Vjesnik: 19. 12. 2001.

Informacije o Gotovininu skrovištu proslijedile Haagu europske obavještajne službe?!

Obavještajne službe su to učinile kako bi se učinio pritisak na SAD i Kanadu da uvjerljivije surađuju s ICTY-jem, kažu Vjesnikovi izvori / Informacija o Gotovininu prebivalištu u Kanadi smatra se - vjerodostojnom / Indicije oko uloge kanadskog bataljuna u Medačkom džepu mogle bi biti u korelaciji sa sadašnjim norvalskim prebivalištem generala Gotovine

Je li Ante Gotovina, hrvatski general za kojim je raspisana Interpolova tjeralica na zahtjev Haaškog suda, u Kanadi? Vjesnikovi, dobro obaviješteni, izvori bliski Haaškom sudu, daju ovoj informaciji ocjenu visoke vjerodostojnosti.

Glasnogovornica haaške tužiteljice Florence Hartman, službeno nije niti potvrdila niti odbacila mogućnost da se general Ante Gotovina skriva u kanadskom gradiću Norwalu. Hartmanova podsjeća da je Carla del Ponte nedavno na sjednici Vijeća sigurnosti u New Yorku kazala da je Gotovina napustio Hrvatsku i da hrvatska vlast nije spriječila njegov bijeg.

Glasnogovornica haaške tužiteljice navela je za Slobodnu Dalmaciju i ovo: »Ako se doista Gotovina skriva u Kanadi, a to znaju tamošnje vlasti, oni su ga dužni pritvoriti već na osnovi međunarodne tjeralice.« Iste su novine objavile da je generalu Gotovini za bijeg u Kanadu pripomogao fra Petar Krasić, franjevac koji na planini Čvrsnici u BiH uzgaja pse tornjake. Njegov brat Ljubo Krasić u Norwalu, gradiću u Kanadi, okupio je osamdesetih oko sebe skupinu hrvatskih emigranata kojoj je pripadao i pokojni ministar obrane Gojko Šušak, njegov kum Marin Sopta, voditelj Centra za strateška istraživanja, Ante Beljo, HDZ-ov saborski zastupnik i drugi...

Fra Petar Krasić niječe da ima bilo kakve s Gotovininim prebacivanjem u Kanadu. Marin Sopta, koji je u Hrvatsku došao tek 1995. i također ima i hrvatsku i kanadsku putovnicu, izjavljuje da je riječ o fantastičnim novinskim špekulacijama.

Hrvatska se policija ne želi očitovati jer je, s obzirom na međunarodnu tjeralicu, general Gotovina sada u nadležnosti Haaškog suda, a ne više hrvatske policije.

Podsjetimo, nedavno je zamjenik premijera Goran Granić, javno rekao da se general Gotovina ne nalazi u Hrvatskoj.

Vjesnikovi neimenovani izvori, bliski europskim diplomatskim krugovima u Zagrebu, drže informaciju o Gotovininu prebivalištu u Kanadi - vjerodostojnom. Oni kažu da je vrlo vjerojatno da su informaciju o skrovištu generala Gotovine, tužiteljstvu Haaškog suda, proslijedile određene europske obavještajne službe kako bi se učinio pritisak na SAD i Kanadu da uvjerljivije surađuju s ICTY-jem.

Naš izvor blizak i veleposlanstvima utjecajnih europskih zemalja u Zagrebu i tužiteljstvu Haaškog suda, upozorava na jednu vrlo zanimljivu činjenicu: »Poznato je da se ICTY bavi slučajem Medački džep i da je o njemu pribavio podosta materijalnih dokaza. Uostalom, generala Rahima Ademija tereti se baš za operaciju Medački džep. Poznato je i da su baš kanadske postrojbe Unprofora bile na terenu kada su se zbili događaji u Medačkom džepu, koje tužiteljstvo kvalificira kao ratni zločin. Neki kanadski vojnici izdali su i knjige o tim događajima i navodnim ratnim zločinima koje je počinila hrvatska strana. Međutim, manje je poznato da se svi pripadnici kanadskog bataljuna u Medačkom džepu, nisu ponašali baš vojnički časno. Ne bih ulazio u pojedinosti, ali haaško tužiteljstvo posjeduje video zapise o nečasnim djelima jednog dijela kanadskih vojnika u Medačkom džepu, prema srpskim civilima«, kaže Vjesnikov izvor informacija.

