Vjesnik: 19. 12. 2001.

Federacija BiH namjeravala prodati oružje Hamasu

SARAJEVO, 18. prosinca - (Od Vjesnikova dopisnika) - Nedavni odlazak izaslanstva Ministarstva obrane Federacije Bosne i Hercegovine u posjet Izraelu izazvao je burne reakcije u političkoj javnosti u Sarajevu. Stranka demokratske akcije, ali i ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija kritizirali su ministra obrane Miju Anića, navodeći kako je izabran krivi trenutak za spomenuti posjet, u vrijeme eskalacije srednjoistočnog sukoba. »Riječ je o posjetu koji će izazvati negativne reakcije i posljedice u islamskim zemljama naklonjenim BiH«, ustvrdili su u SDA.

No, u javnost su procurile i još neke informacije o »skrivenim« motivima Anićevog posjeta Izraelu. Tako su listovi, uključujući mostarski Dnevni list objavili da je jedna od glavnih tema razgovora izaslanstva iz BiH s izraelskim domaćinima bilo Mosadovo otkriće kako je Federacija BiH, odnosno strukture unutar ranijeg sastava entitetskog ministarstva obrane, planirala prodati oružje radikalnim palestinskim skupinama, preciznije Hamasu.

Visoki entitetski dužnosnici u Federaciji BiH, u Ministarstvu unutarnjih poslova većeg entiteta, ranije su optuženi zbog šverca oružja između BiH i Kosova.

Po povratku iz Izraela, ministar Anić kazao je da je posjet Izraelu i tamošnjoj vojnoj industriji bio uspješan jer bi se preko ove zemlje za BiH mogle ponovno uspostaviti prijeratne poslovne veze prodaje proizvoda namjenske industrije: »Vidjeli smo na licu mjesta ona sredstva i oruđa koja Izreal izvozi upravo u one zemlje kojima smo mi izvozili prije rata. Imamo mogućnosti da uđemo u poslove i zaposlimo naše ljude«, rekao je Anić, koji je sa sobom u Izrael poveo i svog pomoćnika za vojnu industriju Peru Džepinu te direktore tvornica vojne industrije iz Novog Travnika, Viteza i Goražda. U bivšoj Jugoslaviji, u BiH su bile locirane neke od vodećih tvornica u oblasti vojne industrije - u Vogošći i Hadžićima pored Sarajeva, u Novom Travniku, Konjicu, Goraždu, te u Hercegovini.

Ministar Anić odbacio je kritike da je u Izrael putovao u pogrešno vrijeme: »Ne vidim zašto bi posjet Izraelu štetio ugledu BiH. Rata ima svugdje. Kad bismo mi ispunjavali želje nekih zemalja koje bi postavljale uvjete da s nekim razgovaramo ili ne, onda bi došlo u pitanje možemo li uopće s nekim razgovarati. Vjerojatno ima islamskih zemalja kojima nije drago što smo išli u Izrael, a ima i zemalja kojima nije drago što idemo u Maleziju ili Tursku. Mi ćemo ići u sve zemlje«, rekao je ministar obrane.

Alenko Zornija