Vjesnik: 20. 12. 2001.

Presude Europskoga suda za ljudska prava - slika lošeg stanja u hrvatskom pravosuđu

ZAGREB, 19. prosinca - Stotinjak tisuća kuna koje će država najvjerojatnije morati platiti zbog tri izgubljena spora pred Europskim sudom za ljudska prava u Strassbourgu samo je slika lošega stanja u hrvatskom pravosuđu, upozorava pomoćnica ministrice pravosuđa Lidija Lukina Karajković.

»To nije toliko veliki financijski teret za državu, koliko je slika lošega stanja u hrvatskom pravosuđu koje sporove ne uspijeva riješiti za sedam, deset, pa i 25 godina«, dodaje. Ocijenila je još apsurdnijim kada hrvatski građanin uspije s tužbom pred sudom u Strassbourgu, a za to, po mišljenju pravnih stručnjaka, ne bi imao velikoga izgleda pred domaćim sudovima zbog dugotrajnosti postupka.

Europski sud za ljudska prava u tim slučajevima nije zanimalo postoji li pravna osnova da hrvatski građanin dobije spor pred hrvatskim sudovima, već samo da se oni vode predugo. »Europskom Konvencijom o ljudskim pravima svakom je zajamčeno pravo da sud u razumnom roku ispita njegov slučaj«, tvrdi Lukina Karajković.

Predsjednik Općinskoga suda u Zagrebu Đuro Sessa, odbio je komentirati predmete u kojima je Europski sud donio presude protiv Hrvatske u korist građana zbog dugotrajnosti postupka. Rekao je samo da se predmetima o kojima je presudio taj sud daje apsolutna prednost, a da je ročište za jedan od tih slučajeva, poznatije kao Cerin protiv Hrvatske, sazvano »već za siječanj«.

Čedomil Cerin tužio je 1984. pred Općinskim sudom u Zagrebu O.S. i Gradski sekretarijat za unutrašnje poslove zbog naknade štete u vezi s njegovim stanom. Kasnije je izmijenio tužbeni zahtjev i tužio M.A., Grad Zagreb i Republiku Hrvatsku.Hrvatska Vlada dugotrajnost je postupka pokušala pred Strassbourgom opravdati pretrpanošću sudova, time da taj predmet nije spadao u hitne, te da je Cerinu trebalo deset godina da specificira svoj tužbeni zahtjev. Tvrdilo se i da su sudovi bili revni u rješavanju toga predmeta i da je 40 ročišta odgođeno na Cerinov zahtjev. Također, tvrdi se da je nekoliko puta tražio izuzeće sudaca i predsjednika vijeća, pa i Općinskoga suda u Zagrebu, tvrdeći da je pristran. Branitelja je uzeo tek 1995., a i njega je tijekom postupka zamijenio. Sud u Strassbourgu te okolnosti nije uvažio, već je osobito zamjerio što sud na tom predmetu nije radio gotovo dvije godine, od ožujka 1999. do prosinca 2000. Ocjenjujući da je pretrpio štetu zbog dugotrajnosti postupka, Sud je presudio da je hrvatska Vlada Cerinu dužna platiti 30.000 kuna. Cerin je u ostalom dijelu zahtjeva odbijen. Naime, tražio je u ime navodne izgubljene financijske dobiti naknadu od 912.000 DEM, 220.000 DEM u ime naknade nematerijalne štete te priznanje troškova od 12.000 DEM. (Hina)