Vjesnik: 19. 12. 2001.

U Rijeci prosvjedovalo 2000 Ininih radnika, u sisačkoj rafineriji blokirani ulazi

Za vrijeme štrajka obustavljena je otprema i doprema nafte i derivata / Ako se štrajk pokaže neuspješnim, radnici će ga ponoviti 15. siječnja u trajanju od 24 sata, a ne ispune li se zahtjevi ni tada uslijedit će neograničeni štrajk, istaknuo je povjerenik EKN-a Boris Majetić / Direktor sisačke rafinerije Boris Čavrak tvrdi da je štrajk nelegalan i poduzet će »sve zakonske mjere protiv narušavanja procesa rada i proizvodnje«

RIJEKA/SISAK, 18. prosinca - Oko 2000 radnika, članova Samostalnog sindikata energetike, kemije i nemetala (EKN) i SING-a riječke Rafinerije nafte Ina i Maziva osmosatnim štrajkom upozorenja izrazilo je u utorak nezadovoljstvo nepotpisivanjem kolektivnog ugovora i predloženim modelom restrukturiranja poduzeća.

Za vrijeme štrajka obustavljena je otprema i doprema nafte i derivata, te su i mnoge od 200 cisterni, koliko ih se dnevno puni u Rafineriji, ostale u krugu i pred ulazom u Rafineriju. Dolazak na radno mjesto bio je dopušten samo radnicima, a radila su postrojenja koja se ne mogu zaustaviti za osam sati.

Povjerenik EKN-a Boris Majetić, izjavio je da Uprava namjerava iz sustava Ine izdvojiti Službu tehničkog servisa i osnovati društvo s ograničenom odgovornošću u svom vlasništvu i koje bi samostalno konkuriralo na tržištu. U Službi koja se bavi održavanjem i tehničkim remontom postrojenja zaposleno je 1500 radnika, od kojih 19 posto sa smanjenom radnom sposobnošću. Stoga Sindikat upozorava da su namjere poslovodstva neostvarive, jer će već u veljači i ožujku iduće godine plaće zaposlenih u novoosnovanoj tvrtki biti upitne. Izdvajanje Službe bilo bi moguće, dodaje Majetić, jedino uz postojanje kolektivnog ugovora.

Ako se štrajk pokaže neuspješnim, radnici će ga ponoviti, istaknuo je Majetić, 15. siječnja u trajanju od 24 sata, a ne ispune li se njihovi zahtjevi ni tada, onda će uslijediti neograničeni štrajk.

U uredu za odnose s javnošću riječke Rafinerije, od Marija Draguna doznajemo kako Uprava smatra da štrajk nema opravdanja, jer je pregovaranje o kolektivnom ugovoru odgođeno po naputku Vlade, dok se ne sklopi sporazum sa sindikatima javnih službi.

Uprava tvrdi da se Izjavom o osnivanju Sektora tehničkih servisa kao zasebne tvrtke obvezala da će u pet godina osigurati da to poduzeće bude glavni izvođač radova unutar Ine. Dragun kaže da se restrukturiranje Ine obavlja uz preporuku financijskih stručnjaka koje je angažirala Vlada, te da se provodi kako bi se Ina pripremila za privatizaciju i što uspješnije nosila s izazovima tržišta.

Ni regresa ni božićnice

»Ozbiljno smo shvatili prijetnju sindikata o blokadi rafinerija u Rijeci i Sisku, ali smo se za to i pripremili, pa se to na tržištu neće osjetiti«, rekao je Dragun.

Svih pet ulaza u Ininu rafineriju nafte u Sisku blokirali su u utorak ujutro članovi podružnice Sindikata energetike, kemije i nemetala (EKN). Na svakom od ulaza dežura pedesetak do stotinjak štrajkaša koji ne dopuštaju otpremu gotovih proizvoda iz rafinerije, niti primanje sirovina u rafineriju. U rafineriji je održan prosvjedni skup kojem je nazočilo oko 700 radnika.

Glavni povjerenik podružnice Sindikata EKN-a i predsjednik Štrajkaškog odbora Željko Jurašinović, istaknuo je da radnici nisu dobili božićnice ni regres, a najavljuje se smanjivanja plaća za deset posto. I on je kazao da Uprava ne priznaje prava iz sadašnjega kolektivnog ugovora i odbija pristupiti pregovorima za potpisivanje ugovora za iduću godinu. »Štrajk je upozorenje Upravi da ne može restrukturirati poduzeće na štetu radnika i njihovih stečenih prava. Ako Uprava ne prihvati sindikalne zahtjeve, spremni smo i na organiziranje općeg štrajka«, upozorio je.

Direktor sisačke rafinerije Boris Čavrak pismeno je obavijestio Štrajkaški odbor da je štrajk nelegalan, pa će »poduzeti sve zakonske mjere protiv narušavanja procesa rada i proizvodnje«.

Hitna obustava štrajka

Oko 12 sati pred ulaz je stiglo dvadesetak cisterni, kojima štrajkaši nisu dopustili ulaz u tvornički krug. Tim povodom direktor Čavrak tražio je hitnu obustavu štrajka, pa su počeli pregovori direktora i predstavnika Štrajkaškog odbora.

Ljiljana Pandža i Hina