak direktora najvećeg gradskog gubitaša Gradske plinare, Ivana Vulasa. Za njega se već mjesecima govori da je prvi na "listi za odstrel" - Plinara je lanjsku godinu završila s gubitkom od 3,4 milijuna kuna, a tu je i poznati skandal s Komercijalnom bankom. Vulas je, naime, samoinicijativno u nju deponirao 33 milijuna gradskih kuna, koje su zajedno s bankom propale.

S Bandićem su se najprije složili i koalicijski partneri HNS, koji su, međutim, jučer, na dan odluke, naglo promijenili mišljenje i odlučno zaštitili Vulasa.

Što je skrivio Ledić

S druge strane, sa čelnog mjesta Zrinjevca maknut je Ante Ledić, predsjednik Hrvatskih demokršćana i kandidat na proteklim predsjedničkim izborima, iako je ta tvrtka pod njegovim vodstvom ostvarila 564 tisuće kuna dobitka, i dosad nije bila u gubicima.

- Onaj tko je na vlasti, može napraviti što smatra da treba. Ali, istina se ne može skriti. Teško mi je to komentirati, ali mislim da je riječ o međustranačkom dogovoru SDP-a i HNS-a - rekao je sinoć Ante Ledić. Nije razočaran jer je znao da se kao demokršćanin ne uklapa u taj koncept.

Međutim, pročelnik Gradskog ureda za gospodarstvo Ladilsav Prežigalo, kojega smo pitali za objašnjenje, Lediću na dušu stavlja osnivanje tvrtki-kćeri Zrinjevca u Hercegovini.

Pitali smo i gradonačelnika Bandića nije li politika u ta dva slučaja prevagnula nad kompetentnošću.

- Ne bih rekao. U obzir smo uzeli isključivo rezultate poslovanja - oprezno je odgovorio Bandić, očito odlučivši zadržati koalicijsko prljavo rublje iza zatvorenih vrata. Jurica Pavelić bio je, uz Vulasa, drugi najizgledniji za napuštanje direktorske fotelje. Zagrebački velesajam posljednih nekoliko godina bilježi rapidan pad prihoda, naime od planiranih 9,2 milijuna oporezovane dobiti prošlu je godinu završio s dva milijuna dobivenih kuna. Osim toga, ZV je imao i najveću pojedinačnu vrijednost potraživanja za plasmane, 58,4 milijuna kuna, od čega se 35 milijuna kuna odnosilo na dugoročne stambene i druge kredite zaposlenicima. Pritom je stambeni kredit podigao i sam Pavelić.

Ro. Kovačević, I. Zovko