Večernji list: 20. 12. 2001.

DANAS O POVIŠENJU CESTARINA

Cestarine 33 lipe po kilometru

Procjenjuje se da će povećane cestarine donijeti oko 435 milijuna kuna

ZAGREB - Pred Vladom će danas među ostalim biti prijedlog odluke o povećanju cestarina. Nadzorni odbor Hrvatskih cesta već je odobrio novi cjenik, a danas bi se o tome trebali izjasniti i svi ministri. Htjelo se, tumače u Vladi, ujednačiti šarenilo cjena za vožnju autocestama, a konačni je efekt - povišenje većine cestarina. Cijena vožnje autocestama ovisi o vrsti vozila, koja su svrstana u četiri kategorije.

Nakon ujednačavanja cestarina, kilometar vožnje za osobne automobile, odnosno za prvu skupinu vozila, stajat će u prosjeku 33 lipe. Prosječno povećanje cestarina na autocesti Zagreb - Lipovac bit će 28 posto. U smjeru Zagreb - Goričan cestarine idu gore u prosjeku 14,58 posto, a za Krčki most 21,67 posto. Za Krčki su most nove cijene, ovisno o kategoriji vozila: 15 (za osobna vozila), 20, 35 i 60 kuna. Za prvu kategoriju vozila mostarina poskupljuje 50 posto.

Primjerice, na autocesti Zagreb - Macelj, na naplatnoj kućici kod Zaprešića, cijene su 10, 15, 25 i 40 kuna, ovisno o kategoriji vozila. Isti je cjenik i na relaciji Varaždin - Goričan.

Procjenjuje se da će uz istu razinu prometa kao što je bila ove godine, a uz povećane cestarine, prihod od naplate vožnje biti oko 435 milijuna kuna. Kad se odbije porez na dodanu vrijednost, prihod Hrvatskih autocesta iz tog izvora bit će 357 milijuna kuna, što znači da će povećanje cestarina donijeti 6,6 posto više novca nego ove godine.

Deana Knežević