Jutarnji list: 19. 12. 2001.

HERCEGOVAČKA BANKA Uprava Hercegovačke banke objavila popis najvećih dužnika

HPT Mostar i Rojsov Monitor ne vraćaju kredite Hercegovačkoj banci

Krediti i akreditivi tvrtki Monitor M iznosili su i do 50 posto osnovnog kapitala banke, tako da su znatno premašivali zakonske limite

SARAJEVO - Privremena uprava za Hercegovačku banku sastavila je popis osoba i tvrtki koje su pridonijele financijskim teškoćama s kojima se banka sada suočava.

Nekoliko osoba preispitivalo je ispravnost pojavljivanja njihovih imena na popisu - među njima se nalaze osobe povezane sa HPT-om i Monitorom M. HPT ima više od pet milijuna nepodmirenih kredita, od kojih je glavnina već u zaostatku. Uplate uglavnom imaju dospijeće staro više od sedam mjeseci, a uz to, većina tih kredita nije imala kolateral. Samo ti krediti prema HPT-u čine 28 posto osnovnog kapitala banke, tako da prekoračuju zakonski odredeni limit kredita propisan Zakonom o bankarstvu, priopćila je privremena uprava.

HPT-ovo neizvršavanje obveza razlog je zbog kojeg su se članovi Nadzornog i Upravnog odbora našli na popisu deponenata koji u ovom trenutku ne mogu povući svoju štednju. Gosp. Slavko Kukić, kao predsjednik Nadzornog odbora, posebno snosi odgovornost, koju je preuzeo već samim prihvaćenjem te funkcije.

Ovisnost o Monitoru M

Odnos Monitora M s bankom izložio je Hercegovačku banku prekomjernom riziku. Krediti i akreditivi ponekad su iznosili do 50 posto osnovnog kapitala banke, tako da su znatno premašivali dopuštene zakonske limite. Zbog tog kršenja Zakona o bankarstvu, Federalna agencija za bankarstvo naložila je Hercegovačkoj banci da smanji svoju izloženost prema Monitoru M.

U cilju pružanja priviđa da je Monitor M smanjio svoj dug, Uprava banke i Monitor M pokušali su zabići zakon uvjeravajući ostale tvrtke u grupi oko banke da uzmu kredite i proslijede dobivena sredstva na ime Monitora M. Taj je novac dalje korišten za otplatu kredita Monitora M. Ti krediti nisu osigurani i ni do danas podmireni.

Izjava gosp. Ćesić Rojsa da je otplatio dug nije točna. I bankovna dokumentacija pokazuje da Monitor M ima znatan neisplaćeni dug prema banci, stoji u priopćenju. Tvrtka je učinila male napore da izvrši svoje obveze prema banci, čak i prije uvođenja privremene uprave.

Poziv na otplatu kredita

Obje spomenute tvrtke prekoračile su zakonom određeni kreditni limit - iznos koji banka može posuditi komitentu - zakonom odredeni limit koji sprečava da neizvršavanje obaveza nekolicine komitenata prouzrokuje nesolventnost banke. To je temeljni kamen sigurne i čvrste bankovne prakse. Grubo kršenje tog zakona od strane Uprave u svom odnosu sa HPT-om i Monitor-om M vrlo je nepovoljno utjecalo na stanje banke.

Privremeni upravitelj Hercegovačke banke, gospodica Toby Robinson poziva te tvrtke da kontaktiraju njezin ured da bi se počelo s procedurom otplate kredita, stoji na kraju priopćenja privremene uprave Hercegovačke banke.