Novi list: 27. 12. 2001.

POTPREDSJEDNIK HDZ-a KONIENTIRA SASTANAK IVE SANADERA S IVIĆEM PAŠALIĆEM

Krpina: Pašalića promoviraju oni koji ne žele dobro HDZ-u

ZAGREB - Predsjednik HDZ-a Ivo Sanader prvi je povukao potez i pozvao Ivića Pašalića, svojeg najljućeg protivnika u stranci, prošlog tjedna na dvosatni ručak ne bi li doznao koje su zapravo njegove namjere na skorom Saboru HDZ-a. Koliko se god trudio, Sanader više nije mogao ignorirati činjenicu da se Pašalić u posljednje vrijeme promovirao u samostalnog čimbenika u HDZ-u, koji zajedno s ljudima koje je odabrao piše gospodarski program i pritom organizira širom Hrvatske vrlo posjećene tribine, predstavljajući se kao političar neopterećen aferama koje su ga pratile. Doznajemo da je razgovor protekao u korektnom tonu, ali da nije urodio nikakvim napretkom u njihovim međusobnim odnosima. Navodno Pašalić nije bio nimalo impresioniran Sanaderovim interesom za njegove recentne aktivnosti.

Stoga se do proljetnog sabora stranke može očekivati daljnje zaoštravanje na relaciji Sanader-Pašalić, s, čini se, jačim Sanaderovim akcijama iz jednostavnog razloga što je ipak on trenutačni predsjednik HDZ-a. Drago Krpina, potpredsjednik stranke i čovjek na kojeg se Sanader može osloniti, nije, kako kaže, obaviješten o detaljima spomenutog ručka, ali svakako ima mišljenje o aktualnoj problematici HDZ-a.

- Više među nama nema golemog autoriteta Franje Tuđmana, zato je u stranci nužan konsenzus oko osnovnih pravila demokratske igre. Taj je konsenzus jamstvo snage HDZ-a. Poželjan je pluralizam mišljenja i natjecateljski duh u stranci, ne treba mistificirati stvari, idealnu suglasnost nećemo postići. Međutim, ne smijemo izaći iz okvira standardnog ponašanja u svakoj stranci, naglašava Krpina, podsjećajući da HDZ ima iskustva s ljudima i grupacijama koje nisu mogle naći prostor u stranci te su, poput Mesića i Manolića 1994. godine, izašli iz HDZ-a.

Stranke su, ističe potpredsjednik HDZ-a, dragovoljne udruge gradana i “nije isključeno da i poslije narednog sabora netko od sadašnjih naših članova poželi napustiti HDZ”. Što se tiče Pašalića, Krpina smatra da se njime koriste oni koji su protiv povratka snažnog HDZ-a na hrvatsku političku scenu.

- Tu vam je jedna zanimljiva formula. Prvo su kolegu Pašalića pretvorili u apsolutno najnegativniji lik u Hrvatskoj, a danas ga ti isti nastoje promovirati u nekakav alternativni centar moći u HDZ-u. Sve je to politička igra s ciljem slabljenja naše stranke. Mislim da se sve radi mimo Pašalićeve volje i da nije riječ o nekom njegovom racionalnom projektu, uvjeren je Krpina. Dodaje da se nada da će kod svih pojedinaca, pa i kod Pašalića, prevladati politički razum i da će osujetiti sve pokušaje da se krugovi neskloni HDZ-u njima koriste u borbi protiv stranke.

D. CIGLENEČKI