Novi list: 19. 12. 2001.

ANKICA TUĐMAN IZGUBILA PARNICU ZA KLEVETU PROTIV DIREKTORA I ČETVERO UREDNIKA HTV-a

Javnost će procijeniti što je istina

ZAGREB - Sudac Općinskog suda u Zagrebu Mladen Žeravica oslobodio je direktora HRT-a Mirka Galića i četvero urednika HTV-a optužbe za klevetu pokojnog predsjednika Franje Tuđmana.

Ankica Tuđman tužbu je podnijela zbog prikazivanja dokumentainog filma britanske produkcijske kuće “Newswatch”, novinara Johna Cooksona, koji je na HTV-u prikazan 11. studenoga 2000. u kojem je, među ostalim rečeno kako bi se “na osnovu snimaka takozvanom Ocu naroda moglo suditi za ratne zločine”, te da je Tuđman “potajice opljačkao Hrvatsku za više od milijardu funti”. Kasete iz Ureda predsjednika, tvrdi se u filmu, otkrile su da Tuđman i Milošević, njegov samo naizgled neprijatelj, nisu poštivali suverenitet Bosne, dok je najstrašnije otkriće s Tuđmanovih kaseta činjenica da je prvi hrvatski predsjednik prikrivao ratne zločine. Tužiteljica je navela i kako se okrivljeni unatoč tomu što su navodi u prilogu nedokumentirani i nepotkrepljeni, ničim nisu ogradili od klevetničkih tvrdnji i neistinitih navoda priloga, premda su, tvrdi tužiteljica, neki od navoda već demantirani od stane nadležnih tijela vlasti u Hrvatskoj.

Za naknadu štete Ankica Tuđman tražila je 100.000 kuna, koje bi, da je presuda bila u njenu korist, uplatiti Udruzi hrvatskih veterana Domovinskog rata za djecu razvojačenih nezaposlenih branitelja. Osim Galića, Ankica Tuđman tužila je i tadašnju glavnu urednicu HTV-a Nedu Ritz, urednike Mirjanu Rakić i Dubravka Merlića te Igora Mirkovića, u čijoj je emisiji “007 - tjedni pregled” prikazan film u studenome 2000.

Obrazlažući presudu sudac Žeravica kazao je kako se nitko od okrivljenih nije pozivao da su tvrdnje u filmu istinite nego da su samo prenijeli film smatrajući da hrvatska javnost taj prilog treba vidjeti.

- Smatram da je hrvatska javnost dovoljno zrela. da sama procijeni što je istina, a što ne. Cijeli prilog govori više o nekim drugima nego o pokojnom Predsjedniku protiv koga je bio uperen, kazao je sudac Žeravica dodavši kako su u filmu britanske produkcijske kuće “News Watch” iznesene neistine i dosta ozbiljne tvrdnje, na štetu Tuđmana. No, dodao je sudac, okrivljeni su radili novinarski posao što su napravili profesionalno bez mijenjanja sadržaja i komentara.

Vilim CVOK