Večernji list: 20. 12. 2001.

NEZAVISNI ENERGETSKI STRUČNJAK BRANIMIR MOLAK O TRENUTAČNOM STANJU U HRVATSKOM ENERGETSKOM SUSTAVU:

Dovršenjem Plomina 2 netragom nestalo 300 milijuna DEM

Takozvanom "zajedničkom" eksploatacijom hrvatskog jadranskog plina talijanskom je partneru darovano oko dvije milijarde dolara, kaže Molak. Svi propusti u nas se rješavaju poskupljenjem struje i plina

Potresi u hrvatskom energetskom sustavu, koji su uzrok redukcijama struje u nekim gradovima, te moguće snižavanja temperature grijanja u stanovima posljedica su sustavne nebrige o energetici. Tvrdi to nezavisni energetski stručnjak dr. Branimir Molak i navodi kako se kriza zbog nižih temperatura, zapravo, želi iskoristiti kao paravan za dizanje cijena struji i plinu.

- U odnosu na kupovnu moć, cijene energenata u Hrvatskoj najviše su u Europi. Prosječan stanovnik Europe za ono što zaradi može može kupiti čak triput više plina, nafte i struje negoli to, za rad u istom vremenskom intervalu, može učiniti prosječan Hrvat - naglašava dr. B. Molak. U nas, ističe, uopće nema koncepcije razvoja, a ni valjanih naftnih bilanci, te se stoga svi propusti nadoknađuju porastom cijena. Bivši direktor HEP-a, veli B. Molak, nepotrebno je utrošio velik novac u traženje lokacija u Hrvatskoj za skladištenje nepostojećeg radioaktivnog otpada jer otpad iz Nuklearne elektrane Krško, objašnjava, ni po kojoj osnovi nije obveza naše zemlje.

- Dovršenjem elektrane Plomin 2 bez traga se izgubilo oko 300 milijuna njemačkih maraka. Takozvanom "zajedničkom" eksploatacijom hrvatskog jadranskog plina talijanskom je partneru darovano oko dvije milijarde dolara, a istodobno se tvrdi da Ina vrijedi tek 1,5 milijarda dolara - navodi B. Molak i dodaje kako sve to za posljedicu ima nerealno visoke cijene energenata.

Dr. Molak osvrnuo se i na osnivanje Vijeća za regulaciju energetskih djelatnosti čiji su članovi imenovani prije desetak dana. Vijeće bi trebalo biti neovisna pravna osoba, koja će neovisno uređivati tržišno nadmetanje na domaćem energetskom tržištu. Predloženo je da u Vijeću budu dr. Mićo Klepo iz Energetskog instituta Hrvoja Požara, njegov zamjenik Eraldo Banovac, a članovi Vijeća trebali bi biti Ana-Maria Boromisa, Darko Pavlović i Ivona Štritof. Kandidaturu za članstvo u Vijeću podnio je i B. Molak, a veli da je o imenovanju članova doznao iz novina.

- Imena izabranih nisam zapazio ni u jednoj referentnoj publikaciji o energetici pa se bojim da je natječaj bio samo farsa što ju je pripremio zamjenik premijera Goran Granić - istaknuo je B. Molak i dodao da se, na žalost, G. Granić i Vlada ne obaziru na upozorenje stručnjaka kako je krajnje vrijeme za početak promjena u energetskom sustavu Hrvatske.

Silvana Lauš-Mrvelj