Poznato je, također, da su američki ili kanadski dužnosnici, koji bi mogli imati određena saznanja o pojedinim navodnim ratnim zločinima na području bivše Jugoslavije, do sada rijetko davali iskaze haaškim istražiteljima i to uvijek uz strogu kontrolu odvjetnika koje bi izabrale njihove vlade. Ove indicije oko uloge kanadskog bataljuna u Medačkom džepu mogle bi biti u korelaciji sa sadašnjim norvalskim prebivalištem generala Gotovine - napominje naš izvor.

Točnost svega navedenog bit će potvrđena, ako ovih dana glavna tužiteljica ICTY-ja Carla del Ponte, uputi Kanadi službeni zahtjev za izručenjem generala Gotovine. (Željko Peratović)

Vlada ne zna gdje je Gotovina

Vlada ne zna gdje je general Ante Gotovina, kratko su u utorak u Banskim dvorima komentirali tvrdnju Slobodne Dalmacije da se Gotovina sklonio u Kanadi.

Hrvatski premijer Ivica Račan u ponedjeljak je izjavio kako Vlada nema vijesti o Gotovini, odnosno da »nema ništa izvjesno«. (Hina)

Sanader ostao bez riječi

Na pitanje kako komentira vijest da je general Gotovina navodno u Kanadi, posebno zato što je nedavno i sâm bio tamo, Ivo Sanader, predsjednik HDZ-a, rekao je na konferenciji za novinare kako - nema komentara. »To je senzacija od koje sam ostao bez riječi, a osobno nemam saznanja o tome«, rekao je. (M.P.)

Kanada će provjeriti je li Gotovina na njezinu tlu

OTTAWA, 18. prosinca - »Kanada će svojim carinskim i imigracijskim organima uputiti zahtjev za istragom o nazočnosti umirovljenoga hrvatskoga generala Ante Gotovine na njezinu tlu«, izjavila je u ponedjeljak glasnogovornica kanadskoga ministarstva imigracije Danielle Sarrazin.

Zahtjev za istragom upućuje se carinskim i imigracijskim službama čim počne cirkulirati informacija o eventualnoj nazočnosti u Kanadi osobe osumnjičene za ratne zločine, objasnila je glasnogovornica. Službena Ottawa odbija svaki drugi komentar o eventualnoj nazočnosti generala Gotovine, dodala je.

Slobodna Dalmacija u broju od utorka piše da se general Gotovina sklonio u Kanadu. (AFP/Hina)

Vukorepa: Da je Gotovina u Kanadi, već bi bio uhićen

ZAGREB, 18. prosinca - »Informacija da je general Ante Gotovina u Kanadi, nije pouzdana. Jer, kad bi ona bila točna, sigurno je da bi to kanadske vlasti znale prije Slobodne Dalmacije. U tom slučaju one bi već sigurno uhitile Gotovinu jer za njega postoji Interpolova tjeralica. Stoga vijest iz tih novina nije relevantna«, komentirao je u utorak za Vjesnik Ante Vukorepa, Gotovinin odvjetnik, tvrdnje Slobodne Dalmacije da je on kod hrvatskih iseljenika u Norwallu, u Kanadi.

Vukorepa, inače, tvrdi da nije ni znao da je Slobodna Dalmacija objavila vijest o Gotovininu »skrovištu«. Dnevnik HTV-a, kaže, »ne gleda, jer ima puno posla«. Ponovio je da su odvjetnici posljednji put bili u vezi s Gotovinom u lipnju ove godine, kad im je dao punomoć za zastupanje na sudovima.

Inače, Gotovinini odvjetnici čekaju da Ustavni sud ocijeni je li Ustavni zakon o suradnji s Haaškim sudom suglasan s Ustavom. Oni, naime, i dalje tvrde da odgovarajući županijski sud, a ne Vlada, treba ispitivati je li optužnica u skladu s Ustavom i Statutom Haaškog suda. »Vlada može preispitati optužnicu samo s političkog stajališta, a s pravnog, koji je jedini relevantan, to može učiniti samo sud«, kaže Vukorepa, smatrajući da se na taj način krše ljudska prava optuženika, u ovom slučaju Gotovine.

Biljana Bašić