Novi list: 21. 12. 2001.

DOK GLAVNA RASPRAVA MIRUJE PRVOOPTUŽENI ZA RATNI ZLOČIN U GOSPIĆU POVUKAO NOVI POTEZ

Orešković podnio kaznenu prijavu protiv Norca

Orešković tvrdi da mu je Norac u tučnjavi na hodniku ozlijedio oko i zato traži da se provede kazneni postupak

RIJEKA - U pozadini velikog suđenja za ratne zločine u Gospiću vrije sukob i netrpeljivost glavnih aktera velikog sudskog procesa, a najnovija posljedica tog sukoba je kaznena prijava Oreškovića protiv Norca. Kulminacija je to sukobljenih interesa do koje je došlo nakon poznatog fizičkog sukoba u sudskom hodniku i nedavnih pisama u kojima je Orešković svašta napisao o Norcu iznoseći čak konstrukcije da je general postao janje, gotovo neka vrsta pokajnika te slično nudio i njemu. Norac je u drugom pismu odgovorio da su sve to laži, a kad suđenje počne vidjet će se tko je tko.

Za najnoviju prijavu saznali smo iz neslužbenih izvora, a potvrdili su nam izvori bliski tužiteljstvu kamo je prijava odaslana. Norčev odvjetnik tvrdi da još nije upoznat s takvom prijavom. Saznajemo da Tihomir Orešković u prijavi tvrdi da mu je Mirko Norac u tučnjavi u zatvorskom hodniku ozlijedio oko i zato traži da se protiv Norca provede kazneni postupak. Orešković objašnjava da je nakon Norčevog udarca osjećao tegobe na desnom oku i morao je kod liječnika. Utvrđeno je pojačano suzenje, a problemi su se po tvrdnjama Oreškovića pojačali i morao je na nove preglede. Tvrdi da je liječnik ustanovio kako je na koncu došlo do zamućenja vida što bi predstavljalo tešku tjelesnu ozljedu i element za kaznenu prijavu.

Sukob zbio se u rujnu u vrijeme sudske pauze kada je Orešković izazvao još jedan prekid i odgodu početka suđenja. Dok su optuženici vraćani u pritvor došlo je do verbalne prepirke. Po jednoj verziji Norac je prigovorio Oreškoviću da opstruira postupak, predbacio mu da ga nije briga za druge iz te grupe koji zbog njega trunu u pritvoru. Norac je prvenstveno mislio na najstarijeg iz te grupe, sedamdesetogodišnjeg optuženika Milana Čanića, koji po mnogima ima najviše šanse da se brani sa slobode, ali pod uvjetom da suđenje počne i da se saslušaju najvažniji svjedoci.

Na Norčev prigovor Orešković mu je navodno nešto odbrusio, a razljućeni Norac skočio je i pored iznenađenih stražara udario Oreškovića. Sukob se odigrao u skrivenom kutu sudskog hodnika kod vrata kojima se ulazi u zatvor, a pritvorenici i stražari koji po propisu idu jedan iza drugog zastali su čekajući da se otvore zatvorska vrata. Fizičkim sukobom očito su bili iznenađeni stražari i ostali pritvorenici i trebalo je nekoliko trenutaka dok su uspjeli reagirati i spriječiti daljnji sukob. Nije bilo drugih svjedoka, a stražari, Norac i Orešković različito su opisivali događaj. Norčevi odvjetnici tvrdili su da nije bilo udarca, da je Orešković samo odgurnut, dok Orešković očito tvrdi drugačije, ostali optuženici se solidarno nisu htjeli miješati i rekli su da nisu vidjeli događaj.

Saznajemo da stražari nisu posebno teško kažnjeni zbog tog sukoba, ali je bilo je nekih neformalnih kazni, pa su oni zapravo najteže prošli, međutim, pitanje je što će biti nakon ove prijave. Ico MIKULIČIĆ