Slobodna Dalmacija: 20. 12. 2001.

OPĆINSKO DRŽAVNO ODVJETNIŠTVO SPLITA PODNIJELO OPTUŽNI PRIJEDLOG PROTIV STUDENTA I MENTORA

Đapićev plagijat Kandarea umjesto znanstvenoga rada - kazneno djelo

Protiv Ante Đapića (43), bivšega zastupnika u Hrvatskom saboru i predsjednika HSP-a, te dr. Borisa Kandarea (67), profesora Pravnog fakulteta u Splitu, Općinsko je državno odvjetništvo podnijelo optužni prijedlog zbog kaznenog djela protiv službene dužnosti. Tako se Đapić tereti da je svoga stranačkog kolegu poticao na zlouporabu položaja i ovlasti, dok se dr. Kandareu na teret stavlja zlouporaba položaja i ovlasti

Piše: Žaklina MATAS

SPLIT — Protiv Ante Đapića (43), bivšeg zastupnika u Hrvatskom saboru i predsjednika HSP-a, te dr. Borisa Kandarea (67), profesora Pravnog fakulteta u Splitu, Općinsko je državno odvjetništvo podnijelo optužni prijedlog zbog kaznenog djela protiv službene dužnosti. Tako se Đapić tereti da je svoga stranačkog kolegu poticao na zlouporabu položaja i ovlasti, dok se dr. Kandareu na teret stavlja zlouporaba položaja i ovlasti.

Doktor Kandare je na nagovor svoga bliskog političkostranačkog suradnika Ante Đapića, kao izvanredni profesor na kolegiju Pomorsko-procesno i arbitražno pravo na Poslijediplomskom studiju Pravo mora pri Pravnom fakultetu, u nakani da Đapiću kao studentu tog studija nezasluženo priskrbi akademski stupanj magistra pravnih znanosti, određen kao njegov mentor. Unatoč tome dr. Kandare nije izvijestio ostale članove Povjerenstva za obranu završnog rada da je Đapićev magistarski rad pod naslovom "Pravna sredstva protiv arbitražnih odluka" gotovo u potpunosti prepisan iz njegovih (Kandareovih) ranijih radova i to: "Pobijanje arbitražne odluke", Rijeka, 1986. godine i da stoga nije autentičan i podoban za prihvaćanje, ocjenu i obranu.

Mentor dr. Kandare sve je prethodne radnje dopustio i još tomu dao pozitivno mišljenje, nakon čega je student Đapić temeljem obrane takvog magistarskog rada 4. svibnja 1999. godine stekao magisterij znanosti.

Inače, da podsjetimo, Hrvatska stranka prava je još 12. studenog 1999., samo pola godine nakon što im je predsjednik postao magistar (op.a.), podnijela kaznenu prijavu Općinskom državnom odvjetništvu u Splitu protiv Đapića i dr. Kandarea. Već krajem siječnja sljedeće godine Sud je poduzeo prve istražne radnje, pa su u istražnom centru Županijskog suda saslušani okrivljenici i svjedokinja predavač na Pravnom fakultetu dr. Vesna Barić-Punda.

Istražnom sucu Županijskog suda tada osumnjičeni Đapić i dr. Kandare negirali su počinjenje bilo kakvog kaznenog djela i u bitnom su se suglasno branili kako je sporni magistarski rad uobičajeno kvalitetan i znanstveno utemeljen. Posebno povjerenstvo Pravnog fakulteta u Splitu koje je sastavljeno od svih redovnih profesora izvršilo je analizu spornog rada, zaključivši kako je Đapićev magistarski rad plagijat knjige dr. Kandarea "Pobijanje arbitražne odluke", Split, 1992. i da je čak 66 posto teksta prepisano. Sveučilišni profesori posebno su istaknuli kako Đapić nigdje nije ni spomenuo rad svog mentora iz kojeg je prepisao najveći dio teksta. Članica Povjerenstva i svjedokinja dr. Vesna Barić-Punda rekla je Sudu da je ostalim članovima povjerenstva uloga bila marginalna u odnosu na mentora koji je u svemu vodio glavnu riječ, dok su mu oni poklonili povjerenje, što je, uostalom, logično i prihvatljivo s obzirom na ulogu mentora.

Cijeli predmet Đapić-dr. Kandare u srijedu je raspoređen sucu Općinskog suda koji će najvjerojatnije prvu raspravu sazvati već u siječnju iduće godine.

Čak 111 "ukradenih" stranica

Đapićev magistarski rad ima ukupno 176 stranica teksta bez bilješki, opisa literature, kartica i sadržaja. Iz doktorske disertacije doslovno je prepisao veći broj stranica, a jedini tekst koji nije prepisan nalazi se tek na četiri stranice. Sve ostale stranice Đapić je prepisao iz knjige svoga mentora dr. Kandarea, što ukupno iznosi 111 "ukradenih" stranica.

Bez prepreka

Splitsko Općinsko državno odvjetništvo od Hrvatskog je sabora zatražilo odobrenje za pokretanje kaznenog postupka protiv Đapića i dr. Kandarea koji su kao zastupnici u tom visokom hrvatskom domu imali imunitet. To im je i omogućeno dopisom od 17. listopada ove godine, i to u odnosu na Đapića kojemu je imunitet i oduzet, dok je dr. Kandareu u međuvremenu prestalo svojstvo zastupnika, pa samim time nije bilo nikakvih zakonskih prepreka za podizanje optužnog prijedloga