Jutarnji list: 21. 12. 2001.

Čehoslovački komunisti pred sudom

PRAG - Posljednji šef čehoslovačkih komunista i njegov pomoćnik jučer su optuženi da su 1968., za vrijeme okupacije, surađivali sa Sovjetima. Miloš Jakeš, koji je vodio čehoslovačke komuniste do 1989., i bivši premijer Jozef Lenart optuženi su za izdaju te podrivanje države.

U optužnici se kaže da su surađivali sa Sovjetima, točnije, da su se s njima sastali u sovjetskom veleposlanstvu 22. kolovoza 1968., dan nakon što je vojska Varšavskog pakta napala zemlju i ugušila Praško proljeće. I Jakeš i Lenart protivili su se tadašnjem sekretaru čehoslovačke partije, Alexanderu Dubčeku, koji je tražio reformu i uspostavu "socijalizma s ljudskim likom".

Glasnogovornik ureda tužitelja, Martin Omelka, tvrdi da su dvojica optuženih sa Sovjetima pokušavali dogovoriti vladu koja će podržavati sovjetsku okupaciju. No, tadašnji predsjednik Ludvik Svoboda odbio je postaviti takvu vladu i nekoliko mjeseci ostavio je Dubčekove reformiste na miru, iako potpuno bez ovlasti, dok se sovjetski pritisak nije pojačao.

Ipak, Jakeš i Lenart, danas obojica 87-godišnjaci, postali su visoki dužnosnici u vladi koju su postavili Sovjeti i predvodili proces "normalizacije", koji je sljedeća dva desetljeća gurnuo Čehoslovačku u teško stanje. Jakeš je 1987. postao i vođa Komunističke partije, a tu je dužnost obnašao do 1989., kada je Vaclav Havel poveo stotine tisuća Čeha i Slovaka na mirne prosvjede i istjerao komuniste s vlasti.

Taj je slučaj posljednji u nizu sudskih slučaja protiv bivših visokih službenika Komunističke partije. Ranije ovog tjedna bivši komunistički premijer Lubomir Strougal pred sudom je odgovarao na optužbe daje zataškao ubojstvo tri protukomunistička aktivista, koje je tajna policija mučila i kasnije ubila 1949. godine. Ovog su mjeseca počela i suđenja komunističkim dužnosnicima zbog zloupotrebe vlasti te maltretiranja i prijetnji protukomunističkih disidenata.

(NYT, N. Šajn)