“Vjesnik” za rubriku

“Pisma čitatelja”

 

Zagreb, 20.12.2001.

 

 

Glede reagiranja objavljenog dne 14.12. o.g. g. Đure Perice nekadašnjeg visokog dužnosnika Hrvatskog “državnog” Sabora, na dijelove tiskovne konferencije HSP-1861 koje je prenio “Vjesnik” od 17. studenog o.g. pod naslovom “O likvidacijama su odlučivali Đapić i Perica” dužan sam iznijeti samo gole činjenice, jer na uvrede i prostakluk nekadašnjeg saborskog zastupnika Franje Tuđmana, ne želim se niti jednom rječju osvrtati.

Početkom lipnja 1993. godine, vlada RH pod predsjedanjem Hrvoja Šarinića pozvala je državne institucije da poduzmu sve kako bi se kaznio Dobroslav Paraga zbog svojeg nastupa u Zastupničkom domu američkog Kongresa i govora o strahovladi Tuđmanove vlasti. Tadašnji općinski javni tužilac grada Zagreba odmah je pokrenuo kazneni postupak i zatražio ukidanje mojeg zastupničkog imuniteta.

Nakon cjelodnevne rasprave u Saboru o slučaju Paraga, dobio sam poziv u kojem mi je jasno rečeno da se pripremala zavjera za moje fizičko uklanjanje dok sam se nalazio u SAD-u, te da se dokument o tome nalazi pohranjen o odvjetničkoj kancelariji g. Slobodana Budaka.

Budući da je do tog trenutka mučki ubijen cijeli niz mojih suradnika i prvaka stranke prava kojoj sam bio predsjednik, već letimičan pogled na izvještaj SZUP-a koji sam dobio u ruke, govorio je o tome da je od samog Tuđmana preko Đure Perice, ondašnjeg predsjednika saborskog odbora za unutranju politiku i nacionalnu sigurnost, zatražena moja fizička likvidacija.

Djelatnik SZUP-a o tome je obavijestio svoje pretpostavljene i sastavio službenu bilješku. Da cijela stvar bude strašnija, Perica je to zahtijevao ultimativno 17.03.1993. godine, u hodnicima Hrvatskog sabora.

Kasnije je SZUP-ov djelatnik na poticaj svojih pretpostavljenih, sastavio kaznenu prijavu o naručenom ubojstvu i predao je Javnom tužilaštvu RH, koja prijava do danas leži bez pravosudnog odgovora, u ladici Državnog odvjetništva. Nadam se, ne još za dugo!

Dobroslav Paraga, predsjednik HSP-1861