Novi list: 27. 12. 2001.

Tomčić dijelom podržava Budišu

Piše: Branko PODGORNIK

Predsjednik HSS-a Zlatko Tomčić najavio je ovih dana da će početkom iduće godine zatražiti da se njegovoj stranci osigura mjesto u užem kabinetu Vlade. Tomčić još nema ideju o tome koji bi HSS-ovac trebao sjediti u užem kabinetu, ali je jasno da tim prijedlogom zapravo želi pojačati utjecaj svoje stranke na Vladine odluke.

Svoje najvažnije poteze Vlada smišlja u užem kabinetu koji se sastoji od četiri člana. Uz premijera Ivicu Račana, čine ga zamjenik premijera dr. Goran Granić te potpredsjednici Slavko Linić i Željka Antunović. Kad neka odluka dobije “zeleno svjetlo” u užem kabinetu, ona dolazi na odlučivanje cijeloj Vladi koja ima 23 člana, a od kojih su 19 ministri. Već iz toga je jasno da je SDP preuzeo vodstvo Vlade, jer su socijaldemokrati svi članovi užeg kabineta osim Granića kojeg mnogi HSLS-ovci smatraju otuđenim od stranke. Stoga je Dražen Budiša najavio da će poslije vjerojatnog ponovnog preuzimanja HSLS-a u veljači tražiti odlazak Granića s dužnosti.

Upravo je Budiša bio prvi koji je prije desetak dana najavio da će tražiti veći utjecaj na odluke koje premijer donosi s najbližim suradnicima. Pritom, Budiša više nije sam, jer mu se dijelom pridružio i Tomčić. Očito je da će Račan i vladajuća petorka od veljače morati preispitati način donošenja odluka, te ozbiljno zagristi u “kiselu jabuku” odnosa u koaliciji. Nema sumnje da će se zbog toga podignuti puno političke prašine. No, zanimljivo je da Budiša ne smatra da bi se koalicija zbog toga trebala raspasti, a još manje to smatra Tomčić koji izričito tvrdi da će koalicija opstati bez obzira na to tko će u veljači preuzeti HSLS.