Jutarnji list: 20. 12. 2001.

UTAJA POREZA Na zahtjev Hrvatske, policija BiH vodi istragu o poslovanju Monitora

Ortynski od BiH zatražio da provede istragu protiv Rojsa, Zorića i Bakovića

Saslušani su Ignac Rakić, bivši direktor Monitora, i Ivan Medić bivši pomoćnik federalnog ministra obrane za financije. Istraga se, prema Dnevnom listu, vodi kako bi se pronašli dokazi za Pašalićeve kriminalne radnje te da bi se onemogućila duga Vlade RH Monitoru

Piše: Snježana Pavić

SARAJEVO - Na zahtjev hrvatskog ureda Interpola policija Zapadnohercegovačke županije saslušala je Ignaca Rakića, bivšega direktora Monitora i Ivana Medića, bivšeg pomoćnika federalnog ministra obrane za financije, objavio je jučer mostarski Dnevni list.

Ta nam je informacija neslužbeno potvrđena i u hrvatskom MUP-u, s napomenom da je zahtjev od strane Hrvatske za saslušanje poslan još davno, a u međuvremenu poslano je još nekoliko požurnica. Rakić i Medić, po pisanju Dnevnog lista, saslušani su u sklopu istrage o poslovanju Monitora i Croherca, uvoznika nafte u Federaciju BiH, zbog sumnji vezanih uz utaju poreza i krivotvorenje dokumentacije.

Poslovanje Croherca i Monitora ispituje se i u sklopu istrage u Hercegovačkoj banci, a ispitivanje Rakića i Medića Dnevni list dovodi u vezu s nedavnim boravkom državnoga odvjetnika Radovana Ortynskoga u Sarajevu.

Tajanstveni Medić

Prema Dnevnom listu, Ortynski je od sarajevskih kolega tražio da provjere ima li dokaza za kriminalne radnje Ljube Ćesića Rojsa, bivšeg hrvatskog veleposlanika u Sarajevu Damira Zorića i Ante Bakovića, bivšeg pomoćnika šefa HIS-a za BiH. Ta se istraga, prema Dnevnom listu, vodi iz dva razloga - da bi se eventualno pronašfi dokazi za kriminalne radnje Ivića Pašalića, te da se onemogući isplata višemilijunskog duga Vlade RH tvrki Monitor.

Monitor je tužio Republiku Hrvatsku za nekoliko stotina milijuna kuna neisplaćenog duga za ceste koje je Rojsova inženjerijska pukovnija sagradila u Hrvatskoj.

Ivan Medić se nikad nije oglašavao u javnosti, no posljednjih godina redovito ga se spominje kao financijski najutjecajniju osobu u tzv. generalskom lobiju u Hercegovini. Za vrijeme rata radio je u logističkom centru HVO-a u Grudama, a Dnevni list prenosi da su nakon Daytona Medić i "njegovi prijatelji, uglavnom kadrovirani iz logistike HVO-a, postali gospodari novca u Herceg Bosni".

Uvoz nafte

Među poslovima kojima su se bavili uvoz nafte bio je najprofitabilniji, a glavni dobavljač za područje BiH bila je tvrtka Croherc nad kojom je nadzor imao Medić, piše mostarski list.

Do promjene vlasti u Sarajevu Medić je više godina kao pomoćnik federalnog ministra obrane za financije kontrolirao vojni proračun, uključujući i novac koji je stizao iz Hrvatske. Umirovljeni general Medić, kako piše Dnevni list, trenutačno živi u Splitu i formalno je prekinuo sve veze s s HVO-om i hercegovačkim gospodarstvom.

MUP i Ortynski bez komentara

Glasnogovornica Ministarstva unutarnjih poslova Zinka Bardić nije željela komentirati pisanje Dnevnog lista.

- MUP ne komentira kriminalističke obrade koje su u tijeku, a osobitno se to odnosi na obavijesne razgovore koji se u sklopu njih provode - rekla je Zinka Bardić.

Slično je reagirao i glavni državni odvjetnik Radovan Ortynski koji nam je preko tajnice poručio da nema komentara. (I. T.)

 

Večernji list: 20. 12. 2001.

ISPITANI GENERAL MEDIĆ I BIVŠI DIREKTOR MONITORA IGNAC RAKIĆ

U slučaj Rojsova Monitora uključio se Interpol

MOSTAR - U Ministarstvu unutarnjih poslova Zapadnohercegovačke županije potvrdili su nam da su posredovanjem Interpola u BiH, a na zahtjev hrvatskog MUP-a, uzeli iskaz donedavnog predsjednika NK Brotnjo generala Ivana Medića i nekadašnjeg direktora Monitora Ignaca Rakića. Sadržaj iskaza danog u županijskom MUP-u nepoznat je, no, prema neimenovanom izvoru, iskaz Ignaca Rakića mogao bi otežati položaj donedavnog aktivnog generala HVO-a Ivana Medića. Kriminalne radnje u tvrtki "Monitor" navodno su počinjene u sprezi s generalom Medićem i tvrtkom "Croherc", koja je bila jedan od najvećih uvoznika nafte u BiH. A u cijeli slučaj uvlači se i zastupnik Ljubo Ćesić Rojs, koji je vlasnik Monitora M.

No, cijeli proces povezuje se sa slučajem Hercegovačke banke koja je bila povezana s tim tvrtkama. Zbog cijelog slučaja u Hercegovačkoj banci u taj su proces uključeni i federalni i međunarodni istražitelji. (E. R.)