Vjesnik: 21. 12. 2001.

Ima li Račan ponudu koju ni hiroviti Budiša neće moći odbiti?

Iako je Budiša vrlo oštro napao Vladu, u Banskim dvorima ne pokazuju zabrinutost / Kad je o Budiši riječ, Račan za sada igra naglašeno suzdržano i u javnosti vuče samo simbolične poteze / Budišin bučan povratak na velika koalicijska vrata najmanje oduševljava HSS - Tomčićevi suradnici tvrde da je HSS, često i na uštrb stranačkih interesa, u koaliciju uložio veoma mnogo, za razliku od Budiše

ZAGREB, 20. prosinca – Hoće li i u kojoj mjeri, radi opstanka koalicije, Ivica Račan zadovoljiti zahtjeve Dražena Budiše, ako se on opet izbori za mjesto predsjednika HSLS-a? Prema Vjesnikovu izvoru iz diplomatskih krugova, zapadni diplomati smatraju da bi Račan u određenoj mjeri trebao popustiti Budiši, jer ne vide prihvatljivu alternativu sadašnjoj koalicijskoj vlasti. No, koalicijski političari nešto su drukčijeg mišljenja.

Iako je Budiša vrlo oštro napao Vladu, pogotovo njen vrh, u Banskim dvorima ovih dana ne pokazuju zabrinutost. Budišine izjave uglavnom smatraju dijelom unutarstranačke kampanje, a Račan se koncentrirao na ostvarivanje obećane autoceste i projekt zapošljavanja.

Što se Budiše tiče, Račan za sada igra naglašeno suzdržano, pod izlikom da se ne miješa u borbe unutar druge stanke. Čak se i na formalnim sastancima SDP-a ne želi otvorenije izjasniti o potresu koji je Budiša pripremio koaliciji. U javnosti premijer vuče isključivo simbolične poteze. U ponedjeljak se, na primjer, pojavio na blagdanskom domjenku HSLS-a u jakoj stranačkoj pratnji Željke Antunović, Ingrid Antičević Marinović i Mate Crkvenca.

Ipak, jasno je da je Račanu iznimno stalo da Vlada petorke odradi mandat do kraja, pa mnogi njegovi suradnici smatraju da će premijer ponuditi Budiši ruku suradnje. No nitko se još ne usuđuje prognozirati kakva će biti Račanova ponuda. Koalicijski političari s kojima smo razgovarali uglavnom računaju da će Račan znati smiriti Budišinu loptu i da će na stol staviti ponudu koju ni hiroviti čelnik liberala neće moći lako odbiti, jer ni Budišini aduti nisu tako snažni kakvima se na prvi pogled čine.

Glavni problem budućeg predsjednika HSLS-a – bio to Budiša ili netko drugi – bit će to što ni u kojem slučaju neće moći kontrolirati svih 23 HSLS-ovih zastupnika u Saboru. A to nije pozicija koja dopušta postavljanje prevelikih uvjeta. No činjenica je i to da Budiša ima još dovoljno karizme i političke težine da, uz pomoć medija, Vladi jako zapapri život. To svi priznaju, iako neki od najbližih Račanovih suradnika tvrde da Budiša više nema toliku medijsku snagu kao, na primjer, početkom ljeta, kada je dobro uzdrmao temelje koalicije. Tvrde da će Budišini subotnji intervjui brzo ispasti iz medijskog fokusa.

Bez obzira na procjene stvarne Budišine snage, njegovi istupi nikoga u koaliciji nisu ostavili ravnodušnim. Pri sklapanju eventualnog novog pakta s Budišom Račan će, čini se, imati najmanje problema u svojoj stranci, iako nije tajna da su mnogi jaki esdepeovci bili prilično razočarani kada su, nekoliko mjeseci nakon izbora, shvatili da je HSLS izborio više funkcija u drugom ešalonu vlasti (ponajprije mjesta pomoćnika ministara) nego SDP. No Račan je to nezadovoljstvo kontrolirao relativno lako. Nakon što se smirilo i nedavno javno iskrenje između Račana i Mate Arlovića, čini se da Račan neće imati većih problema ni s onima u vlastitim redovima koji će biti nezadovoljni zbog novog dogovora s Budišom.

Budišin bučan povratak na velika koalicijska vrata, naravno, najmanje oduševljava HSS u kojem se boje da će ih Budišini posljednji istupi gurnuti u zapećak. Tako su tumačili i svojedobni dogovor Račana i Budiše o predizbornom koalicijskom duetu, umjesto već dogovaranom sekstetu.

Sada u HSS-u tvrde da ne namjeravaju šutke otrpjeti neko novo odvajanje crveno-žutog dvojca od ostatka koalicije. Tomčićevi suradnici, naime, tvrde da je HSS, često i na uštrb stranačkih interesa, u koaliciju uložio veoma mnogo, za razliku od Budiše, koji od prvoga dana njeguje poziciju nezadovoljnika koji stalno protestira, traži više i drukčije.

U vrhu HSS-a smatraju, doduše, da koaliciju treba pokušati održati do kraja mandata, ali ne kriju da Budišu smatraju »bombom za koju se nikad ne zna kada će i gdje eksplodirati«, odnosno smatraju da ga je »vrlo teško, možda čak i nemoguće, zadovoljiti«. Iako su i sami nezadovoljni funkcioniranjem koalicijske vlasti – što je jedna od rijetkih zajedničkih točaka svih članova koalicije – haesesovci zamjeraju Budiši prije svega nimalo diplomatski stil posljednjih istupa.

U HNS-u nisu skloni raspravi o tome što će biti ako Budiša opet postane predsjednikom HSLS-a. Smatraju, naime, da toj stranci treba najprije omogućiti da izborom novog predsjednika pokaže na kojim pozicijama stoji i za što se zalaže. Napominju da su svi dosadašnji kandidati prilično jasno naznačili svoje pozicije, pa ni članstvo HSLS-a niti koalicijski partneri neće više moći tvrditi da nisu na vrijeme znali, ili da su izigrani.

Ipak, i oni naglašavaju da novi predsjednik HSLS-a, ma tko bio, neće moći kontrolirati glasove svih saborskih zastupnika te stranke, a to onda i njegove zahtjeve prema koalicijskim partnerima stavlja pod novo svjetlo. K tome, smatraju da upravo novo čelništvo HSLS-a mora u postavljanju zahtjeva koalicijskim partnerima voditi mnogo računa i o vlastitim izgledima na eventualnim prijevremenim izborima.

Sanja Kapetanić