Slobodna Dalmacija: 21. 12. 2001.

MINISTRICA PRAVOSUĐA INGRID ANTIČEVIĆ-MARINOVIĆ UPUTILA ZAHTJEV ZA IZRUČENJE OSUĐENOG ZA UBOJSTVO JOSIPA REIHL KIRA

RH zatražila od Australije izručenje Antuna Gudelja

ZAGREB — Ministrica pravosuđa Ingrid Antičević-Marinović potpisala je zahtjev za izručenje Antuna Gudelja, u odsutnosti osuđenoga za ubojstvo načelnika osječke policije Josipa Reihl Kira. Zahtjev je u četvrtak upućen Ministarstvu vanjskih poslova koje će ga diplomatskim putem poslati nadležnim tijelima Australije, u kojoj Gudelj živi od 1997. godine.

Uz zahtjev za izručenjem Gudelja, koji je 1991. uz Reihl Kira ubio još dvije osobe, a jednu ranio, poslana je i potrebna dokumentacija, optužnica i nalog za pritvor. Međunarodna tjeralica za Antunom Gudeljem raspisana je u lipnju ove godine.

— Uspjeh toga zahtjeva za sada je neizvjestan — rekla je Hini pomoćnica ministrice pravosuđa Lidija Lukina-Karajković.

Hrvatska se poziva na prijašnji ugovor o izručenju između SFRJ i Velike Britanije, čija je primjena obuhvaćala i sve članice Commonweltha, a koji je Hrvatska preuzela kao jedna od sljednica bivše države. Australija je, međutim, preko Interpola obavijestila Hrvatsku da taj ugovor više ne smatra obvezujućim, kazala je Lukina-Karajković.

Odbije li izručiti Gudelja, koji uz hrvatsko ima i australsko državljanstvo, Australija ne bi mogla izbjeći obvezu da mu za kaznena djela za koja ga se tereti u Hrvatskoj, sudi u Australiji, tvrdi pomoćnica ministrice pravosuđa.

Antun Gudelj je krajem lipnja 1994., odlukom Županijskog suda u Osijeku, u odsutnosti proglašen krivim za ubojstvo Reihl Kira, Gorana Zobundžije i Milana Kneževića, te ranjavanje Mirka Tubića. Osuđen je na 20 godina zatvora. U ožujku 1996. Vrhovni sud je tu presudu ukinuo. U svibnju 1997. Vrhovni sud obustavio je na temelju Zakona o oprostu kazneni postupak protiv Gudelja.

JADRANKA REIHL KIR, SUPRUGA UBIJENOG NAČELNIKA OSJEČKE POLICIJE:

Otkriti nalogodavce

OSIJEK — Jadranka Reihl Kir, supruga pokojnog načelnika Policijske uprave Josipa Reihl Kira, izrazila je zadovoljstvo zahtjevom za izručenjem ubojice njezina supruga. Saborska zastupnica SDP-a dodala je da se drugi put ponavlja raspisivanje međunarodne tjeralice za Gudeljom, no unatoč tome izražava sumnju u brzinu kojom se čitav ovaj postupak kreće.

— Još se jednom pokazalo da je pravda dostižna, ali spora iako još uvijek ima onih koji žele opstruirati rad ove vlasti i kojima nije u interesu da se slučaj napokon razriješi — kazala je za Slobodnu gospođa Reihl Kir.

Također je izrazila nadu da će novo suđenje dovesti do otkrivanja pravih nalogodavaca svih ubojstava. Upitno je kako će australska vlada reagirati na zahtjev za izručenjem, istaknula je ona, "ali mislim da ni njima nije u interesu držati takvog kriminalca i trostrukog ubojicu".

ODVJETNIK REŠETAR: NE VJERUJEM U IZRUČENJE...

Osječki odvjetnik Nediljko Rešetar, koji brani Antuna Gudelja, u izjavi za Slobodnu Dalmaciju izrazio je sumnju u mogućnost njegova izručenja jer australsko zakonodavstvo ne poznaje ovakvu pravnu situaciju.

— Odluka o pomilovanju u Australiji, čiji je Gudelj državljanin, ne može se staviti izvan snage — kazao je Rešetar najavljujući podizanje tužbi protiv sudaca Ustavnog suda koji su ukinuli odluku Vrhovnog suda o oslobađanju Antuna Gudelja.